Έκκληση για προσέλευση των Αμμοχωστιανών στις κάλπες

 


31.584 Αμμοχωστιανοί καλούνται να εκλέξουν τον δήμαρχο της πόλης τους στην αναπληρωματική εκλογή μετά τον αδόκητο χαμό του Αλέξη Γαλανού.

 Τέσσερα εκλογικά κέντρα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, επτά στη Λευκωσία, 13 στη Λάρνακα, 19 στη Λεμεσό και ένα στην Πάφο υποδέχονται τους ψηφοφόρους, με το μεγάλο στοίχημα να είναι πόσοι από αυτούς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

 


Οι Σίμος Ιωάννου (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ), Νίκος Κάρουλας (ΔΗΣΥ), Λίνος Παπαγιάννης (ΕΛΑΜ), Ανδρέας Λόρδος και Γεώργιος Σταυρή ζητούν την ψήφο των Αμμοχωστιανών σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, την ώρα που η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς χρησιμοποιούν εκβιαστικά το χαρτί των Βαρωσίων, απειλώντας με άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης.


 

Έκκληση στους ψηφοφόρους να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα και να ψηφίσουν για ανάδειξη του νέου Δημάρχου Αμμοχώστου, απηύθυνε ο Έφορος Αναπληρωματικής Εκλογής, Γεώργιος Χρυσαφίνης.
 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Χρυσαφίνης ανέφερε ότι «στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές του 2016 η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 39,98%. Ωστόσο συγκρίσιμα μεγέθη δεν υπάρχουν σ’ αυτές τις αναπληρωματικές εκλογές για ανάδειξη Δημάρχου Αμμοχώστου, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, αφού διεξάγονται κατά τις θερινές διακοπές, εντός του μήνα Αυγούστου, ενώ είναι τοπικές μεν εκλογές οι οποίες διεξάγονται παγκύπρια, αφού οι εκτοπισμένοι ψηφοφόροι είναι διασκορπισμένοι στα 44 εκλογικά κέντρα που υπάρχουν».

Αφού ανέφερε ότι «το ποσοστό προσέλευσης που μέχρι τις 1200 το μεσημέρι ανήλθε στο 15,9% είναι μεν χαμηλό, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες εκλογές. Μεγαλύτερο ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων θα εξαρτηθεί από τους πέντε υποψηφίους, εάν δηλαδή καταφέρουν να πείσουν τους εκλογείς τους να πάνε στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Εμείς συνέχισε ο κ. Χρυσαφίνης «καλούμε τους εκτοπισμένους Αμμοχωστιανούς να προσέλθουν στα 44 εκλογικά κέντρα που υπάρχουν σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και να ψηφίσουν, ούτως ώστε να έχουμε ένα ποσοστό προσέλευσης κοντά τουλάχιστον σ’ αυτό που είχαμε στις προηγούμενες εκλογές».

Ο Έφορος επανέλαβε ότι οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν γύρω στις οκτώ απόψε και η ανακήρυξη του νέου Δημάρχου Αμμοχώστου θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια.

 

Στο 15,9% η προσέλευση των Αμμοχωστιανών εκλογέων μέχρι το μεσημέρι 

 

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις αναπληρωματικές εκλογές για τη δημαρχία Αμμοχώστου ανήλθε στο 15,9% μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, ενώ ακολούθως οι κάλπες έκλεισαν για διακοπή μιας ώρας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Αναπληρωματικής Εκλογής, Γεώργιος Χρυσαφίνης, η διαδικασία των εκλογών εξελίσσεται ομαλά. Είπε ότι οι κάλπες άνοιξαν στις 7πμ και θα κλείσουν στις 6μμ, ενώ θα υπάρξει διακοπή μιας ώρας, μεταξύ 12.00 το μεσημέρι και 1μμ.

«Η προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι ανήλθε στο 15,9%» κατέληξε ο κ. Χρυσαφίνης. 

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται στις 8 το βράδυ, αφού οι κάλπες κλείσουν στις 18:00. Η ανακήρυξη του νέου δημάρχου Αμμοχώστου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια.


