Απόπειρα Αγίας Νάπας: Τι είπε ο "Μαμ" στο Δικαστήριο


Με γραπτή ένσταση από τον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, άρχισε η δίκη του ισοβίτη, ο οποίος το πρωί οδηγήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας. 


Ρεπορτάζ: Ντίνα Κλεάνθους - Reporter.com.cy


Υπενθυμίζεται ότι ο Μαμαλικόπουλος κατηγορείται για την τετραπλή απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το βράδυ στις 16 Φεβρουαρίου 2020 στην Αγία Νάπα, έπειτα από την οποία τραυματίστηκαν τέσσερις θαμώνες καφετέριας, καθώς και για την απόπειρα φόνου εναντίον του Κωνσταντίνου Χ. , που διαπράχθηκε το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 2019, έξω από την πολυκατοικία που διαμένει ο 37χρονος.

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος έφερε ένσταση, στην οποία αναφέρει πως: 

1. Το κατηγορητήριο είναι αβάσιμο και αστήριχτο, καταχρηστικό και προϊόν κακής πίστεως 

2. Το κατηγορητήριο  είναι προϊόν αντικανονικής, παράτυπης και άδικης διαδικασίας η οποία παραβιάζει τις Αρχές που συνιστούν την έννοια της Δίκαιης Δίκης 

3. Το κατηγορητήριο είναι παράτυπο και/ή αντικανονικό και/ή ελλιπές και/ή ελαττωματικό και/ή άκυρο και δεν εδράζεται στο ορθό νομικό υπόβαθρο, και συγκεκριμένα στον  περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο( ΚΕΦ 155)και τον Ποινικό Κώδικα

4. Το κατηγορητήριο είναι αντίθετο με την υπάρχουσα Νομολογία και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Νόμου και της Νομολογίας για την σώρευση των διαφορετικών κατηγοριών στο ίδιο κατηγορητήριο διότι δεν εξυπηρετούνται οι σκοποί της δικαιοσύνης κατ άρθρο 40 παρ 2 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου( κεφ155)

5. Δεν έχει καταδειχθεί η ύπαρξη καλού λόγου ή και βάσιμου λόγου ώστε να δικαιολογείται η παραπομπή με το προσβαλλόμενο κατηγορητήριο 

6. Η προσκόμιση μόνης  της  μαρτυρίας του συγκατηγορουμένου δεν είναι το ενδεδειγμένο νομικό μέτρο για την απόδειξη ενοχής του κατηγορουμένου ούτε υπάρχουν άλλες αντικειμενικές και αδιάσειστες μαρτυρίες εναντίον του κατηγορουμένου

7. Το κατηγορητήριο στηρίζεται σε μόνη την μαρτυρία του συγκατηγορουμένου και αποτελεί κατάχρηση διαδικασίας, η οποία μαρτυρία είναι κακόπιστη, αδικαιολόγητη, εκδικητική και επιδιώκει αλλότριους σκοπούς.

Με την εξέλιξη αυτή, δεν απαγγέλθηκαν κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία οι κατηγορίες στον κατηγορούμενου, πράγμα το οποίο θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, όπου έχει οριστεί η επόμενη δικάσιμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισοβίτης αναμένεται να απαντήσει μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες.  

Βασικός μάρτυρας ο «Χαράλαμπος Χ.» 

Βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Μαμαλικόπουλου, είναι ο συγκατηγορούμενος του, Χαράλαμπος Χ., ο οποίος ωστόσο δικάζεται ξεχωριστά, καθώς από τη μια οι ανακριτές δεν θέλουν να έρχεται σε επαφή με τον ισοβίτη και από την άλλη θα ακολουθήσει διαφορετική γραμμή.

