Επ. Αμμοχώστου: Δείτε πως ψήφισαν οι Τ/κ




Ξεχωριστό χρώμα και παράλληλα ξεχωριστά μηνύματα έχουν σταλεί από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων στις τέταρτες εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρώτον, είναι η σημαντική αύξηση της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια. Δεύτερον, η εκλογή του πρώτου Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή.


Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων έφτασε στις 5.604 σε σύγκριση με μόλις 1.856 ψηφοφόρους πριν από πέντε χρόνια. Οι Τουρκοκύπριοι αποτέλεσαν το 2% των ψηφοφόρων που πήγαν χθες στις κάλπες για να ψηφίσουν τους έξι νέους ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γύρω στο 75% των Τουρκοκυπρίων ψήφισε το ΑΚΕΛ, το 24% το κίνημα Γιασεμί και 3% άλλα κόμματα. Σύμφωνα με ΡΙΚ και Σίγμα, περίπου το 75% των Τουρκοκυπρίων ψήφισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και περίπου το 17% – 24% ψήφισαν το Γιασεμί. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΡΙΚ το 77% των Τ/κ ψήφισε ΑΚΕΛ, το 17% το κίνημα του Σενέρ Λεβέντ, το 1% το ΔΗΣΥ και 7% άλλα κόμματα. Παραπλήσια ποσοστά δίνει και το Σίγμα: το 74% ψήφισε ΑΚΕΛ και το άλλο 23% επέλεξε το Γιασεμί.

Πέραν όμως από τις ψήφους που έφυγαν από τους Τουρκοκύπριους προς τα κόμματα, αυτό που ξεχωρίζει σ’ ό,τι αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι η εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στην εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πώς ψήφισαν οι Τουρκοκύπριοι στην επ. Αμμοχώστου

Στο εκλογικό κέντρο της Αχερίτουψήφισαν 271 Τουρκοκύπριοι με τα έγκυρα να είναι 258: ΑΚΕΛ 198, Γιασεμί 46, ΔΗΣΥ 9, ΕΛΑΜ 2, ΔΗΠΑ 1, ΕΔΕΚ 1, ΣΚΚ 1.

Στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειαςψήφισαν 101 με τα έγκυρα 96: ΑΚΕΛ 75, Γιασεμί 15, ΔΗΣΥ 2, ΕΛΑΜ 2, ΔΗΚΟ 1, Αριστείδου 

Στο Νηπιαγωγείο Δερύνειας ψήφισαν 779 Τουρκοκύπριοι με τα έγκυρα να είναι 757 τα οποία κατανεμήθηκαν ως εξής: ΑΚΕΛ 591, Γιασεμί 141, ΕΔΕΚ 11, ΔΗΣΥ 5, ΣΚΚ 3, ΔΗΠΑ 2, ΔΗΚΟ 2, Συμμαχία-Οικολόγοι 1, Αριστείδου Χάρης 1.



Στην Ευρωβουλή για Ευρωπαίους πολίτες

Η Ευρωβουλή είναι η φωνή των βουλευτών οι οποίοι εκπροσωπούν τους Ευρωπαίους πολίτες, ήταν η απάντηση που έδωσε ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ όταν κλήθηκε για άλλη μια φορά να απαντήσει για το τι θα κάνει στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο νεοεκλεγείς βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο ίδιος ρίσκαρε να παρεξηγηθεί και να παρερμηνευθεί όταν ανέφερε τη θέση του πως οι ευρωβουλευτές πρωτίστως εκπροσωπούν τους Ευρωπαίους πολίτες.


Μιλώντας στο Σίγμα ο Ν. Κιζίλγιουρεκ είπε ότι θα εκπροσωπεί, όπως έχει δεσμευτεί, την Κύπρο και τους Ευρωπαίους πολίτες. Τόνισε σε έντονο ύφος πως «εγώ είπα από την αρχή ότι δεν έρχομαι εδώ για να εκπροσωπήσω τους Τουρκοκύπριους επειδή είμαι τουρκοκυπριακής καταγωγής». Συνεχίζοντας ανέφερε πως «είμαι Ευρωπαίος πολίτης, με ψήφισαν Ευρωπαίοι πολίτες, για τις ιδέες που έχω, για το Ευρωκοινοβούλιο όπου μιλούν οι πολίτες και όχι τα κράτη».
Στα επίμονα ερωτήματα ως προς το τι θα πράξει σε περίπτωση όπου θα πρέπει να ληφθεί δύσκολη απόφαση για την Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε: «Πάμε στην Ευρωβουλή και μιλάμε για κράτη; Είμαι εδώ για να υπηρετήσω Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».