Ένα τροχαίο, μια μάνα και η συγκλονιστική «κραυγή» της (βίντεο)

Από τα μαύρα μαντάτα του 2004, στις 111 βασανιστικές ημέρες στην εντατική και στον αγώνα επιβίωσης με τα νέα τραγικά δεδομένα στη ζωή του γιου της και της ίδιας…
 
Μια μαρτυρία που αφυπνίζει και πρέπει να δουν όλοι οι οδηγοί, όλοι οι γονείς.
 
Από τη στιγμή που ένας 20χρονος οδηγός αποφάσισε μετά από διασκέδαση να “βάλει κόντρα” μ’ έναν άλλον οδηγό, μεσολάβησαν ελάχιστα δευτερόλεπτα ως το φοβερό τροχαίο δυστύχημα που του στοίχισε τη ζωή κι έστειλε τον 20χρονο Πέτρο Χατζηνικολάου για την υπόλοιπη ζωή του σε τροχοκάθισμα με τετραπληγία βαριάς μορφής.
 
Τις τραγικές αυτές στιγμές που βίωσε και βιώνει από τότε η μητέρα του Πέτρου, η κ. Θέμιδα Σπανού, τις αποτύπωσε σε ένα βιβλίο με τίτλο “111 ημέρες στην Εντατική”. Για τις στιγμές αυτές μίλησε στην κάμερα του philenews και στον Παναγιώτη Δημόπουλο.
 
Για να μπορεί να καταλάβει ο καθένας τι σημαίνει η τετριμμένη δημοσιογραφική φράση μετά από κάθε σοβαρό τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα “νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική”.
 
Μια βόλτα για διασκέδαση, μια απερισκεψία, ένα φοβερό τροχαίο με δύο θύματα 
 
12 Αυγούστου 2004. Η ημερομηνία που με μεγάλα γράμματα είχε γράψει στο δωμάτιό του ο τότε 20χρονος εθνοφρουρός Πέτρος Χατζηνικολάου. Η ημερομηνία που θα απολυόταν από τον στρατό.
 
Πέντε μόλις ημέρες νωρίτερα, ένα μεταμεσονύχτιο τηλεφώνημα φίλου, επίσης εθνοφρουρού, τον καλούσε να  γιορτάσουν την επερχόμενη απόλυσή τους πηγαίνοντας από τη Λευκωσία, στη Λεμεσό.
 
Έφυγε μεσάνυχτα από το σπίτι μαζί με άλλους 3 συνομίληκούς του, όλοι εθνοφρουροί. Εκείνο το βράδυ διασκέδασαν… Τέσσερα νέα παιδιά γεμάτα όνειρα για το μέλλον που φάνταζε σε λίγες μέρες να τους ανήκει.
 
Πέντε το πρωί επιβιβάζονται στο αυτοκίνητο για να επιστρέψουν Λευκωσία.
 
Βρίσκονται στη Μέσα Γειτονιά όταν ο οδηγός αποφασίζει να “βάλει κόντρα” με έναν άλλο οδηγό και ν’ αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα με επικίνδυνους ελιγμούς.
 
Η μηχανή βρυχάται, τα λάστιχα σφυρίζουν, τα φρένα στριγγλίζουν και οι φωνές του Πέτρου που κάθεται πίσω από τον οδηγό και ουρλιάζει πως θα τους σκοτώσει, πνίγονται στον παραλογισμό της κόντρας με την ίδια τους τη ζωή.
 
Η βίαιη πρόσκρουση σε τηλεφωνικό θάλαμο σταματά την ξέφρενη πορεία κι αλλάζει ολοκληρωτικά τη ζωή του οδηγού του αυτοκινήτου και ριζικά τη ζωή του Πέτρου.
 
Και οι δύο δίνουν μάχη στην Εντατική του Γενικού Νοσκομείου Λευκωσίας.
 
Ο οδηγός μετά από 2-3 μήνες πληρώνει σκληρά, με την ίδια του τη ζωή την απερισκεψία του.
 
Ο Πέτρος πληρώνει κι αυτός σκληρό τίμημα για τη λάθος απόφαση, με σοβαρής μορφής τετραπληγία που τον καθηλώνει σε τροχοκάθισμα για την υπόλοιπη ζωή του.
 
“Ο Πέτρος δεν τον ήξερε καλά τον οδηγό. Ήταν φίλος, φίλου… Κι όπως μάθαμε εκ των υστέρων πριν τη μοιραία βόλτα είχε εμπλακεί σε 4 ακόμη σοβαρά τροχαία ατυχήματα… Κι ήταν μόλις 20 χρονών… Ήταν επικίνδυνος οδηγός” αφηγήθηκε στην κάμερα του philenews η μητέρα του Πέτρου.
 
Ο Πέτρος δε το βάζει κάτω. Αν και δεν μπορεί να κουνήσει ούτε ένα δαχτυλάκι το μυαλό του αποδεικνύεται λαμπρό. Αντιμετωπίζει τη ζωή αισιόδοξα και δίνει κουράγιο στη μητέρα του. Σπουδάζει κι ασχολείται με έναν δικό του μοναδικό τρόπο, με το ποδόσφαιρο που τόσο αγαπά.
 
Και η κ. Θέμιδα θέλει να γλιτώσει έστω κι έναν νέο από μία ακόμη μοιραία γεμάτη απερισκεψία βόλτα. Να κρατήσει έστω κι έναν νέο μακριά από τον εφιάλτη της Εντατικής είναι κέρδος γι αυτή.
 
Η ιστορία μιας μάνας κι η φωνή πόνου που μετατρέπεται σε κραυγή αφύπνισης για όσα άδικα συμβαίνουν στους δρόμους μας τόσο συχνά.
 
Μια φωνή και μια τραγική ιστορία που αξίζει ν’ ακούσουμε πριν πιάσουμε ξανά τιμόνι.

 

Δείτε το βίντεο: