Βουλευτικές Αμμόχωστος: Οι υποψήφιοι βουλευτές σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και ποια ονόματα ακούγονται


Τρέχουν στο φουλ οι διαδικασίες για συμπλήρωση του ψηφοδελτίου στα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία πέραν της μάχης των εντυπώσεων θα δώσουν και τη μάχη της πρωτιάς. Σε μια εκλογική αναμέτρηση η οποία θεωρείται ως προγεφύρωμα για τις Προεδρικές εκλογές του 2023. Μέσα στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου αναμένεται ότι τόσο στην Πινδάρου, όσο και στην Εζεκία Παπαϊωάννου θα είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν τα ψηφοδέλτια τους ολοκληρωμένα για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. 

ΔΗΣΥ

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό οι υποψηφιότητες ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του κόμματος θα υποβληθούν τελικά- λόγω κορωνοϊού- ηλεκτρονικά την 1η Φεβρουαρίου, μαζί με τη δήλωση διαφάνειας που καλούνται να υποβάλουν και ακολούθως θα δημοσιοποιηθούν. Ανάλογα με τον αριθμό των ενδιαφερομένων και τις θέσεις υποψηφίων θα καθοριστεί και το εάν και κατά πόσο θα χρειαστεί να γίνουν σε κάποιες επαρχίες εσωκομματικές εκλογές.

 Στη μόνη επαρχία που είναι ορατό αυτό το ενδεχόμενο είναι η Λεμεσός, με βάση τα δεδομένα. Απ΄εκεί και πέρα, στην τελευταία συνεδρία του, το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος όπως συμπεριλάβει έξι αριστίνδην ή συνεργαζόμενους υποψήφιους στην επαρχία Λευκωσίας, τέσσερις  στην επαρχία Αμμοχώστου και ένα στην επαρχία Κερύνειας.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην επ. Αμμοχώστου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου, έχουν ως εξής:

Κυριάκος Χατζηγιάννης, Ονούφριος Κουλλάς, Γιώργος Κάρουλλας, Νίκος Γεωργίου, Νίκος Συμεού, Κλεάνθης Κουτσόφτας, Παναγιώτης Τρισόκκας, και Γιώργος Λυσανδρίτης και πιθανότατα ως αριστίνδην ο Κωνσταντίνος Οδυσσέως. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιοι άλλοι θα είναι αριστίνδην ή συνεργαζόμενοι. Απομένουν ακόμα δύο θέσεις κενές στις οποίες ενδέχεται να είναι αριστίνδην

ΑΚΕΛ

Στο κόμμα της Αριστεράς οι κάλπες στις επαρχιακές επιτροπές για τους εν δυνάμει υποψήφιους του κόμματος θα στηθούν τελικά στις 3 Φεβρουαρίου και η επικύρωση των αποτελεσμάτων στην Κεντρική Επιτροπή στις 6 Φεβρουαρίου. Μια βδομάδα δηλαδή αργότερα και αυτό λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν το όνομα του Χρίστου Χριστόφια να επανέρχεται για την επαρχία Κερύνειας στο πλαίσιο σφαιρικής απόφασης όπως τελικά διεκδικήσουν έδρα στη νέα Βουλή, στελέχη σε συγκεκριμένες θέσεις όπως και οι επαρχιακοί γραμματείς. Με βάση αυτό το δεδομένο δεν θα είναι υποψήφια η σύζυγος του Χρ. Χριστόφια, Μαρίνα Σάββα, διευθύντρια του γραφείου του γγ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, το όνομα της οποίας προτάθηκε στις κομματικές ομάδες βάσης. Για την επαρχία Κερύνειας ακούγεται έντονα και το όνομα του πρώην βουλευτή του κόμματος Πάμπου Παπαγεωργίου. Δεδομένη θεωρείται επίσης η υποψηφιότητα της Ελένης Μαύρου. Σε αυτό το σενάριο, θα πρόκειται για ένα μεγάλο ντέρμπι για την έδρα της Κερύνειας μεταξύ των τριών.  

Όσον αφορά τα ονόματα που ακούγονται για την επ. Αμμοχώστου τα δεδομένα έχουν ως εξής:

 Αναμένεται ότι θα επαναδιεκδικήσουν ο βουλευτής Νίκος Κέττηρος και ο Γιαννάκης Γαβριήλ, ενώ αναμένεται ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο και ο Χρύσανθος Ζαννέτος, επαρχιακός του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και γιος του Βενιζέλου Ζαννέτου. Ακούγονται επίσης τα ονόματα της δημοσιογράφου και παρουσιάστριας του ΡΙΚ Γιάννας Ιακώβου, των Πάμπου Χρυσοστόμου, Σπύρου Βασιλείου, Αντρέα Κουννή, Γεωργίας Τσαλακού, Κώστα Κωνσταντίνου καθώς και του Γιώργου Κουκουμά, γιού της βουλευτού Σκεύης Κουκουμά.

Δυναμικά οι Οικολόγοι με Αλεξάνδρα, Θεανώ και Μέλανη 

Στο τελικό στάδιο μπαίνουν οι διεργασίες στο Κίνημα Οικολόγων όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου. Το όνομα της πρώην υπεύθυνης του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρας Ατταλίδου, της ακαδημαϊκού Θεανώς Καλαβανά και της ηθοποιού Μέλανης Στέλιου, να φιγουράρουν στη λίστα των υποψηφίων του κόμματος, η πρώτη στη Λευκωσία,  η δεύτερη στην Αμμόχωστο και η τρίτη στη Λεμεσό. Δεδομένη επίσης είναι η υποψηφιότητα του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου προέδρου του κινήματος, της αναπληρώτριας προέδρου Έφης Ξάνθου, και του Άδωνη Γιάγκου. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του Νίκου Παυλίδη, Αλεξίας Σακαδάκη, Μαρίας Κολά και Σταύρου Αλαμπρίτη για τη Λευκωσία. Όσον αφορά τη Λεμεσό ακούγονται οι Ανδρέας Ευλαβής, Κυριάκος Κουρρής, στη Λάρνακα Νίκος Αυξεντίου και Λούκας Στυλιανού, ενώ στην Πάφο ο Ορέστης Μάτσας. 


Από Φιλελεύθερο