Επ. Αμμοχώστου: Άνδρας περπάτησε έντεκα χιλιόμετρα για το προσωπικό του Νοσοκομείου Αναφοράς


Τιμητική πεζοπορία μήκους 11 χιλιομέτρων για το ιατρικό, παραιτρικό και νοσηλευτικό προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, πραγματοποίησε σήμερα ο πεζοπόρος Αλέξανδρος Σοφοκλέους.
 
Ο Αλέξανδρος ξεκίνησε στις 9 το πρωί από τον κυκλικό κόμβο Αγίας Νάπας και σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «πολύ σημαντική τη συνεισφορά του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου Αναφοράς και γι’αυτό η σημερινή πεζοπορία έχει τιμητικό χαρακτήρα. Τιμούμε τους ανθρώπους που όλο αυτό το διάστημα έδωσαν το άπαν των δυνάμεων τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους και τους ευχαριστούμε».
 
Γύρω στις 11 το πρωί ο κ. Σοφοκλέους συναντήθηκε στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παραλιμνίου με τον Επίτροπο Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη και άλλα άτομα από Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς και στη συνέχεια πορεύθηκαν προς το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
 
Στην είσοδο του Νοσοκομείου οι πεζοπόροι συναντήθηκαν με τον γιατρό Γιώργο Ορθοδόξου, ο οποίος εκ μέρους της Διεύθυνσης του Νοσηλευτηρίου ευχαρίστησε «θερμά» την παρουσία του Αλέξανδρου Σοφοκλέους, του Επιτρόπου Εθελοντισμού και των εκπροσώπων των Φιλανθρωπικών Οργανώσεων και εξέφρασε την εκτίμηση πως «τέτοιες ενέργειες συμβολικού χαρακτήρα μόνο καλό μπορεί να προσφέρει, όπως εμψύχωση, στο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου».
 
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι «εκτός από τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου, τους οφείλουμε τα μέγιστα, την αναγνώριση του έργου τους, της υπομονής και της αντοχής τους, αφού επέδειξαν ανθρωπιά, κόπο, μόχθο και συνεχίζουν να το πράττουν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δύσκολης για όλους μας χρονιάς. Η σημερινή πεζοπορία σηματοδοτείται από την άφιξη των εμβολίων και την Κυριακή αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Αναφοράς και στα άτομα τρίτης ηλικίας».
 
Σημείωσε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής του ιδιοκτήτες εστιατορίων της περιοχής, του επέδωσαν κουπόνια «για δωρεάν φαγητό, για να δοθούν στο προσωπικό του Νοσοκομείου ώστε να λαμβάνουν το γεύμα ή το δείπνο τους από τα συγκεκριμένα εστιατόρια. Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες που διανύουμε είναι δύσκολες ειδικά για τους εστιάτορες εντούτοις με αυτό τον ταπεινό και μικρό τρόπο έκαναν την προσπάθεια και την υπέρβαση τους για να βοηθήσουν αυτούς που εργάζονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς».
 
Ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη ανέφερε πως «η σημερινή εκδήλωση του κ. Σοφοκλέους έγινε για να στηρίξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους στο Νοσοκομείο Αναφοράς που κατά τη διάρκεια της πανδημίας δίνουν μάχη ενάντια στον αόρατο εχθρό και σώζουν ζωές κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ολους αυτούς τους μήνες το προσωπικό του Νοσοκομείου σε καθημερινή βάση και για πάρα πολλές ώρες, δίνουν και συνεχίζουν να δίνουν αυτή τη μεγάλη μάχη με επιτυχία».
 
Πρόσθεσε πως «τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στην Κύπρο έχουμε τους λιγότερους θανάτους απ’ ότι σε άλλες χώρες, κάτι που δεν είναι τυχαίο, αλλά οφείλεται στους ανθρώπους που εργάζονται όχι μόνο στο Νοσοκομείο Αναφοράς  αλλά σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας μας».
 
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη «η προσπάθεια του κ. Σοφοκλέους πραγματοποιώντας όλες αυτές τις πορείες, σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιαίτερα αυτές που ενεργοποιούνται στα θέματα υγείας των συνανθρώπων μας και στήριξης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, δείχνει ότι ο εθελοντισμός είναι πολύ σημαντικός. Χωρίς αυτές τις οργανώσεις και τον εθελοντισμό τα πράγματα στη Κύπρο θα ήταν πολύ χειρότερα σε διάφορα θέματα».
 
Σημείωσε ακόμα πως «ο εθελοντισμός και ο ρόλος των ΜΚΟ σε συνάρτηση με το λειτούργημα που επιτελούν συνδέονται μεταξύ τους γιατί έχουν άμεση σχέση με τον άνθρωπο ιδιαίτερα εκείνους που περνούν δύσκολα. Το μήνυμα, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και το νέο έτος, είναι πως εκφράζουμε ευχαριστίες σ’ αυτούς τους ανθρώπους, θέλουμε να αναδείξουμε το ρόλο του εθελοντισμού και των ΜΚΟ και να ευχηθούμε το 2021  να είναι μια καλύτερη χρονιά με ελπίδα και ακόμα περισσότερες αξίες στη κοινωνία μας με επίκεντρο τον άνθρωπο».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γιαννάκη είπε πως συμφωνεί με την ορολογία «Νοσοκομείο Ανθρωπιάς» που δόθηκε στο Νοσοκομείο Αναφοράς και σημείωσε πως «το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι ξεχνούν το άτομο και τις οικογένειες τους και δίνουν προτεραιότητα στον ασθενή, από μόνο του λέει πολλά. Ο τρόπος που εργάζονται χωρίς να σκέφτονται τα ωράρια επίσης αναδεικνύει μια πολύ σημαντική αξία και οι στατιστικές δεν είναι τυχαίες για τον κορωνοϊό στην Κύπρο, αφού οφείλεται κυρίως στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».