Επ. Αμμοχώστου: Άνοιξαν 70 ξενοδοχεία - Πρώτη σε κλίνες


Για τον χειρότερο Αύγουστο των τελευταίων δεκαετιών ετοιμάζονται τα πλείστα ξενοδοχεία της Κύπρου, που παραμένουν κλειστά καθώς οι προσδοκίες για ροή τουριστών από μεγάλες τουριστικές αγορές διαψεύδονται ενώ οι εγχώριοι θαμώνες δεν είναι αρκετοί για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Έρευνα της ιστοσελίδας "StockWatch" σε διάφορες περιοχές δείχνει ότι επαναλειτούργησαν κυρίως μεγάλα ξενοδοχεία που προσφέρουν περίπου το 40% των κλινών που είναι διαθέσιμες στην Κύπρο, με προοπτική κάποιας αύξησης τον Αύγουστο, που δεν αναμένεται όμως να αλλάξει την απογοητευτική εικόνα που υπάρχει στην ξενοδοχειακή αγορά.

Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ξενοδοχείων που άνοιξαν είναι μικρότερος του 20% του συνόλου των ξενοδοχείων στην Κύπρο.

Απογοητευτική είναι η κατάσταση στην Πάφο ενώ μικρή βελτίωση παρουσιάζει το άνοιγμα ξενοδοχείων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, που αναμένει ντόπιους παραθεριστές.

Η τοποθέτηση της Βρετανίας στη δεύτερη κατηγορία χωρών, που συνεπάγεται ελέγχους για τον ιό πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους ξενοδόχους, αλλά επιβεβαίωση της δύσκολης κατάστασης που θα αντιμετωπίσουν το υπόλοιπο του 2020 αλλά και μεγάλο μέρος του 2021.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι στην επαρχία επαναλειτούργησαν 54 τουριστικές μονάδες (271 σύνολο) ενώ προγραμματίζεται η λειτουργία και άλλων μονάδων εντός του Αυγούστου, διευκρινίζοντας ότι από το σύνολο των 29,621 κλινών λειτουργούν σήμερα οι 11,496, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 38,8% είναι στη διάθεση της εγχώριας αγοράς και των λιγοστών τουριστών, υπέδειξε.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Αύγουστος θα είναι ο χειρότερος Αύγουστος των τελευταίων δεκαετιών».

Σημείωσε ότι ενόσω η Βρετανία βρίσκεται στην κατηγορία Β, δεν πρόκειται να ταξιδέψουν οι βρετανοί τουρίστες στην Κύπρο και τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρατήσεις από τη βρετανική αγορά ενώ όσες υπήρχαν στο σύστημα ακυρώθηκαν.

Επεσήμανε ότι «αρχίσαμε να μιλούμε ήδη με τους διοργανωτές ταξιδιών για την τουριστική σεζόν 2021 η οποία σίγουρα δεν θα είναι όπως το 2019, λόγω της συρρίκνωσης των αεροπορικών εταιρειών και των αλυσιδωτών προβλημάτων που προκλήθηκαν. Στο μόνο που ελπίζουμε είναι να πάνε όλα καλά με την πανδημία ώστε το 2021 να έχουμε μια καλύτερη σεζόν από τη φετινή».

Αγία Νάπα – Πρωταράς

Σε Αγία Νάπα και Πρωταρά επαναλειτούργησαν γύρω στις 70 ξενοδοχειακές μονάδες(45 + 25) οι οποίες διαθέτουν περίπου 19 χιλ. κλίνες, ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου Δώρος Τάκας.

Συνολικά στην περιοχή υπάρχουν 239 ξενοδοχειακές μονάδες με σύνολο 38,548 κλίνες.

Σύμφωνα με τον κ. Τάκα, οι συνθήκες που επικρατούν δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία ούτε και τον Αύγουστο, ο οποίος προβλέπεται να κινηθεί στα επίπεδα του Ιουλίου με μια ελαφριά αύξηση το Δεκαπενταύγουστο που οι κύπριοι θα κάνουν τις παρατεταμένες διακοπές τους.

