Επ. Αμμοχώστου: Ακόμη μετρούν τις ζημιές των πλημμυρών-Πάνω από 150 τα αιτήματα των πληγέντων


Τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι καταρρακτώδεις βροχές μετρούν ακόμη τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου, αφού έχουν προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα τόσο σε διάφορες κατοικίες, υποστατικά, ξενοδοχεία, αλλά και αυτοκίνητα, τα οποία έχουν πληγεί από τις πλημμύρες που δημιουργήθηκαν, προκαλώντας δυσφορία στους κάτοικους των περιοχών, ιδιαιτέρως Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας. 

Από την πρώτη στιγμή, συνεργεία του Δήμου, έσπευσαν στις πληγείσες περιοχές για καθάρισμα, αλλά και επιδιόρθωση των δρόμων, που μετατράπηκαν σε ποτάμια. Μέχρι στιγμής πάντως, έχουν υποβληθεί στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, συνολικά 155 αιτήματα για εξέταση των ζημιών που υπέστησαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι περισσότερες περιπτώσεις, έχουν να κάνουν με το Παραλίμνι (102), όπως και στην Αγία Νάπα (43), ενώ πιο λίγες είναι οι ζημιές που υπάρχουν σε Πρωταρά και σε γύρω περιοχές, όπως Σωτήρα και Δερύνεια. 

Όσον αφορά τα είδη των αιτημάτων των πληγέντων, από τα 155 παράπονα, υπάρχουν 37 αιτήματα για πρώτες κατοικίες, 21 αιτήματα για εξοχικές κατοικίες, 40 αιτήματα για επαγγελματικά υποστατικά, επιχειρήσεις και καταστήματα, 16 αιτήματα για ξενοδοχεία και 41 αιτήματα για αυτοκίνητα που υπέστησαν ζημιά.

Σε ότι αφορά την εκτίμηση των ζημιών, ο Έπαρχος Αμμοχώστου, Γεώργιος Χρυσαφίνης, ανέφερε στον REPORTER, ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις μόνιμες κατοικίες και θα εξαχθεί ένα αποτέλεσμα μέχρι τη Δευτέρα. «Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά τις εξοχικές κατοικίες, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί η άμεση εκτίμηση, γιατί πολλοί απουσιάζουν από τις κατοικίες τους. Σε ότι αφορά τα επαγγελματικά υποστατικά, περιλαμβανομένων και των ξενοδοχείων, είναι κάτι πολύ δύσκολο, γιατί δεν έχουμε την εξειδίκευση για να εκτιμούμε ζημιές στα επαγγελματικά υποστατικά. Καταγράφονται οι ζημιές όμως, δηλαδή πόσο κοστίζει το μηχανοστάσιο, πόσο στοιχίζει ο μηχανισμός της πισίνας κτλ. αλλά δεν έχουμε και την ειδική τεχνογνωσία σε αυτά τα πράγματα. Όμως, θα τα καταγράψουμε και αν χρειαστεί, θα δούμε πως μπορεί να γίνει η εκτίμηση από ειδικούς».

Ενώ, όσον αφορά τα 41 αιτήματα για αυτοκίνητα, η εκτίμηση θα γίνει από τις ηλεκτρομηχανολογικές υπηρεσίες. «Δεδομένου όμως, ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ανέφερε ότι προτεραιότητα δίνεται στις μόνιμες κατοικίες, θα δούμε τι γίνεται με αυτές πρώτα και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για να επιδιορθωθούν. Υπήρξαν διαφόρων ειδών ζημιές που σημειώθηκαν, όπως από λάσπες σε αυλές σπιτιών, μέχρι και ζημιές σε μηχανήματα ξενοδοχείων».


Το γεγονός ότι υπήρξαν όλα αυτά τα προβλήματα μέσα σε μερικές ώρες, ο κ. Χρυσαφίνης είπε ότι, «είναι ένα ευρύτερο ζήτημα, που δεν είναι μόνο αρμοδιότητα δική μας. Όσον αφορά το Παραλίμνι, ο Δήμος ανέφερε ότι ετοιμάζει ήδη ένα master plan για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων, ύψους επτά εκατομμυρίων. Για να αντιμετωπιστεί όμως ένα τέτοιο φαινόμενο, πρέπει να το δούμε συνολικά, καθώς υπάρχουν υποδομές που είναι παλιές και χρήζουν βελτίωσης. Το ζήτημα επίσης, είναι πόσο άμεσα μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, γιατί δεν είναι και το πιο εύκολο να γίνουν όλα αυτά τα έργα στο επόμενο χρονικό διάστημα και να αντιμετωπίσουμε άμεσα αυτή την κατάσταση. Σίγουρα όμως και αυτό που έγινε, ήταν μετά από ένα έντονο καιρικό φαινόμενο, που σπανίως συμβαίνει».


Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει αποζημίωση ιδιαίτερα όσον αφορά τις πρώτες κατοικίες που υπέστησαν ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στη Λάρνακα στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει την τελική του απόφαση επί του θέματος όταν τεθεί ενώπιον του στην επόμενη συνεδρία η λεπτομερέστερη εκτίμηση των ζημιών.

Μάλιστα, με βάση την εκτίμηση που υπάρχει οι ζημιές φαίνεται να ανέρχονται γύρω στις 105 χιλιάδες ευρώ στην περιοχή της Λάρνακας και 30 χιλιάδες στην περιοχή της Δρομολαξιάς, ενώ ακόμη δεν υπάρχει εκτίμηση για την Αμμόχωστο.

Πάντως, όπως παραδέχθηκε ο κ. Νουρής, εξαιτίας συγκεκριμένης φυσιογνωμίας του εδάφους στο Παραλίμνι, όπως στην περιοχή του Γ’ Δημοτικού Σχολείου ή του νέου σταδίου της ΕΝΠ, υπάρχει μια λεκάνη και εκεί υπήρξε μια πολύ μεγάλη συσσώρευση νερού και η εκτίμηση είναι ότι και πολύ περισσότερα βελτιωτικά έργα στα θέματα απορροής να υπήρχαν ενδεχόμενα να μην υπήρχε η δυνατότητα να απορροφηθεί το νερό.

4433698229248605 image

4433698380566665 image

4433698673998903 image

4433698539684625 image

4433698824692971 image