Εν αναμονή του νέου βαρομετρικού-Μπαίνει στην «κατάψυξη» η Κύπρος

Νέο χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να επηρεάσει από αργά το βράδυ σήμερα την Κύπρο, σύμφωνα με ο Τμήμα Μετεωρολογίας. 

 

Με βάση τη πρόγνωση, το νέο χαμηλό βαρομετρικό θα φέρει χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές, καταιγίδες και χιόνια μέχρι τις ημιορεινές περιοχές. 

 

Αναλυτικά σήµερα, ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές χωρίς να αποκλείεται καταιγίδα, ενώ απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος. 

 

Αργά το βράδυ και προς τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αναµένονται τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 5 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 9 στα παράλια και γύρω στους µείον 3 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά και τοπικά στα ηµιορεινά θα σχηµατιστεί παγετός.

 

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος, µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Στα ορεινά αναµένονται χιόνια, ενώ τη νύκτα πιθανό να πέσει χιόνι ή χιονόνερο και σε ηµιορεινές περιοχές. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση, για να κυµανθεί κάτω από τις µέσες κλιµατολογικές τιµές.

 

Κλειστοί όλοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος 

 

Λόγω βροχοπτώσεων ή παγετού σε πολλές περιοχές το οδόστρωμα είναι επικίνδυνο και η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος είναι κλειστοί, λόγω παγετού.

 

Όσοι θα διακινηθούν στους δρόμους προτρέπονται να κινούνται με ασφαλή, χαμηλή ταχύτητα, να τηρούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα, να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών.

 

Λόγω των καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο έχει ως ακολούθως:

 

Λόγω παγετού, κλειστοί είναι ΟΛΟΙ οι δρόμοι προς το Τρόοδος. (Προδρόμου – Τροόδους, Πλατρών – Τροόδους, Καρβουνά – Τροόδους).

Επίσης, λόγω κατολισθήσεων όγκων χώματος και πετρών, κλειστός είναι και ο δρόμος Ακρούντας – Διερώνας.

Ανοικτοί ΜΟΝΟ για οχήματα 4Χ4 ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες είναι οι δρόμοι: Μονιάτη – Πλατρών, Ζωοπηγής- Αγίου Θεοδώρου, Αγρού – Παλαιχωρίου, Χαντριών – Κυπερούντας – Καρβουνά, Πεδουλά – Προδρόμου, Πεδουλά – Pinewood – Κακοπετριάς, Προδρόμου – Λεμύθου, Προδρόμου – Τροοδίτισσας – Πλατρών , Κακοπετριάς – Καρβουνά, Κύκκου – Κάμπου.

 

Επίσης, ολισθηροί είναι οι δρόμοι: Πεδουλά – Μουτουλλά, Πεδουλά – Κύκκου, Πεδουλά – Λεμύθου.

 

Επίσης, επικίνδυνοι λόγω κατολισθήσεων όγκων χώματος και βράχων είναι οι δρόμοι: Παραμύθας – Γεράσας, Γεράσας – Καλού Χωριού, Αγίου Ιωάννου – Αγρού.

 

Κλειστό για 6η μέρα το γεφύρι του Τζιελεφού

 

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Επαρχίας Πάφου προκάλεσαν η παρατεταμένη βροχόπτωση της χθεσινής νύκτας και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. 

Συγκεκριμένα, επικίνδυνο θεωρείται από την Αστυνομία τμήμα του δρόμου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς, το οποίο υπέστη καθίζηση, ενώ για έκτη ημέρα το γεφύρι του ποταμού Τζιελεφού εξακολουθεί να είναι κλειστό.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, λόγω των καιρικών συνθηκών κλειστοί για την τροχαία κίνηση είναι οι δρόμοι Αμαργέτης - Κελοκεδάρων, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ζυριπιλλή και Γαλαταριάς – Σαλαμιού, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ξερού. 

 

Παράλληλα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, σημείο του κύριου δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, δύο χιλιόμετρα έξω από το Στρουμπί προς Γιόλου, υπέστη καθίζηση στην αριστερή πλευρά με κατεύθυνση προς Γιόλου, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το προστατευτικό κιγκλίδωμα. Ο δρόμος έχει σηματοδοτηθεί κατάλληλα.   

 

Κλειστά σχολεία στα ορεινά

 

Κλειστά θα παραμένουν σήμερα σχολεία στις ορεινές περιοχές, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. 

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, Και ειδικότερα λόγω παγετού, το Γυμνάσιο στη Λεμύθου, το Νηπιαγωγείο Πλατρών και το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Κυπερούντας θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.


Πηγή:sigmalive