«Συνεχώς γίνεται ένα βήμα μπρος και ένα πίσω» είπε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας και της Βρετανίας η οποία επιβάλλει καραντίνα σε όσους βρετανούς επιστρέφουν από την Ισπανία λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας στη χώρα αυτή.

 Συμφώνησε εντούτοις με τον επιδημιολόγο καθηγητή Πέτρο Καραγιάννη, ότι η εικόνα της Βρετανίας βελτιώθηκε και συγκρίνεται με αυτή της Γερμανίας η οποία βρίσκεται στην κατηγορία Α για να προσθέσει ότι,«ενόσω η Βρετανία παραμένει στην κατηγορία Β δεν μπορούμε να προσελκύσουμε τουρισμό γι’ αυτό αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα μετά τις 20 Αυγούστου που θα φύγει και η εγχώρια αγορά τα ξενοδοχεία θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αν όχι και νωρίτερα», επεσήμανε.

Λεμεσός

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού Χάρης Θεοχάρους χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση όπως εξελίσσεται στην τουριστική βιομηχανία.

Στη Λεμεσό είπε επαναλειτούργησαν τα 12 από τα 70 ξενοδοχεία, το ποσοστό όμως των κλινών ανέρχεται γύρω στο 50-60% του συνόλου που είναι 11,048 διότι πρόκειται για μεγάλα ξενοδοχεία και ως εκ τούτου σημείωσε πως υπάρχει πιο μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των ξενοδόχων της Λεμεσού.

Συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρατήσεις από τη μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου τη βρετανική αγορά, η οποία ανοίγει από την 1η Αυγούστου, αντίθετα πρόσθεσε «υπάρχουν μόνο ακυρώσεις των κρατήσεων που είχαμε».

Διερωτήθηκε ακόμη τι συμβαίνει με τη γερμανική αγορά η οποία όπως είπε «διέψευσε τις προσδοκίες μας για σημαντική ροή τουριστών» και διερωτήθηκε «μήπως δεν καταφέραμε να περάσουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ και σας περιμένουμε».

Υπενθύμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση ξόδεψε €10 δισ. για να στηρίξει τις αεροπορικές εταιρείες Lufthansa και Condor airlines.

Λάρνακα

Μεγαλύτερη η απογοήτευση για τη Λάρνακα, δήλωσε η πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου ξενοδόχων Ιωάννα Φλωρεντιάδου, διότι όπως είπε μόνο δυο μεγάλα ξενοδοχεία επαναλειτούργησαν και αρκετές μικρές μονάδες, με αποτέλεσμα από τις 6,277 κλίνες να επαναλειτουργήσει περίπου μόνο το 15%.

Υπενθύμισε ότι οι τουριστικοί πράκτορες ξεκαθάρισαν ότι ενόσω ισχύει η προϋπόθεση του τεστ οι βρετανοί δεν επιθυμούν να έρθουν στην Κύπρο. Σημείωσε εντούτοις ότι εάν έρθει τελικά μεμονωμένα ένας αριθμός βρετανών τουριστών θα είναι υπεύθυνοι διότι η κατηγορία Β εξασκεί μια πίεση ώστε να είναι πιο προσεκτικοί στη μετάβαση τους στο εξωτερικό.

Εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει να είναι καλή η επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου και άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ίσως να δοθεί μια ώθηση στον τουρισμό αν και πρόκειται για τους δύο τελευταίους μήνες της σεζόν.

Η κ. Φλωρεντιάδου, κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το μέτρο που προνοεί την εργοδότηση του 50% των υπάλληλων όταν ένα ξενοδοχείο επαναλειτουργήσει από την 1η Αυγούστου, διότι σημείωσε ότι όταν είχε αποφασιστεί το συγκριμένο μέτρο ήταν διαφορετικές οι συνθήκες και επικρατούσε μια αισιοδοξία ότι θα υπήρχε μια σχετική ροή τουριστών.

«Υπό τις σημερινές συνθήκες το μέτρο αυτό λειτουργεί αρνητικά στην απόφαση των ξενοδόχων για επαναλειτουργία των μονάδων τους, γι’ αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να το αναθεωρήσει και προσαρμόσει στα σημερινά δεδομένα», υπέδειξε.

Της Ηρώς Ευθυμίου