Έκρυθμη η κατάσταση στη Βενεζουέλα με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται (ΦΩΤΟ)

Θανάσιμες συγκρούσεις στις συνοριακές πόλεις της Βενεζουέλας πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες, ενώ η χώρα είναι ένα καζάνι που βράζει, παρασύροντας άοπλους στο θάνατο.


Τα βασικότερα σημεία:


Πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Πυρπόλησαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

Διακοπή σχέσεων με Κολομβία και διαταγή σε διπλωμάτες για εγκατάλειψη της χώρας

Συνάντηση Γκουαϊδό-Πενς τη Δευτέρα

Ο πρόεδρος Nicolás Maduro, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία και έδωσε περιθώριο 24 ωρών στους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.


Νωρίτερα, έκλεισε τα σύνορα με την Κολομβία και τη Βραζιλία εμποδίζοντας τη διέλευση της ανθρωπιστική βοήθειας, αρνούμενος ότι η χώρα χρειάζεται στήριξη από τρίτους, παρόλο που μαστίζεται εδώ και χρόνια από φτώχεια.


 ÎœÎ¹ÎºÏÎ¿Î³ÏÎ±Ï†Î¯Î±


Τα στρατεύματα έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ εναντίον διαδηλωτών που προσπάθησαν να συλλέξουν και να μεταφέρουν τα εφόδια.


Πολλοί άνθρωποι πυροβολήθηκαν με πυρομαχικά, λένε οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν.


Η αντιπολίτευση επιθυμεί να δοθεί βοήθεια σε άτομα που πλήττονται από την οικονομική κρίση, αλλά ο Νικολά Μαδούρο το βλέπει ως απειλή για την ασφάλεια.


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, χαρακτηρίζοντας τους στρατιώτες "κακοποιούς του Maduro".


"Οι βαθύτατες συμπάθειές μας στις οικογένειες αυτών που πέθαναν εξαιτίας αυτών των εγκληματικών ενεργειών. Εμείς υποστηρίζουμε το αίτημα τους για δικαιοσύνη"


Πυρπόλησαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια


Δύο φορτηγά πυροδοτήθηκαν, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας πυροδότησαν δακρυγόνα εναντίον των εθελοντών που εκφόρτωναν βοήθεια στη γέφυρα Francisco de Paula.


Ένα πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα δέχτηκε άμεση απειλή πυρκαγιάς από στρατιωτικά πλοία της Βενεζουέλας το Σάββατο, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Διοικητή του Πουέρτο Ρίκο Ρικάρντο Ροσέλο


"Αυτή η απειλή αποτελεί σοβαρή παραβίαση ανθρωπιστικής αποστολής, αποτελούμενης από Αμερικανούς πολίτες, είναι απαράδεκτη και εξωφρενική", ανέφερε ο Ροσέλο. Ο κυβερνήτης διέταξε το πλοίο να εγκαταλείψει την περιοχή.Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Juan Guaidó, ο οποίος δήλωσε ότι είναι προσωρινός πρόεδρος και βοήθησε στην οργάνωση της βοήθειας, καταδίκασε τη δράση των δυνάμεων ασφαλείας.


Ο Guaidó, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως ηγέτης από δεκάδες έθνη, θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς τη Δευτέρα στη Μπογκοτά της Κολομβίας.


Ταξιδεύει εκεί για να συναντήσει τους ηγέτες του περιφερειακού ομίλου Lima, παρά την απαγόρευση ταξιδιού που του επέβαλε η κυβέρνηση Maduro.
Πηγή: alphanews.live