Εμπορική σχέση Αστυνομίας με Ισραηλινούς


Φύλλο και φτερό κάνει από προχθές η Αστυνομία το κατασκοπευτικό βαν, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει ποιός ο ρόλος του και κατά πόσον έχει χρησιμοποιηθεί στην Κύπρο, ενώ με στοιχεία που παρέθεσε ο Αρχηγός της, ξεκαθαρίζει το όνομά της για τη διασύνδεσή της με τους Ισραηλινούς.

Τα στοιχεία δόθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και δεν φαίνεται να δείχνουν ύποπτες συναλλαγές της Δύναμης με τις εταιρείες των Ισραηλινών που ελέγχονται για παράνομες δραστηριότητες. Ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε χθες ότι ο εξοπλισμός της εταιρείας δεν έχει σχέση με την Αστυνομία, ενώ λίγο αργότερα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε τον Αρχηγό για τις σχέσεις της Δύναμης με τους Ισραηλινούς και διεμήνυσε ότι δεν προκύπτει κανένα κώλυμα και πως οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται κανονικά.

Στη συνάντηση στο Προεδρικό, ο Αρχηγός αναφέρθηκε σε τρεις περιπτώσεις που η Αστυνομία συνεργάστηκε με την εταιρεία NCIS του Ισραηλινού Σιαχάκ Άβνι προέδρου της Εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο και οι οποίες δείχνουν ότι τίποτα το μεμπτόν δεν προκύπτει.

Η πρώτη περίπτωση αφορά στην αγορά λογισμικού το 2009 από την Αστυνομία από εταιρεία του εξωτερικού, το οποίο έδινε τη δυνατότητα για επεξεργασία τηλεπικοινωνιακών δεδομένων στις περιπτώσεις εξασφάλισης δικαστικού εντάλματος. Η Αστυνομία πλήρωνε ετήσιο τέλος για το λογισμικό αυτό στην κατασκευάστρια εταιρεία. Η εν λόγω εταιρεία μετά τη σύναψη της συμφωνίας, και συγκεκριμένα το 2014, ενημέρωσε την Αστυνομία ότι το ετήσιο τέλος θα πρέπει να πληρώνεται σε αντιπρόσωπό της στην Κύπρο και παρέπεμψε στην εταιρεία NCIS, η οποία είναι ιδιοκτησίας του κ. Άβνι. Τρία χρόνια αργότερα ο αντιπρόσωπος ενημέρωσε ότι οι πληρωμές θα γίνονταν σε άλλη εταιρεία -αντιπρόσωπο και έτσι από τότε οι πληρωμές δεν γίνονται στην NCIS.

Η δεύτερη περίπτωση συνεργασίας αφορούσε στη λήψη από την Αστυνομία κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων ληστειών αλλά και άλλων εγκλημάτων. Να σημειωθεί εδώ, ότι στις περιπτώσεις όπου γίνονται παραβιάσεις περιουσιών και υπάρχουν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, η Αστυνομία ζητεί από τον τεχνικό που εγκατέστησε τα κλειστά κυκλώματα να παραδώσει cd στην Αστυνομία, στο οποίο καταγράφονται στιγμές που πιθανόν να φανούν χρήσιμες για εντοπισμό των δραστών. 

Η Αστυνομία πληρώνει στον τεχνικό ένα συγκεκριμένο ποσό. Σε περιπτώσεις που τα κλειστά κυκλώματα είχε εγκαταστήσει η NCIS, η Αστυνομία πλήρωσε τις υπηρεσίες τεχνικού της ποσό δύο χιλιάδων ευρώ.

Και η τρίτη περίπτωση αφορά σε παροχή υπηρεσιών ασφάλειας εκ μέρους της Αστυνομίας επί πληρωμή προς την Εβραϊκή κοινότητα. Ο κ. Άβνι είχε ζητήσει πέρσι στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας με την εβραϊκή κοινότητα Κύπρου, υπηρεσίες ασφάλειας κατά τους εορτασμούς του Χάνουκα, στις 3 Δεκέμβρη. Δόθηκε ένα ποσό, τελικά αυτό ήταν μεγαλύτερο από το κόστος και επιστράφηκε το υπόλοιπο.

Οι έρευνες στο βαν

Από προχθές ειδικοί της Αστυνομίας άνοιξαν το περιβόητο μαύρο βαν στην παρουσία δικηγόρων της εταιρείας και προσπαθούν να ξεδιαλύνουν το μυστήριο για τις υπηρεσίες που μπορούσε να προσφέρει. Υπάρχουν σ’ αυτό εγκατεστημένα κομπιούτερ, αντένες και άλλα μηχανήματα και γίνεται προσπάθεια να ελεχθούν οι δυνατότητές του. Οι έρευνες συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται στην Κύπρο ο ιδιοκτήτης της εταιρείας στην οποία ανήκει το βαν, Ταλ Ντίλιαν.