 Στον Χαράλαμπο Χ. θα απαγγελθούν κατηγορίες την Τρίτη, στις οποίες αναμένεται να απαντήσει παραδοχή και στη συνέχεια, αφού οριστεί νέα δικάσιμος για μετριασμό της ποινής και αφού του επιβληθεί ποινή, θα χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας κατηγορίας.  Σημειώνεται πως ο Χαράλαμπος Χ. δεν κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές αλλά σε ειδικό χώρο της Αστυνομίας, όπου κρατούνται οι υπό προστασία μάρτυρες.  

Ο Χαράλαμπος Χ. είναι το πρόσωπο που πάτησε την σκανδάλη και στα δύο εγκλήματα, ενώ συνελήφθη μετά την απόπειρα φόνου στην Αγία Νάπα, καθώς το DNA του εντοπίστηκε στο όπλο που είχε πετάξει σε μουσείο, που βρίσκεται περίπου 150 μέτρα μακριά από την καφετέρια, όπου διαπράχθηκε η απόπειρα φόνου.

Ανακρινόμενος ο 38χρονος κατονόμασε τον Μαμαλικόπουλο ως το πρόσωπο που του ανάθεσε την δολοφονία, που του έδινε οδηγίες και πληροφορίες μέσω τηλεφώνου και εφαρμογή, αυτός που διευθέτησε την προκαταβολική πληρωμή του, όπως επίσης και την παραλαβή των πυροβόλων όπλων που χρησιμοποίησε, μέσω τρίτου προσώπου που δεν εντοπίστηκε. Παράλληλα, έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του πριν, κατά και μετά την διάπραξη του εγκλήματος, όπως και για τις τοποθεσίες που είχε πετάξει τα όπλα, ενώ ισχυρίστηκε πως ο ισοβίτης τον πλήρωσε με ναρκωτικά για την απόπειρα φόνου κατά του Κωνσταντίνου Χ.  

Στο μεταξύ, με βάση τα όσα είχαν ακουστεί ενώπιον Δικαστηρίου, πίσω από τον «Μαμ», στο σενάριο της εμπλοκής του, κρύβονταν και άλλα πρόσωπα, αφού ο ισοβίτης, αν και βρισκόταν στις Κεντρικές Φυλακές, γνώριζε για τις διακινήσεις των στόχων και απέστελλε φωτογραφίες στον Χαράλαμπο Χ. ενώ τρίτο πρόσωπο είχε διευθετήσει να μεταφέρει τον οπλισμό σε συγκεκριμένο χώρο, ώστε να τον παραλάβει ο επίδοξος εκτελεστής.

Ωστόσο, από τις έρευνες δεν εντοπίστηκε ούτε το τρίτο πρόσωπο, ούτε οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα. 

Στην ίδια γραμμή ο «Μαμ»
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, Ιωάννη Λαλία, ο ισοβίτης, δεν αναμένεται να παραδεχθεί τα όσα του καταλογίζονται, ενώ η γραμμή της υπεράσπισης, θα είναι πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε μαρτυρία που να «δένει» τον «Μαμ» με τις δύο υποθέσεις, πέραν της ομολογίας του Χαράλαμπος Χ.

Επίσης, η θέση της υπεράσπισης είναι πως δεν έχει συνδεθεί με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα ο ισοβίτης και δεν έχει εντοπιστεί το τηλέφωνο που κατ΄ ισχυρισμό χρησιμοποιείτο στις φυλακές, παρά τις έρευνες στο κελί του, ενώ δεν έχει συνδεθεί ούτε επιστημονικά.

Εξαρχής, με τη σύλληψη του ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, αρνείτο οποιαδήποτε ανάμιξη στις δύο υποθέσεις, ενώ σε μια από τις ακροαματικές διαδικασίες ενώπιον του Δικαστηρίου, είχε ισχυριστεί πως δεν είχε επαφή ποτέ μαζί με τον Χαράλαμπο Χ. , λέγοντας πως «μπορεί να σκεφτεί οτιδήποτε για να γλιτώσει. Αυτός ο άνθρωπος δεν λέει απόλυτα την αλήθεια. Ποια είναι τα κίνητρά του;».

