Ένα ταξίδι κάθε 20 μέρες ο Συλλούρης


Δύο επισκέψεις πραγματοποίησε στην Κίνα ο Δημήτρης Συλλούρης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος της Βουλής και στη δεύτερη συμμετείχε (μαζί με άλλους) και ο παραιτηθείς βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάνης, με τον οποίο είχε άριστη συνεργασία. Η πρώτη επίσκεψη Συλλούρη στην Κίνα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 και μέσω αυτού προλειάνθηκε το έδαφος και για το δεύτερο ταξίδι που πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2019.

Όσον αφορά ευρύτερα τα ταξίδια του Προέδρου της Βουλής, αξίζει να σημειωθεί πως εντός του 2019 πραγματοποίησε 19 επισκέψεις εκτός Κύπρου που αντιστοιχούν σε ένα ταξίδι ανά 20 μέρες. Τα ταξίδια αυτά είχαν προορισμό την Κίνα, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γενεύη, το Στρασβούργο, την Αθήνα, τη Σερβία, το Καζακστάν, τη Σλοβενία, τη Βαρσοβία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Αυστρία, το Κατάρ, το Μονακό, το Στρασβούργο, τη Γενεύη και την Ιρλανδία (σε κάποιους προορισμούς δύο φορές).

Όσον αφορά την Κίνα, από την οποία προέρχονται αρκετοί επενδυτές/κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων, το πρώτο ταξίδι του Δ. Συλλούρη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20-28 Νοεμβρίου 2017. Το δεύτερο ταξίδι του στην Κίνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4-12 Νοεμβρίου 2019 και σε αυτό συμμετείχαν και οι βουλευτές  Χριστάκης Τζιοβάνης, Νίκος Τορναρίτης, Γιώργος Τ. Γεωργίου, Γεώργιος Προκοπίου, Ηλίας Μυριάνθους και Μιχάλης Γιωργάλλας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 15/11/19 ο κ. Συλλούρης χαρακτήρισε την επίσκεψη πολύ επιτυχημένη.

Όπως ανέφερε, η όλη προσπάθεια προώθησης της συνεργασίας με τη χώρα αυτή διήρκεσε δυο χρόνια, με αφορμή την επίσκεψη εργασίας του ιδίου στην Κίνα τον Νοέμβριο 2017. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε επαφές και άλλες δραστηριότητες, στη Σαγκάη, το Πεκίνο, τη Σεντζέν και την Γκουαγκτζού. Συζητήθηκαν θέματα εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας Κίνας-Κύπρου. Παράλληλα, προσφώνησε επιχειρηματικό Φόρουμ, που συνδιοργάνωσαν ο CIPA και το Συμβούλιο για την Προώθηση των Επενδύσεων και του Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας (CCPIT), στην Γκουαγκτζού.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος - Βάσος Βασιλείου