Εντός ή εκτός Ε.Ε η Τουρκία; - Οι θέσεις των Κύπριων Ευρωβουλευτών

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς το εν λόγω ζήτημα, απασχόλησε την εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», στην παρουσία τριών ευρωβουλευτών.

Συγκεκριμένα, καλεσμένοι ήταν οι ευρωβουλευτές,  Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ), Νεοκλής Συλικιώτης (ΑΚΕΛ) και Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ).

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να επαναξιολογήσει τη θέση της ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ερωτηθείς προς ποια κατεύθυνση πρέπει να επαναξιολογηθεί, δήλωσε ότι αυτό είναι ένα ερώτημα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ένας από τους κυριότερους λόγους που η Κυπριακή Δημοκρατία μπήκε στην Ε.Ε ήταν για να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σε μια ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού.

Παρότι, πρόσθεσε, ότι υπάρχει η απογοήτευση ως προς τη λύση του Κυπριακού προβλήματος καθώς δεν επιτεύχθηκε ακόμη ο στόχος της ευρωπαϊκής επίλυσης, εντούτοις, η Κύπρος, έχει αναβαθμίσει τη θέση της απέναντι στην Τουρκία λόγω της Ε.Ε.

Ο ίδιος, τόνισε, ότι αυτό που γίνεται αντιληπτό μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων Τουρκίας  - Ε.Ε είναι πως η Άγκυρα δεν επιθυμεί να συμμορφωθεί με τις αρχές της Ε.Ε αλλά η Ε.Ε να προσαρμοστεί στις επιθυμίες της Τουρκίας.

«Αυτό δεν θα είναι μόνο κακό για την Ε.Ε αλλά θα είναι κάκιστο για την Κύπρο», τόνισε.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, ξεκαθάρισε ότι τη δεδομένη στιγμή η εισήγηση που μπαίνει και υπάρχει και στην έκθεση προόδου της Τουρκίας δεν είναι για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά για ανατολή.

Ο κ. Συλικιώτης, χαρακτήρισε ως πρόβλημα στην όλη συζήτηση το γεγονός ότι πολιτικές δυνάμεις που μιλούν ακόμη και για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων την ίδια ώρα προωθούν την τελωνειακή ένωση.

Η θέση του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ είναι πως η Τουρκία πρέπει πρώτα να ικανοποιήσει τις Κυπρογενείς της υποχρεώσεις και υστέρα να μπει σε ένα διάλογο για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστόφορου, εξέφρασε τη θέση πως η Τουρκία δεν κατάφερε να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε λόγω της παρουσίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο ίδιος, υποστήριξε ότι το ΕΛΚ είχε πάντα μια σθεναρή στάση απέναντι στην Τουρκία εν αντιθέσει με άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες οι οποίες όπως είπε ήθελαν διακαώς την Τουρκία εντός Ε.Ε.

Ο κ. Χριστοφόρου, δήλωσε ότι αν η Τουρκία δεν βελτιωθεί στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν ανταποκριθεί στις Κυπρογενείς της υποχρεώσεις τότε την επόμενη χρονιά θα έχει σκληρό τίμημα επί του προϋπολογισμού.