Εντός δύο μηνών οι πληρωμές για το ανεργιακό επίδομα


Το πολύ εντός δύο μηνών από την υποβολή των αιτήσεων για τα επιδόματα ασθενείας και για το ανεργιακό θα γίνονται οι πρώτες πληρωμές. Ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, κατά τη χθεσινή συζήτηση του προϋπολογισμού του υφυπουργείου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ανέφερε πως, με την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, οι πληρωμές προς τους δικαιούχους θα γίνονται πιο γρήγορα.

Όπως είπε, με την προηγούμενη διαδικασία, το επίδομα ασθενείας καταβαλλόταν 12 μήνες μετά την υποβολή των αιτήσεων, προσθέτοντας πως τώρα οι πληρωμές γίνονται εντός τριών μηνών. Υπέδειξε, επίσης, πως στόχος είναι οι πληρωμές για το επίδομα ασθενείας να καταβάλλονται σε ενάμιση μήνα.

Εξάλλου, για το ανεργιακό επίδομα, στόχος είναι να καταβάλλεται δύο μήνες μετά την υποβολή των αιτήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, επανασχεδιάζονται και οι διαδικασίες σε σχέση με τη θεσμοθετημένη σύνταξη, καθώς σήμερα μπορεί να παρέλθουν και δέκα μήνες από την ημέρα που υποβάλλονται οι αιτήσεις. Όπως εξήγησε, στόχος είναι οι πληρωμές να γίνονται εντός ενάμιση με δύο μήνες, προσθέτοντας πως πιθανόν να υπάρξει κάποια καθυστέρηση σε σχέση με τις περιπτώσεις όπου ο αιτητής εργάστηκε στο εξωτερικό και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να σταλούν τα στοιχεία από την αρμόδια αρχή από τη χώρα στην οποία εργαζόταν. Ο κ. Κόκκινος σημείωσε πως στις περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος τα επιδόματα δεν πληρώνονται άμεσα, επισημαίνοντας πως το επίδομα τοκετού καταβάλλεται γρήγορα.

Παρά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην απροθυμία των πολιτών να υποβάλλουν ηλεκτρονικά κάποιες αιτήσεις. Για παράδειγμα, στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούσαν να εγγραφούν 70 χιλ. ψηφοφόροι, ωστόσο, είπε, μόλις 150 έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά μέχρι τώρα. Και αυτό παρά την επιτάχυνση των διαδικασιών. Όπως είπε ο κ. Κόκκινος, με τις νέες υπηρεσίες που παρέχει το υφυπουργείο, εντός 1,5 λεπτού μπορεί κάποιος να εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο, καθώς τις πληροφορίες τις έχει καταχωρημένες ήδη το κράτος. Αναφορικά με την υπηρεσία «κόκκινο κουμπί», ο Υφυπουργός σημείωσε πως το θέμα μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Εργασίας στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Προνοίας, με το οποίο γίνεται συζήτηση για τις ομάδες που θα επωφελούνται. Το «κόκκινο κουμπί» αφορά υπηρεσία τηλεειδοποίησης, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους, π.χ. ηλικιωμένους, να επικοινωνούν άμεσα με την αρμόδια υπηρεσία.