Ελλάδα: Ηχηρή στροφή προς δεξιά


Ο νικητής των Βουλευτικών στην Ελλάδα ήταν γνωστός πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες. Ζητούμενο από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία ήταν το εάν η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση και να αποφύγει η Ελλάδα μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο κατακαλόκαιρα. 
 

Η απάντηση ήρθε λίγα δευτερόλεπτα μετά το κλείσιμο των καλπών στις 7 το βράδυ, όταν ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία όχι μόνοκέρδισε τις εκλογές αλλά προχωρά με αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Το μόνο ερωτηματικό που απέμενε να απαντηθεί στη διάρκεια της νύκτας ήταν ο τελικός αριθμός των εδρών που θα καταλάμβανε η ΝΔ.

Η Singular Logic προέβη στην πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος, η οποία καταγράφει για τη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 39,8% και έως 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 31,6% και 86 έδρες, το Κίνημα Αλλαγής 8,3% και 23 έδρες και το ΚΚΕ 5,3% και 14 έδρες.
 

Ως προς τα μικρότερα κόμματα, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου φαίνεται να εισέρχεται στη Βουλή με ποσοστό 3,7% και 10 έδρες, όπως επίσης εισέρχεται και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25, με ποσοστό 3,4% και 9 έδρες. Θρίλερ για τη Χρυσή Αυγή που εξασφάλισε 2,96%, ποσοστό που την αφήνει εκτός Βουλής.
 

Ευθύς μετά τη δημοσιοποίηση της εκτίμησης αποτελέσματος ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα τον περιμένει κανονικά για την παράδοση στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα προηγηθεί στη 1μμ η ορκωμοσία του νέου Πρωθυπουργού στο προεδρικό μέγαρο. 

 

Ο νικητής των εκλογών, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε τις πρώτες του δηλώσεις λίγο μετά τις 10 το βράδυ διαμηνύοντας ότι «η κοινωνία θέλει να πάμε μπροστά, θέλει ανάπτυξη, δουλειές και ασφάλεια». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους Έλληνες πολίτες για την εμπιστοσύνη τους και διαβεβαίωσε πως θα είναι «Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων για να πείσω και τους συμπολίτες μας που δεν μας στήριξαν». Υποδεικνύοντας την ίδια ώρα πως «Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι». 

 

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες που αναμένουν τον ίδιο και τους συνεργάτες του. «Ζήτησα ισχυρή εντολή για να αλλάξουμε την Ελλάδα και μου την προσφέρατε γενναιόδωρα», τόνισε ο νικητής των χθεσινών εκλογών. Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δυναμώνει η φωνή μας στην Ευρώπη» και έστειλε το μήνυμα ότι «ενωμένοι μπορούμε».
 

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη δήλωσή του, αφού σημείωσε πως «οι πολίτες έκαναν τις επιλογές τους», ανέφερε ότι «η λαϊκή ετυμηγορία είναι για μας απόλυτα σεβαστή». Στη δημοκρατία, είπε, η εναλλαγή στη διακυβέρνηση αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας.

 

«Θα υποδεχτώ αύριο τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου· δεν θα επαναλάβω ό,τι έκαναν οι αντίπαλοί μας», πρόσθεσε.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ ισχυρός, από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για να  αποτρέψει εκδηλώσεις ρεβανσισμού απέναντι στις κοινωνικές κατακτήσεις, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Η Ελλάδα, είπε, που παραδίδουμε στη νέα Κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε.
Για να προσθέσει: «Η εκλογική επικράτηση της ΝΔ είναι σήμερα καθαρή. Το εκλογικό αποτέλεσμα ωστόσο μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί επιδίωξαν και πολέμησαν για να συμβεί».

 

Περαιτέρω ανέφερε ότι «θα δουλέψουμε δε σκληρά, και με πείσμα, το επόμενο διάστημα, ώστε η νίκη της ΝΔ να αποδειχθεί και πρόσκαιρη. Θα είμαστε λοιπόν εδώ πιο έμπειροι και πιο δυνατοί για να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα».

 

Πού θα πάνε τα υπουργεία…

 

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί λίγο μετά την ορκωμοσία του νέου Πρωθυπουργού. Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση ενδεχομένως να ορκιστεί και αύριο. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ, Γεωργιάδης και Χατζηδάκης, θα αναλάβουν κρίσιμους τομείς. Ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης – Επενδύσεων, ενώ ο κ. Χατζηδάκης εκείνο του υπουργείου Παιδείας.