Δηλώσεις υποψηφίων δημάρχων

Με μηνύματα για το Κυπριακό, αλλά και την ιδιαίτερη πόλη τους Αμμόχωστο, προσέρχονται στην κάλπη οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αμμοχώστου. Η Αμμόχωστος μας ακολουθεί και πάντα σ’ αυτήν θα επιστρέφουμε, δήλωσε ο Νίκος Κάρουλλας. Με μηνύματα για το Κυπριακό προσήλθε στην κάλπη ο υποψήφιος δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου. Έκκληση στους δημότες της Αμμοχώστου να προσέλθουν στις κάλπες απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος, Γιώργος Σταυρή. Οι Αμμοχωστιανοί καλούνται να επιλέξουν τον δικό τους αγωνιστή της επιστροφής, δήλωσε ο Ανδρέας Λόρδος. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για την κατεχόμενη γη μας, λέει ο υποψήφιος δήμαρχος Λίνος Παπαγιάννης.  

Mηνύματα Αμμοχωστιανών


Αμμοχωστιανοί που διαμένουν σήμερα στην Πάφο μίλησαν στο ΚΥΠΕ για τα συναισθήματα τους στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα, κατά την προσέλευσή τους στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου δημάρχου της κατεχόμενης πόλης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Βάσος Παπαϊακώβου ανέφερε πως γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και πως για χρόνια διέμενε στο εξωτερικό αρχικά ως φοιτητής και μετά ως πρόσφυγας. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Πάφο . Ψηφίζω είπε, σήμερα γιατί “είναι άδικο πάρα πολύ το γεγονός ότι η Αμμόχωστος είναι μια νεκρή πόλη και εμείς μπορούσαμε κάλλιστα να βρούμε κάποιο τρόπο να πάμε πίσω”. Σήμερα σημείωσε," εγώ ψηφίζω και ελπίζω ότι θα πάμε πίσω και αυτός είναι ο σκοπός που ήρθα εδώ" .

Ο επίσης Αμμοχωστιανός Νίκος Τσαπαλής σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως σήμερα “είναι η μέρα της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο για την πόλη μας η οποία μας καρτερά και την οποία προσδοκούμε ότι θα επισκεφτούμε μια μέρα, ελεύθερη σε ένα καθεστώς που να επιτρέπει σ’ όλους τους κατοίκους της να την επισκέπτονται να την ζουν , να την κατοικούν και να την απολαμβάνουν, σ΄ όλους τους Κύπριους πολίτες “.

Είπε επίσης πως σήμερα ψηφίζει με συγκίνηση γιατί όπως είπε, αυτή η ψήφος αποτελεί μια διαδικασία «που ανανεώνει τη σύνδεση μας με τον τόπο καταγωγής μας, με την Αμμόχωστο μας».

Συνολικά 1.184 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Επαρχία Πάφου για την εκλογή του νέου Δημάρχου Αμμοχώστου.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου ανέφερε πως εκλογικό κέντρο λειτουργεί στο Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στην αίθουσα καθηγητών όπου τοποθετήθηκαν ο προεδρεύων και τρεις λειτουργοί. Μέχρι τις 08:00 το πρωί η προσέλευση είπε η Έπαρχος Πάφου ήταν μειωμένη αφού στις κάλπες προσήλθαν μόνο τρεις ψηφοφόροι ενώ σημείωσε η ψηφοφορία ξεκίνησε κανονικά .

Όπως ανέφερε η Έπαρχος Πάφου, οι ψηφοφόροι που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για την εκλογή του νέου Δημάρχου Αμμοχώστου είναι διασκορπισμένοι σε όλη την Πάφο, δηλαδή και στους τέσσερις Δήμους της Επαρχίας, αλλά και στις κοινότητες.

Ωστόσο, συνέχισε, οι περισσότεροι βρίσκονται στην ενορία Αγίου Θεοδώρου, μετά ακολουθεί ο Μούτταλος και στη συνέχεια η Γεροσκήπου. Στις υπόλοιπες κοινότητες πρόσθεσε, είναι μικρότεροι οι αριθμοί, δηλαδή σε κάποιες έξι ψηφοφόροι, σε άλλες 10, και στην Πόλη Χρυσοχούς 12.