Έκοψαν επίδομα σε μόνιμα ανάπηρο παιδί


Το επίδομα που λάμβανε, από το 1996, που είναι το έτος γέννησής του, ως μόνιμα ανίκανο πρόσωπο, αποφάσισαν να κόψουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. 

Ο τερματισμός της παροχής του επιδόματος αποφασίστηκε το 2014, γιατί έχει διαπιστωθεί ότι ο δικαιούχος του βοηθήματος, «δεν έχει τη νόμιμη και συνήθη διαμονή του στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές».

Όπως φαίνεται από το περιεχόμενο της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, η οικογένεια παρακολουθείτο από λειτουργό των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Σε επίσκεψη της λειτουργού, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2014, διαπιστώθηκε ότι το παιδί βρισκόταν με τη μητέρα του στα Χανιά της Κρήτης, όπου φοιτούσε σε Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης όπου παρέχονταν ειδικευμένα μαθήματα, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες. Η αρμόδια λειτουργός διαπίστωσε ότι η αλλοδαπή φροντίστρια, η οποία είχε εγκριθεί για την κάλυψη των αναγκών φροντίδας του παιδιού, διέμενε στην οικία της γιαγιάς, την οποία και εξυπηρετούσε. 

 Η λειτουργός πραγματοποίησε νέα επίσκεψη δύο μήνες μετά. Η μητέρα του παιδιού ανέφερε στη λειτουργό ότι η μετάβασή τους στη Κρήτη έγινε για σκοπούς εκπαίδευσης του γιου της, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, καθότι παρόλο που ήταν 18 ετών δεν μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί. Ανέφερε, ακόμη, ότι στην Κρήτη διέμεναν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και η ίδια αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, όχι μόνο λόγω του κόστους του ενοικίου, αλλά και του κόστους φροντίδας που είχε στην Κρήτη. Τέλος, ανέφερε ότι στην Κύπρο οι χώροι που τους είχαν προταθεί για τη φοίτηση του παιδιού της ήταν ιδρύματα για άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και η περίπτωση του παιδιού της δεν ενέπιπτε σε αυτά.

Το Δικαστήριο έκρινε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες τελούσαν υπό πλάνη ως προς τις πρόνοιες της νομοθεσίας θεωρώντας ότι επειδή το παιδί βρισκόταν σε εκπαιδευτικό ίδρυμα εκτός Κύπρου, δεν είχε τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να μην πληροί το σχετικό κριτήριο για παροχή βοηθήματος. Έκρινε, περαιτέρω, πως η έρευνα που οδήγησε στον τερματισμό του επιδόματος, ήταν ελλιπής, αφού δεν λήφθηκαν υπόψη, μεταξύ άλλων, «τα θετικά αποτελέσματα που θα μπορούσε να επιφέρει η εκπαίδευση στα Χανιά σε ειδικό σχολείο, που θα μπορούσαν να του δώσουν εφόδια για να τον βοηθήσουν να απεξαρτηθεί από κάποια από τα δημόσια βοηθήματα…».

Πηγή: Φιλελεύθερος