Στον πάγο η έκδοση του
Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, είχε αιτηθεί όπως μεταφερθεί στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του, πράγμα το οποίο δικαιούται με βάση τη σχετική σύμβαση που αφορά τους κρατούμενος, με το αίτημα του να εγκρίνεται.

Ωστόσο, η μεταφορά του «πάγωσε» λόγω των δύο υποθέσεων που δικάζονται και η διαδικασία θα εξεταστεί μετά το πέρας της δίκης του, αφού είτε καταδικαστεί είτε όχι, και πάλι έχει το δικαίωμα να εκδοθεί στην χώρα του.

Μια μέρα μετά που παραπέμφθηκε σε δίκη, με γραπτή του δήλωση ο Δημήτρης Μαμαλικόπους, ανέφερε μεταξύ άλλων πως « αυτές οι υποθέσεις εμφανίστηκαν όταν έμαθε η Αστυνομία πως έγινε δεκτή η μεταφορά μου στην Ελλάδα. 18/2 έγινε γνωστό πως μεταφέρομαι στην Ελλάδα και στις 290/2 βγήκε ένταλμα εναντίον μου».

Παράλληλα, είχε αναφέρει πως ο «μάρτυρας με δελεαστικά ανταλλάγματα, πίεση, ίσως και βασανισμό, υπέκυψε και έκανε τη δουλειά της αστυνομίας και υπέδειξε εμένα.Όπως στην υπόθεση του 5πλου στις 23.6/12 κατασκευάζουν στοιχεία και μαρτυρίες για να μη συνδέσουν με αυτές τις υποθέσεις. Δεν γνωρίζω κανέναν στην Αγία Νάπα και δεν έχω πρόβλημα με κανέναν. Δεν γνωρίζω κανέναν με ναρκωτικά. Δεν ασχολήθηκα ποτέ και δεν θα ασχοληθώ με το ναρκοεμπόριο».

Επιπρόσθετα στην γραπτή του δήλωσε ανέφερε πως «ο φόβος της Αστυνομίας έγινε αδυναμία και με ύπουλες τακτικές θέλουν να με κρατούσουν στην Κύπρο και με τη λύση της υπόθεσης να κάνουν πάρτι με τα γαλόνια που θα πάρουν. Οι μοναδικοί άνθρωποι που έχουν πρόβλημα μαζί μου είναι η αστυνομία και πλέον έχω και εγώ. Ξεκίνησαν κάτι σαν πόλεμο που δεν μπορούν να τελειώσουν. Πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν να με γονατίσουν. Δεν σκύβω το κεφάλι σε κανένα κρατικό γουρούνι. Ο πόθος για την λευτεριά είναι δυνατότερος από όλα τα κελιά».

Η οποιαδήποτε ποινή δεν αλλάζει την ποινή του
Στον ισοβίτη επιβλήθηκε η πρώτη μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ στα χρονικά, αφού ακολούθησε η ποινή του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, που σκότωσε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, ο οποίος επίσης καταδικάστηκε σε πέντε διαδοχικά ισόβια και δύο συντρέχοντα.

Όταν τα ισόβια συντρέχουν, αυτό σημαίνει πως ο καταδικασθείς έχει το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση με το parole στα δώδεκα χρόνια (σ.σ χωρίς να σημαίνει πως το αίτημα θα εγκριθεί, καθώς πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις), ενώ όταν τα ισόβια είναι διαδοχικά, έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα στα εικοσιπέντε χρόνια. Και εδώ σημειώνεται πως δεν έχει σημασία ο αριθμός των διαδοχικών ισοβίων. Δηλαδή, δύο και πάνω, είτε είναι πέντε, είτε εκατό, πάλι στα εικοσιπέντε χρόνια μπορεί να υποβάλει αίτηση.

Ως εκ τούτου, ο Μαμαλικόπουλος μπορεί να υποβάλει αίτηση στα εικοσιπέντε χρόνια, και οποιαδήποτε επιπρόσθετη ποινή του επιβληθεί, για οποιοδήποτε αδίκημα, στην ουσία δεν αλλάζει την ποινή του.