Εμπλέκουν την Κύπρο σε θέματα φοροδιαφυγής παικτών


Νέες αποκαλύψεις έρχονται από την Ισπανία που εμπλέκουν και την Κύπρο αυτή τη φορά σε θέματα φοροδιαφυγής σε σχέση πάντα με το ποδόσφαιρο. Δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais κάνει λόγο για σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην Ισπανία και εμπλέκει γνωστό μεγαλοατζέντη ποδοσφαιριστών που φέρεται να έστησε δίκτυο με ποδοσφαιρικές ομάδες σε Κύπρο, Βέλγιο και Σερβία με σκοπό την προώθηση νεαρών ποδοσφαιριστών από πρώην γιουγκοσλαβικές χώρες κατά τρόπο που απέφευγαν τη φορολόγηση των κερδών.

 Στο δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας υπάρχει ισχυρισμός για συγκεκριμένη κυπριακή ομάδα ότι ήταν μέρος αυτού του δικτύου. Την έναρξη των ερευνών δημοσιοποιεί στη σελίδα της και η Europol σημειώνοντας τα εξής: «Η έρευνα ξεσκέπασε ότι επιφανείς ατζέντηδες ποδοσφαίρου οργάνωναν πλασματικές μεταγραφές ποδοσφαιριστών μέσω μιας κυπριακής ποδοσφαιρικής ομάδας για να ξεπλύνουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να αποφύγουν τη φορολογία». 

Την έρευνα στην Ισπανία διεξάγει η κεντρική επιχειρησιακή μονάδα της ισπανικής πολιτοφυλακής, η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανακάλυψε αρκετά στοιχεία. Ήδη δύο πρόσωπα βρίσκονται στο στόχαστρο των ισπανικών αρχών. Κληθείς χθες να σχολιάσει τις αναφορές αυτές ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε πως οι καταγγελίες είναι υπόψη του και πως θα συζητήσει το θέμα με τις αστυνομικές Αρχές. «Ενδεχομένως να πρέπει να το δουν και άλλα τμήματα του κράτους αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσω με την ηγεσία της Αστυνομίας».

Στο μεταξύ, ο αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ερωτηθείς για τα στημένα παιχνίδια, αναφέρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στην παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης άλλα και πολιτικών αρχηγών, χαρακτηρίζοντάς την ως πολύ σημαντική υπόθεση. «Εμείς, είπε, από πλευράς μας έχουμε ενισχύσει την ομάδα που διερευνά τις συγκεκριμένες υποθέσεις, ενώ σημαντικές πληροφορίες λαμβάνουμε και από τον κόσμο και άλλους παράγοντες που βοηθούν την Αστυνομία». Ο αρχηγός Αστυνομίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι έρευνες βρίσκονται σε καλό δρόμο και πως θεωρεί ότι τα παλιότερα εμπόδια σε ένα βαθμό έχουν υπερπηδηθεί, ενώ πρόσθεσε πως θα επαναφέρουν υποθέσεις του παρελθόντος και θα γίνουν επαναξιολογήσεις μαρτύρων.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια στοιχεία που υπάρχουν θα επαναξιολογηθουν ώστε «να δούμε αν υπάρχει το παραμικρό ίχνος στο οποίο θα πατήσουμε για να διερευνήσουμε σε βάθος τις υποθέσεις αυτές».


Πηγή:Φιλελεύθερος