Έλαβαν χλωροκίνη στα σπίτια τους οι πρώτοι ασθενείς με έντονα συμπτώματα


Άρχισε από χθες η χορήγηση φαρμάκων χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορωνοιό που δεν χρήζουν νοσηλίας και παρουσιάζουν ήπια προς σοβαρά συμπτώματα. Ήδη εθελοντές μετέφεραν από τα εγκεκριμένα φαρμακεία, τη φαρμακευτική αγωγή σε πέντε άτομα. 

Όπως ανέφερε στον REPORTER η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου,  τα φαρμακεία επιβεβαιώνουν μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, πως όντως πρόκειται για ασθενή με κορωνοϊό και στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία. Η συνταγογράφηση γίνεται από τους προσωπικούς γιατρούς, που ακολουθούν συγκεκριμένο αλγόριθμο.

«Υπάρχει επάρκεια στην Κύπρο αλλά δεν είναι ανεξάντλητη.  Αυτός ήταν και ένας λόγος που τα φάρμακα δόθηκαν σε μικρό αριθμό φαρμακείων και για να μπορέσει να λειτουργήσει και η διαδικασία με τους εθελοντές. Είναι αυστηρές οι οδηγίες όλα τα φάρμακα να εκτελούνται με συνταγές, χωρίς να πωλούνται. Κι αυτό επειδή είναι φτηνά και θα μπορούσε κάποιος να τα αγοράσει. Αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται από ρευματοπαθείς και δεν θέλουμε να παρουσιαστεί σε καμία περίπτωση  έλλειψη στην αγορά».

Η κ. Αχνιώτου ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται η χορήγηση αυτών των φαρμάκων σε όλους τους ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον ιό.

 «Έχει κόσμο που δεν χρειάζεται τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων και λαμβάνει υποστηρικτική αγωγή, εάν  έχει πυρετό. Πρέπει να είναι λίγο πιο έντονα τα συμπτώματα και να μην χρήζει νοσηλείας. Ο γιατρός θα κρίνει».
Καλεί τους ασθενείς που λαμβάνουν χλωροκίνη από το σπίτι να είναι σε συνεχή επαφή με το γιατρό τους  ο Καθηγητής μικροβιολογίας /μοριακής ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης. Όπως  ανέφερε, αν και δεν λειτουργεί σε όλους με τον ίδιο τρόπο, η χλωροκίνη μπορεί να φέρει αποτελέσματα  σε δύο με τρεις μέρες από τη χορήγησή της.

«Χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα και το βάλαμε και εμείς στο αλγόριθμό μας. Η φαρμακευτική αγωγή με χλωροκίνη αρχίζει σε όλους η ίδια αλλά εξατομικεύεται ανάλογα με το ιστορικό του ασθενή και με τι άλλα φάρμακα παίρνει, αν παρουσιάσει επιπλοκές αλλάζει. Μπορεί να αλλάξει ανάλογα εάν παρουσιάσει παρενέργειες ο ασθενής, αν και συνήθως είναι γνωστές οι παρενέργειες. Οι παρενέργειες δεν είναι πολύ σοβαρές, αλλά μπορεί να καταλήξουν σε τέτοιες αν δεν δοθεί η δέουσα σημασία. Ακολουθήσαμε την πρακτική και την εμπειρία άλλων χωρών».

Τι ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Υγείας
 Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, διευκρινίζει πως η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη, είναι δύο φάρμακα που, επί του παρόντος, είναι εγκεκριμένα για ελονοσία και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες και διερευνώνται σε όλο τον κόσμο για τη δυνατότητα αντιμετώπισης της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19). Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα στη θεραπεία του COVID-19 δεν έχει αποδειχθεί ακόμα σε μελέτες.

 

Και ξεκαθαρίζεται πως είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να χρησιμοποιούν μόνο χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη για τις εγκεκριμένες χρήσεις τους ή ως μέρος κλινικών δοκιμών ή εθνικών προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης για τη θεραπεία του COVID-19.
 

Σοβαρές παρενέργειες
Τόσο η χλωροκίνη όσο και η υδροξυχλωροκίνη, όπως αναφέρεται, μπορούν να έχουν σοβαρές παρενέργειες, ειδικά σε υψηλές δόσεις ή όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς επίβλεψη από ιατρό. Οι συνταγές δεν πρέπει να χορηγούνται εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων, με εξαίρεση τη χρήση σε κλινική δοκιμή ή σε πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί σε εθνικό επίπεδο.

Λαμβάνοντας υπόψη την έκτακτη ανάγκη, καθώς και την πίεση που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας ώστε να σωθούν ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, έχουν θέσει αυστηρά πρωτόκολλα για να επιτρέψουν την πειραματική χρήση αυτών των δύο φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρές μορφές του COVID-19.

Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη είναι ζωτικής σημασίας φάρμακα για ασθενείς με αυτοάνοσες καταστάσεις όπως ο λύκος. Είναι σημαντικό οι ασθενείς αυτοί να εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα αυτά και να μην υπάρξουν ελλείψεις που να οφείλονται σε υπέρμετρη αποθήκευση ή χρήση εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων. Σε ορισμένες χώρες, η συνταγογράφηση των φαρμάκων περιορίστηκε ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έλλειψης.
 

Πληροφορίες για τους ασθενείς
- Χρησιμοποιείτε μόνο χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη εάν έχουν συνταγογραφηθεί για εσάς με επίβλεψη από ιατρό.
- Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν έχετε απορίες σχετικά με τη χρήση χλωροκίνης ή υδροξυχλωροκίνη ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.
 

Πληροφορίες για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας
- Για το COVID-19, η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών. Εκτός από κλινικές δοκιμές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί σε εθνικό επίπεδο
 - Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε χρόνιες παθήσεις. Προκειμένου να αποφευχθεί η περιττή επιβάρυνση των αλυσίδων εφοδιασμού, οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν μόνο την ενδεδειγμένη ποσότητα φαρμάκων. Οι επαγγελματίες υγείας δεν πρέπει να συνταγογραφούν ποσότητες πέραν της ενδεδειγμένης διάρκειας.


ΠΗΓΗ:reporter.com.cy