 

Για το υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται το όνομα του κ. Μάκη Βορίδη, ενώ στο υπουργείο Υποδομών επικρατέστερο όνομα είναι του βουλευτή Σερρών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.

 

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας ετοιμάζεται να αναλάβει υπουργός Εθνικής Άμυνας σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

 

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται έντονα το όνομα του κ. Κώστα Τσιάρα, αλλά και του κ. Νίκου Δένδια.

 

Στο νευραλγικό πόστο του υπουργού Εργασίας θα καθήσει ο κ. Γιάννης Βρούτσης. Η Όλγα Κεφαλογιάννη επιστρέφει στο υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

 

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμάται ότι θα είναι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναλαμβάνοντας επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

 

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγονται τα ονόματα δύο βουλευτών Επικράτειας: του κ. Πικραμμένου και του κ. Γεραπετρίτη, ενώ ο κ. Πιερρακάκης προορίζεται για το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

 

Τέλος, αναφορικά με την προεδρία της Βουλής, έχουν ακουστεί τα ονόματα του κ. Κωστή Χατζιδάκη, του κ. Νίκου Δένδια, αλλά και του έμπειρου κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

 

Εντός 10ημέρου στην Κύπρο 

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον νικητή των εκλογών και τον συνεχάρη για την επιτυχία του. Σύμφωνα με μήνυμα του Πρ. Προδρόμου στο «Τουίτερ», ο ΠτΔ ευχήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιτυχία του, για τη διακυβέρνηση και σημείωσε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία. Σύμφωνα με την κ. Προδρόμου, θα υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Λευκωσία για την επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού στην Κύπρο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

 

Πρώτα συγχαρητήρια από Ερντογάν 

 

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πρώτος ηγέτης που τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για τη σημερινή μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και να του ευχηθεί καλή επιτυχία ενόψει της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας», όπως ανέφεραν πηγές της ΝΔ.

 

«Από πλευράς του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τόνισε ότι προσβλέπει στην επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και σε έναν ειλικρινή διάλογο, επωφελή και για τους δύο λαούς» προσθέτουν οι ίδιες πηγές. 

 

Οι πρώτες δηλώσεις

 

Τα μηνύματά τους έστειλαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα κατά την προσέλευσή τους στις κάλπες για ψηφίσουν.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: «Σήμερα είναι ήμερα δημοκρατίας και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποφασίζουν για την πορεία της χώρας, αποφασίζουν για τη ζωή της», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Ο κ. Τσίπρας και απηύθυνε ιδιαίτερη πρόσκληση στους νέους ψηφοφόρους, καθώς, όπως είπε, «αυτοί μπορούν να κάνουν τις μεγάλες ανατροπές και είναι αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα». «Πιστεύω ότι είναι μία κρίσιμη μάχη, τη δίνουμε με αισιοδοξία, τη δίνουμε με αποφασιστικότητα έως το τελευταίο λεπτό, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες και οι κόποι του λαού μας, για να μην ανακοπεί η πορεία της χώρας μας προς τα μπρος» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες παίρνουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους. Είμαι σίγουρος ότι αύριο ξημερώνει μια καλύτερη ημέρα για την πατρίδα μας. Καλή ψήφο σε όλες και όλους» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι κατά την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώθηκε μικροένταση καθώς μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιχείρησαν να σηκώσουν πανό με σύνθημα κατά της ΝΔ. Μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασαν, με αποτέλεσμα να επικρατήσει για λίγο ένταση.

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: «Σήμερα η λογική επιστέφει στον τόπο με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε ότι «η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ είναι η χρήσιμη ψήφος για τα λαϊκά συμφέροντα και η κρίσιμη ψήφος για την πολιτική σταθερότητα. Είμαστε περήφανοι για την προοδευτική μας ταυτότητα. Ήταν, είναι και θα είναι πολύτιμη για την Ελλάδα» κατέληξε. 

 

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: «Σήμερα ψηφίζουμε για να ήμαστε πιο δυνατοί την επόμενη ημέρα. Να διεκδικήσουμε το δίκιο μας και την αλήθεια, για να ανοίξουμε τον δρόμο για έναν πιο φωτεινό μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», ήταν η δήλωση του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. 

