Ελεύθεροι ή σε δίκη οι δύο για το φόνο Καλλιτσιώνη; Ο λόγος στην Νομική Υπηρεσία


Πράσινο ή κόκκινο φως αναμένεται να ανάψει το πρωί η Νομική Υπηρεσία στους ανακριτές του ΤΑΕ Αμμοχώστου, σε σχέση με την υπόθεση δολοφονία τους 29χρονου Παναγιώτη Καλλιτσίωνη, γνωστός ως «Βαλεντίνος» και τους δύο υπόπτους που τελούν υπό κράτηση, το διάταγμα των οποίων εκπνέει σήμερα.  

Οι ανακριτές της υπόθεσης είχαν οδηγήσει την περασμένη Παρασκευή τους δύο, 29 και 40 ετών, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, το οποίο εξέδωσε δεύτερο διάταγμα προσωποκράτησης τους για άλλες τέσσερις ημέρες, καθώς δεν είχε συμπληρωθεί το μαρτυρικό υλικό.

Πρόθεση της Αστυνομίας, να παραπέμψει σε δίκη τους δύο υπόπτους, ωστόσο τον τελικό λόγο τον έχει η Νομική Υπηρεσία, η οποία αναμένεται να αποφασίσει το πρωί, κατά πόσο υπάρχει επαρκής μαρτυρία ώστε να καταχωρηθεί εναντίον τους υπόθεση ή εάν τα στοιχεία δεν στοιχειοθετούν τα σε βάρος τους αδικήματα. Σε περίπτωση που ανάψει το πράσινο φως, τότε οι ύποπτοι αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου όπου θα παραπεμφθούν σε δίκη για φόνο εκ προμελέτης, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι.


Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται οι δύο να αφεθούν ελεύθεροι, οι οποίοι στο μεταξύ αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη στα υπό διερεύνηση αδικήματα.
Σημειώνεται, πως οι ύποπτοι δεν έχουν συνδεθεί επιστημονικά με την σκηνή του εγκλήματος, κάτι το οποίο αποκαλύφθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου και κατά την αντεξέταση του ανακριτή από την υπεράσπιση των υπόπτων.

Αντώνης Δημητρίου (δικηγόρος):  
Κύριε μάρτυρα, εντοπίσατε στη σκηνή του φόνου τρία φυσίγγια πυροβόλου όπλου, σωστα; Συνδέθηκαν επιστημονικά με τους ύποπτους;
Υπ/μος ΤΑΕ Αμμοχώστου Πανίκος Δρουσιώτης:
-Όχι.
Α.Δ: Έχετε εντοπίσει dna είτε αποτυπώματα αυτών των ανθρώπων στη σκηνή;
Π.Δ: Όχι.
Α.Δ: Γίνεται πολύς λόγος για αποτυπώματα παπουτσιών που εντοπίστηκαν στη σκηνή.
Π.Δ: Μάλιστα αλλά δεν είναι πλήρη.
Α.Δ: Ταυτίζονται καθ' οποιονδήποτε τρόπο με τους ύποπτους;
Π.Δ: Όχι.
Α.Δ: Έχετε παραλάβει τα αποτελέσματα για τα τέστ πυρίτιδας; Έχετε εντοπίσει ίχνη από υπολείμματα εκπυρσοκρότησης πυροβόλου όπλου (GSR);
Π.Δ: Όχι δεν έχουν εντοπιστεί.
Α.Δ: Πήρατε κατάθεση από κάποιον "Χάμπουργκερ";
Π.Δ: Μάλιστα, ο μηχανικός ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η μοτοσικλέτα είχε πρόβλημα, προσπάθησε να την επιδιορθώσει αλλά δεν επιδιορθωνόταν.
Α.Δ: Έχετε εντοπίσει ίνχη στους ύποπτους;
Π.Δ: Τα αποτελέσματα για τα χέρια και τα κράνη, ήταν αρνητικά. Αναμένουμε αποτελέσματα άλλων τεκμηρίων που κατασχέθηκαν σε άλλη έρευνα.
Α.Δ: Κύριε μάρτυρα συμφωνούμε ότι τα ίχνη εκπυρσοκρότησης πυροβόλου όπλου παραμένουν;
Π.Δ: Παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα πέντε-οκτώ ώρες και σε αντικείμενα κάποιες μέρες, ανάλογα με τη φύλαξη τους.
Α.Δ: Ελέγξατε τα αποτελέσματα των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων; Εντοπίστηκε κάτι το επιλήψιμο;
Π.Δ: Μάλιστα. Δεν βρήκαμε κάτι το ύποπτο.
Α.Δ: Εντοπίστηκαν ίχνη πυρίτιδας στη μοτοσικλέτα;
Π.Δ: Όχι δεν έχουν εντοπιστεί.
Α.Δ: Όσον αφορά τη μοτοσικλέτα. Πήρατε κατάθεση από τον ιδιοκτήτη ο οποιός σας ανέφερε ότι μεταβιβάστηκε κατά λάθος στον 1ο ύποπτο;
Π.Δ: Ναί εκ λάθους μεταβιβάστηκε στον 1ο ύποπτο. 

