Εκατοντάδες ονόματα βουλευτών, πρώην υπουργών και κοινοταρχών στη λίστα Γιωρκάτζη


Ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής Διερεύνησης Θεμάτων που αφορούν Δάνεια προς Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Οι βουλευτές πήραν στα χέρια τους τη λίστα Γιωρκάτζη, η οποία χαρακτηρίζεται ως πρόχειρη από τους πλείστους και δεν έλαβαν ούτε σήμερα απόφαση για τη δημοσιοποίηση της ή μη.


Εξερχόμενος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε πως σήμερα έγινε αξιολόγηση της λίστας και πως τελική απόφαση για την εισήγηση της Επιτροπής που θα οδηγηθεί στην ολομέλεια της ερχόμενης Παρασκευής, θα ληφθεί τη Δευτέρα.

«Η πλήρης αντίληψη είναι ότι το επίπεδο της λίστας είναι χαμηλό και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει οποιαδήποτε έρευνα, αφού εμπεριέχει ονόματα με ακόμη και με εξυπηρετούμενα δάνεια. Όλα τα μέλη της Επιτροπής έκαναν την ίδια διαπίστωση, ίσως βρήκαν και άλλα στοιχεία που δημιουργεί την εικόνα της μη αξιοπιστίας της λίστας. Χρειάζεται επικαιροποίηση και διόρθωση της λίστας και να συμπληρωθεί με άτομα που έχουν εγγυήσεις και έπρεπε να θεωρηθεί πως έχουν πρόβλημα. Πρέπει να περιληφθούν αυτοί που πήραν χαριστικά δάνεια και δεν είδαμε κανένα να πληρώνει.


Ο Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε πως στη λίστα υπάρχουν εκατοντάδες άτομα με μη εξυπηρετούμενα, εξυπηρετούμενα και διαρθρωμένα δάνεια και περιλαμβάνει αναδιαρθρωμένα δάνεια για 5 βουλευτές τουλάχιστον, όπως και όνομα βουλευτή για μη εξυπηρετούμενο δάνειο 10 ευρώ.


«Περιλαμβάνει εκατοντάδες ονόματα, βουλευτές, κοινοτάρχες, πρώην υπουργούς. Πάρα πολλούς. Η Κεντρική Τράπεζα επικεντρώθηκε σε μια λίστα με επικεφαλίδα Μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Την απέρριψα από τα τρία πρώτα λεπτά. Σήμερα είδαμε και 10 ευρώ ΜΕΔ. Πρέπει εμείς να τη δώσουμε στη δημοσιότητα να εκθέσουμε ανθρώπους, που τα δάνειά τους μπορεί να είναι εξυπηρετούμενα; Όποιος μπει στη λίστα θα ντρέπεται να καλέσει εμπειρογνώμονες να τη μελετήσουν. Εάν έχει βουλευτή ή κόμμα που θεωρεί πως πρέπει να δοθεί σε εμπειρογνώμονες και να θεωρηθεί η Βουλή σοβαρή, ας το κάνει. Μιλούμε για μία λίστα που έχει μέσα εξυπηρετούμενα και αναδιαρθρωμένα δάνεια και αστεία ποσά».


Και διερωτήθηκε πως σε μια τέτοια λίστα «δεν περιλαμβάνονται βουλευτές εγγυητές ή πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ,που έλαβαν χαριστικά δάνεια. Γίνεται δυσφήμιση της Βουλής. Πρέπει να θυμηθούμε ποιοι ήταν οι ένοχοι που χρεοκόπησαν τις Τράπεζες και ποιοι επωφελήθηκαν .

Η συνεδρία της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.