 

Β. ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης υποστήριξε ότι το προηγούμενο βράδυ είδε όνειρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συγκυβερνήσει με τη Φώφη Γεννηματά και υποστήριξε ότι θα είναι λάθος να δοθεί αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία. 

 

Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, υποστήριξε ότι το κόμμα του ήρθε για να μείνει στο πολιτικό σύστημα της χώρας και ευχαρίστησε όσους έδωσαν ποσοστό άνω του 4% στις ευρωεκλογές. 

 

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ευχαρίστησε όσους σηκώθηκαν από τον καναπέ τους και πήγαν να ψηφίσουν, υπογραμμίζοντας ότι η δημοκρατία ανήκει σε αυτούς που την υπερασπίζονται. 

 

Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστήριξε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες μπορούν να διεκδικήσουν το παρόν και το μέλλον που ονειρεύονται και αξίζουν. «Πιστεύω ότι θα το κάνουν και από Δευτέρα, από αύριο, θα έχουμε Ζωή στη Βουλή ξανά» κατέληξε. 

 

Παράδοξα και παράξενα των ελληνικών εκλογών

 

Δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα παράξενα και περίεργα των ελληνικών εκλογών 2019. Μερικά περιστατικά την ώρα της κάλπης, άλλα αστεία και άλλα στενάχωρα, έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας την απορία και την περιέργεια του κόσμου. Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα δεν έλειψαν οι τραυματισμοί, οι τσακωμοί, αλλά και οι απρόσμενες, θεαματικές εμφανίσεις ψηφοφόρων. Μάλιστα υπήρξε και συμβάν όπου viral έγινε η ίδια η εκλογική διαδικασία καθώς οι ψηφοφόροι ψήφισαν σε… παράγκα.
Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας καταγράφησαν κι αυτά…

  • Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας για να συγχαρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη βρέθηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εμφανώς χαρούμενος για το αποτέλεσμα προέβλεψε καλύτερες ημέρες για την Ελλάδα και την Κύπρο. 

  • Εισβολή σε εκλογικό κέντρο πραγματοποίησε ομάδα κουκουλοφόρων γύρω στις 7 το βράδυ, στην οδό Κωλέττη στα Εξάρχεια. Οι δράστες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άρπαξαν μία από τις κάλπες και διέφυγαν. 

  • Καταγγελίες πολιτών, που κατατέθηκαν και «εγγράφως» στο κόμμα, σύμφωνα με τις οποίες σε ορισμένα εκλογικά τμήματα παρατηρήθηκε ότι δεν δίνονται ψηφοδέλτιά της στους ψηφοφόρους, επικαλείται σε ανακοίνωσή της η «Ελληνική Λύση». 

  • Δύσκολα ξεκίνησε η ημέρα των εκλογών για τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού το σχολείο στην Πάτρα το οποίο είχε επιλέξει για να ψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός και το οποίο φέρει το όνομα του πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν... κλειστό! Τελικά, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε γειτονικό σχολείο, ενώ αμέσως μετά δήλωσε ότι «σήμερα ψηφίζουμε για την αλλαγή και για τη δημοκρατική παράδοση στην Αχαΐα».

  • Με επείγοντα τηλεγραφήματά τους τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν το αποτέλεσμα του έξιτ πολ στις ελληνικές εκλογές αναφέροντας πως η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία. 

  • Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας ευνοούν, ούτως ή άλλως, τα… ευτράπελα.

Όπως αποδεικνύεται πολλοί ήταν εκείνοι που συνδύασαν την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές 2019 με τα… μπάνια του λαού και αποφάσισαν να εμφανιστούν στα εκλογικά τμήματα έτοιμοι, με μαγιό και σαγιονάρες!

  • Μέλος της εφορευτικής θήλασε και άλλαξε το μωρό μέσα στο εκλογικό. Η γυναίκα, όπως κατήγγειλε ο σύζυγός της, είναι αναπληρωματικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής, και ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν την άφησε να φύγει, παρά την έκκλησή της, με αποτέλεσμα να μείνει για να εκτελέσει τα καθήκοντά της, μαζί με το μωρό το οποίο… θηλάζει.

  • Άγριο ξύλο σε εκλογικό κέντρο στην Ηγουμενίτσα. Πήγαν να ψηφίσουν, αλλά τελικά πιάστηκαν στα χέρια. Ο ένας από τους δύο άνδρες υποστηρίζει ότι ο άλλος έπεσε πάνω του με το μηχανάκι και τον τραυμάτισε.