Οι Αρχές, προχώρησαν στη σύλληψη των δύο υπόπτων, μετά την αξιολόγηση βίντεο που εξασφάλισαν στις 29 Ιουνίου, τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονία του Καλλιτσιώνη, από κλειστό κύκλωμα οικίας στις Βρυσούλλες, η οποία γειτνιάζει με την οικία του 40χρονου.


Οι δύο, ισχυρίστηκαν πως κατά τη διάπραξη του φόνου βρίσκονταν στο σπίτι του 40χρονου και ότι πληροφορήθηκαν για τη δολοφονία του θύματος λίγα λεπτά αργότερα, από φιλικό τους πρόσωπο, στο οποίο μετέβησαν στην οικία του στην Αγία Νάπα, αμέσως μετά το τηλεφώνημα. Σημειώνεται πως οι δύο ύποπτοι διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις με τον Καλλιτσιώνη.


Κατά την αξιολόγηση του βίντεο, οι ανακριτές διαπίστωσαν πως κατά τον επίδικο χρόνο απουσίαζαν από την οικία του 40χρονου και επέστρεψαν περίπου μια ώρα μετά το έγκλημα. Από τη κάμερα φαίνεται να αποχωρούν δύο πρόσωπα με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού στις 20:20 (σ.σ ο φόνος διαπράχθηκε στις 23:09), χωρίς όμως να διακρίνονται τα πρόσωπα τους αφού έφεραν κράνη, ωστόσο η Αστυνομία ανέφερε πως πρόκειται για τους υπόπτους, και επέστρεψαν πεζοί. Περίπου 20 λεπτά μετά αποχώρησαν ξανά με το όχημα του 29χρονου υπόπτου, μετά το τηλεφώνημα του φίλου τους, ο οποίος τους ενημέρωσε για τη δολοφονία του «Βαλεντίνου».


Από τις περαιτέρω εξετάσεις που ακολούθησαν, η μοτοσικλέτα του 40χρονου, της οποίας ήταν οδηγός και ο 29χρονος συνοδηγός, μεταφέρθηκε από τον πρώτο ύποπτο σε μηχανουργείο στη Λάρνακα, η οποία και εντοπίστηκε πέντε μέρες μετά τη δολοφονία.


Ο 40χρονος ισχυρίστηκε πως η μοτοσικλέτα παρουσίαζε μηχανικά προβλήματα και δεν την χρησιμοποιούσε και πως την είχε δανειστεί από φίλο του, ωστόσο από έρευνες διαπιστώθηκε πως ο ύποπτος είναι εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης και πως από τις 11/6/2020 η μοτοσικλέτα δηλώθηκε στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών ως ακινητοποιημένη. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, ο ιδιοκτήτης της μοτοσικλέτας ανέφερε πως εκ λάθους μεταβίβασε την μοτοσικλέτα στον 40χρονο, ενώ ο μηχανικός κατέθεσε πως η μοτοσικλέτα είχε μηχανικά προβλήματα και προσπάθησε μάταια να την επιδιορθώσει. 

Υπενθυμίζεται ότι το φονικό διαπράχθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της 25ης Ιουνίου, όταν ενώ ο 29χρονος «Βαλεντίνος» βρισκόταν στη βεράντα της πατρικής του οικίας στην Ορμήδεια δέχτηκε αριθμό πυροβολισμών και τραυματίστηκε θανάσιμα. Το θύμα δέχθηκε σφαίρες στην περιοχή της δεξιάς πλευράς και το θώρακά από κυνηγετικά σφαιρίδια και η νενομισμένη νεκροτομή στη σορό κατέδειξε ως αιτία θανάτου αιμορραγικό σοκ και εσωτερική αιμορραγία προκληθείσα από πυροβόλο όπλο.

Από τις έρευνες και εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι το θύμα πυροβολήθηκε τρεις φορές από ανοιχτό χώρο στο πίσω μέρος της κατοικίας στην ανατολική πλευρά, όπου σε απόσταση 17 μέτρων, εντοπίστηκαν ανάμεσα σε δέντρα τρία χρησιμοποιημένα κυνηγετικά φυσίγγια.

Από τη βαλλιστική εξέταση των φυσιγγίων διαπιστώθηκε ότι αυτά είναι απαγορευμένου τύπου κυνηγετικά φυσίγγια διαμετρήματος 12 εκατοστών, τα οποία πυροβολήθηκαν από επαναληπτικό πυροβόλο όπλο, τύπου καραμπίνα. Επίσης εντοπίστηκε το σημείο διαφυγής του δράστη, όπου βρέθηκαν αποτυπώματα παπουτσιού.

 

Τα ίδια αποτυπώματα συνεχίστηκαν μπροστά από θαμνώδη περιοχή βόρειο-ανατολικά της κατοικίας, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο εντοπίστηκαν και αποτυπώματα πέλματος ελαστικών μοτοσυκλέτας τόσο του μπροστινού όσο και του πισινού τροχού.

Επιπλέον φιλικό πρόσωπο του θύματος που βρίσκονται στην αυλή της πατρικής κατοικίας του 29χρονου, ανέφερε στην Αστυνομία ότι λίγα λεπτά μετά την ρίψη των πυροβολισμών άκουσε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού να απομακρύνεται από την περιοχή.


Πηγή:reporter.com.cy