Επ. Αμμοχώστου: Ξεσπούν κατά των αρμοδίων οι ξενοδόχοι


Ξεσπούν κατά των αρμοδίων οι ξενοδόχοι διότι με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες κατηγοριοποιήσεις των χωρών από τις οποίες αντλούν τουρισμό αλλά και την παραμονή στον «πάτο» της Ρωσίας και του Ισραήλ, έχουν φέρει την τουριστική βιομηχανία σε κατάσταση ασφυξίας, υποδεικνύουν.

Αν και κρίνουν θετικά τα σχέδια της κυβέρνησης για στήριξη των ξενοδοχείων, εντοπίζουν σημεία που ενθαρρύνουν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και εκτιμούν ότι τα πλείστα από τα λιγοστά ξενοδοχεία που άνοιξαν, θα κλείσουν μέχρι τον Οκτώβριο.

«Αν νομίζουμε ότι είμαστε ο ομφαλός της γης και πρέπει να μας ακολουθούν οι άλλοι είμαστε γελασμένοι.  Διότι οι άλλες χώρες διανύουν μια καλή τουριστική σεζόν την ώρα που εμείς ακόμη ψαχνόμαστε», δήλωσε στη StockWatch ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου Δώρος Τάκας.

Υπέδειξε ότι «ο τουρισμός στην επαρχία Αμμόχωστου φθίνει συνεχώς» και απέδωσε την χειροτέρευση της τουριστικής κίνησης σε Αγία Νάπα και Πρωταρά στην υποβάθμιση της Ελβετίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας, χώρες από τις οποίες αντλούσαν έστω και μειωμένους αριθμούς κρατήσεων όπως είπε.

«Διώξαμε και τους ελάχιστους τουρίστες από την Κύπρο», δηλώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Τάκα, η Κύπρος θα πρέπει να ακολουθήσει την τακτική της Ελλάδας και να αναβαθμίσει άμεσα στην κατηγορία Β’ τη Ρωσία, κάτι που ζητούν και οι ίδιοι οι διοργανωτές ταξιδίων «αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Κύπρου έναντι των ρώσων τουριστών».

Διερωτήθηκε «ποιος είναι ο κίνδυνος όταν ένας τουρίστας έρθει με αρνητικό τεστ. Εγώ θεωρώ πιο αυξημένο τον κίνδυνο από ένα τουρίστα που έρχεται από χώρα της κατηγορίας Α, να έχει τον ιό παρά από τις χώρες στην κατηγορία Β’ που προβαίνουν σε τεστ 72 ώρες πριν ταξιδέψουν».

Συνεχίζοντας στον ίδιο έντονο τόνο, ο κ. Τάκας υπέδειξε ότι «το υπουργείο υγείας όσον αφορά τη Ρωσία η οποία βρίσκεται στην κατηγορία Γ’ μας υποδεικνύει ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία την οποία θα πρέπει να ακολουθούμε και ρωτώ για την Ελλάδα δεν ισχύουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες; Έχουμε κλείσει τη χώρα.  Την έχουμε φέρει σε κατάσταση ασφυξίας», ανέφερε.

Δυσαρέσκεια εξέφρασε και για το έκτακτο σχέδιο επιχορήγησης του εγχώριου τουρισμού λέγοντας ότι δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά.  Εξήγησε ότι «εάν τα πεντάστερα ξενοδοχεία δίνουν τιμές της τάξης των €80 τον Σεπτέμβριο, των €70 τον Οκτώβριο και €60 τον Νοέμβριο, διερωτώμαι τι τιμές πρέπει να δώσουν τα ξενοδοχεία τεσσάρων και τριών αστέρων και όλα τα υπόλοιπα».

Χαρακτηρίζοντας πολύ καλά τα σχέδια που ανακοίνωσε η υπουργός εργασίας για στήριξη του κλάδου επεσήμανε, εντούτοις, ότι «στην επαρχία μας άρχισαν ήδη να κλείνουν ξενοδοχεία ενώ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα θα κλείσουν τα περισσότερα ξενοδοχεία».