Επ. Αμμοχώστου: Αυτοί είναι οι δύο νέοι Δήμοι - Ψηφίστηκε η Μεταρρύθμιση


Σε μία μαραθώνια διαδικασία της Ολομέλειας της Βουλής συζητήθηκαν τα νομοσχέδια που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Τ.Α., τα οποία συνοδεύτηκαν από σημαντικό αριθμό 60 τροπολογιών, προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη σύμπνοια για την έγκρισή τους σε νόμους.

Ύστερα από χρόνια συζήτησης, οδηγήθηκαν στην Βουλή τα τρία νομοσχέδια που αφορούν την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή ο ο περί Δήμων Νόμος του 2020, ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020 και ο περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων Νόμος του 2015. 

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας της Ολομέλειας, υπερψηφίστηκε η Μεταρρύθμιση των Δήμων, oι οποίοι γίνονται πλέον 20.

Δείτε τον νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 

Επαρχία Αμμοχώστου

-Δήμος Αγίας Νάπας, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίας Νάπας και Σωτήρας, καθώς και τις κοινότητες Αυγόρου, Άχνας και Λιοπετρίου

-Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Παραλιμνίου και Δερύνειας και τις κοινότητες Αχερίτου και Φρενάρους. 

 Επαρχία Λευκωσίας

-Δήμος Λευκωσίας, με έδρα την Λευκωσία, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς και Έγκωμης

-Δήμος Λακατάμειας, με έδρα την Λακατάμεια, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λακατάμειας και Τσερίου, καθώς και τον κοινοτικό συνοικισμό Ανθούπολης

-Δήμος Στροβόλου

-Δήμος Λατσιών-Γερίου, με έδρα τα Λατσιά, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λατσιών και Γερίου. 

-Δήμος Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, με έδρα το Ιδάλιον, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Ιδαλίου και τις κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου και Ποταμιάς

Σε 4 δήμους χωρίζεται η επαρχία Λεμεσού.

Επαρχία Λεμεσού

-Δήμος Λεμεσού, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς, καθώς και την κοινότητα Τσερκέζων. 

-Δήμος Ανατολικής Λεμεσού, με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας, και τις κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Ακρούντας, Μαθικολώνης, Μουτταγιάκας και Φοινικαριών και Αρμενοχωρίου.

-Δήμος Πολεμιδιών, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Κάτω Πολεμιδιών και την κοινότητα Άνω Πολεμιδιών. 

-Δήμος Δυτικής Λεμεσού, με έδρα τον Ύψωνα, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Ύψωνα και τις κοινότητες Ακρωτηρίου, Ασώματου (Λεμεσού), Επισκοπής (Λεμεσού), Ερήμης, Καντού, Κολοσσίου, Σωτήρας (Λεμεσού) και Τραχωνίου (Λεμεσού). 

Πέντε νέοι Δήμοι για την Επαρχία Λάρνακας

Επαρχία Λάρνακας

-Δήμος Λάρνακας, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λάρνακας και Λιβαδιών, καθώς και την κοινότητα Βορόκληνης. 

-Δήμος Αραδίππου, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Αραδίππου, καθώς και τις κοινότητες Κελλιών και Τρούλλων.

-Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, καθώς και τις κοινότητες Κιτίου, Περιβολιών και Τερσεφάνου. 

-Δήμος Λευκάρων, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Λευκάρων και τις κοινότητες, Βάβλας, Δελίκηπου, Κάτω Λευκάρων, Κόρνου, Λάγιας και Σκαρίνου. 

-Δήμος Αθηένου, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Αθηένου και την κοινότητα Αβδελλερού.

4 νέοι Δήμοι δημιουργούνται στην Επαρχία Πάφου.

Επαρχία Πάφου

-Δήμος Πάφου

-Δήμος Ανατολικής Πάφου, με έδρα τη Γεροσκήπου, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αγίας Μαρινούδας, Αχέλειας, Κονιών και Τίμης. 

-Δήμος Δυτικής Πάφου, με έδρα την Πέγεια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Ακουρσού, Ίνειας, Κάθικα, Κάτω Αρόδων, Κισσόνεργας και Πάνω Αρόδων. 

-Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τις κοινότητες Αγίας Μαρίνας, Ανδρολίκου, Αργάκας, Γιαλιάς, Δρούσειας, Κρίτου Τέρα, Μακούντας, Νέου Χωριού (Πάφου), Νέων Δημμάτων, Πελαθούσας, Πομού, Τέρα και Χρυσοχούς