Έκρηξη στα κατεχόμενα: Πύραυλος ή αεροσκάφος (photos/video)


Σε μερική εκκένωση σπιτιών στο κατεχόμενο Δίκωμο προχώρησαν οι κατοχικές αρχές εξαιτίας της εκκωφαντικής έκρηξης που σημειώθηκε τα ξημερώματα στον Πενταδάκτυλο. 

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύουν τ/κ Μέσα, από θραύσματα σε αυλές σπιτιών.

Όπως μεταδίδουν στα κατεχόμενα, σήμερα αναμένεται η άφιξη εμπειρογνωμόνων από την Τουρκία για να μελετήσουν τα θραύσματα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του λεγόμενου ΥΠΕΞ, Κουντρέτ Εζερσάι, δεν είναι σαφές σε τι οφείλεται η συντριβή.

Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις και απόψεις διίστανται με συγκεχυμένες πληροφορίες να κάνουν το γύρο των ΜΜΕ. Άλλοι μιλούν για μη επανδρωμένο αεροσκάφος ενώ άλλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για πύραυλο που δε βρήκε στόχο στη Συρία. 

Τα πρώτα ευρήματα, είπε, υποδεικνύουν ότι το αντικείμενο, που προκάλεσε την έκρηξη ήταν είτε αεροσκάφος, που μετέφερε εκρηκτικά, είτε βλήμα πυραύλου, διαψεύδοντας αναφορές σε τ/κ ΜΜΕ ότι επρόκειτο για έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών.

Σύμφωνα με την Χουριέτ, πρόκειται για μη επανδρωμένο αεροσκάφος. 

Λόγο για πτώση αντιαεροπορικού πυραύλου εντωμεταξύ, έκανε στο Πρωτοσέλιδο ο στρατηγός εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς.

Δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί, ενώ οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Η φωτιά που ξέσπασε στο σημείο τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 3.40 τα ξημερώματα.

Σε μια πρώτη εκτίμηση για το τι ακριβώς συνέβη κατά τη χθεσινοβραδινή έκρηξη στον Πενταδάκτυλο προχώρησε και ο Σάββας Καλεντερίδης.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης και δυνάμεις της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους, οι οποίες αναζητούν τα αίτια της έκρηξης και της πυρκαγιάς.

Ο εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε τη Λευκωσία.

 

Δηλώσεις Ακιντζί - Οζερσάϊ από το κατεχόμενο Βουνό για το αντικείμενο που κατέπεσε

Επίσκεψη στο κατεχόμενο χωριό Βουνό πλησίον του οποίου αντικείμενο αγνώστου προέλευσης φαίνεται να συνεντρίβη μετά τα μεσάνυκτα, προκαλώντας πυρκαγιά, πραγματοποίησαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάϊ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι πρόκειται για στρατιωτικό σκεύασμα αγνώστου προέλευσης και πως θα γίνει ενδελεχής έρευνα. «Θέλουμε ειρήνη στην περιοχή μας, στο νησί μας. Αυτό το επεισόδιο δείχνει πόσο σημαντική είναι η ειρήνη», σημείωσε.

Ερωτηθείς είπε ότι «αν είναι πύραυλος, μπορεί να είναι ρωσικός. Αυτό θα διαφανεί από την έρευνα που θα γίνει που θα δώσει περισσότερη ενημέρωση».

Σημείωσε ότι με στρατιωτικούς που μίλησε μαζί τους, βγαίνει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για στρατιωτικό αντικείμενο που προήλθε εκτός Κύπρου.

Ο κ. Οζερσάϊ στον λογαριασμό του στο Facebook είπε ότι από τις αρχικές έρευνες φαίνεται ότι το αντικείμενο είναι είτε αεροσκάφος που μετέφερε εκρηκτικά είτε πύραυλος. Σημείωσε ότι οι χαρακτήρες που αναγράφονται σε μέρη του αντικειμένου θα δώσουν κάποιες εξηγήσεις. Ανέφερε ότι δεν υπήρξαν ευτυχώς θύματα κι ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Ακόμη ένα αντικείμενο, το οποίο πιστεύεται ότι είναι κομμάτι του πρώτου, εντοπίστηκε σε κήπο σπιτιού στο Δίκωμο. Λήφθηκαν μέτρα στην περιοχή ενώ κενώθηκαν σπίτια.

Ρόιτερς: Συντριβή αεροσκάφους, επανδρωμένου ή μη επανδρωμένου 

Την είδηση εν τω μεταξύ φιλοξενεί και το πρακτορείο Ρόιτερς. Αναμετάδοσή της γίνεται από το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο αναφέρει ότι το συμβάν σημειώθηκε περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Λευκωσίας.

Εκεί όπως αναφέρεται συνετρίβη απροσδιόριστης ταυτότητας αντικείμενο που πιστεύεται ότι ήταν είτε αεροσκάφος, επανδρωμένο ή μη επανδρωμένο, ή πύραυλος. Συμπληρώνεται ότι δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στο έδαφος, σύμφωνα με Τουρκοκύπριους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το Ρόιτερς αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Συρία. Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν νωρίτερα θέσεις του συριακού στρατού στη Χομς και στη Δαμασκό, εξαπολύοντας μια επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 4 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 21, σύμφωνα με έναν απολογισμό που μεταδόθηκε από συριακά κρατικά ΜΜΕ.