Εκατό παράπονα για εξώδικα λόγω μάσκας


Εκατό και πλέον παράπονα πολιτών υποβλήθηκαν ενώπιον της τριμελούς Επιτροπής της Αστυνομίας για μάσκες και άλλες παραβάσεις της νέας νομοθεσίας περί λοιμοκάθαρσης.

Η Επιτροπή που συστάθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας για να εξετάζει αρχικά παράπονα που αφορούσαν καταγγελίες αναφορικά με την αποστολή μηνυμάτων sms στο 8998, τώρα εξετάζει παράπονα για τις μάσκες, την τήρηση αποστάσεων και θέσεων σε λεωφορεία και ταξί. Η Επιτροπή που αποτελείται από τρεις ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας, ασχολήθηκε με πάνω από 650 παράπονα γιατί καταγγέλθηκαν εν καιρώ καραντίνας. Από τα παράπονα αυτά ένα 10% περίπου έγιναν αποδεκτά και φάνηκε ότι δεν έπρεπε οι πολίτες να καταγγελθούν, γι’ αυτό και διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα επιστολή με την οποία ζητείται η ακύρωση του εξωδίκου, εφόσον και ο ίδιος βρίσκει δικαιολογημένο κάτι τέτοιο. Όπως διαφάνηκε, αστυνομικοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο ή άσκησαν τη διακριτική τους ευχέρεια κατά αυστηρό τρόπο, δίνοντας εξώδικα χωρίς να λάβουν υπόψη αυτά που είχε ν’ αναφέρει ο πολίτης.

Τώρα με τα πιο αυστηρά εξώδικα των 300 ευρώ και άνω που αφορούν κυρίως τις συναθροίσεις, την τήρηση των μέτρων απόστασης και κυρίως την προστατευτική μάσκα, τόσο από τους εργαζόμενους σε χώρους όπου υπάρχει μαζική συγκέντρωση πολιτών, όσο και από μεμονωμένους πολίτες, η Επιτροπή αυτή εξετάζει παράπονα που αφορούν τη μη χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας, τον αριθμό επιβαινόντων σε όχημα ταξί κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί γύρω στα 100 παράπονα από πολίτες που καταγγέλθηκαν και θεωρούν άδικο το εξώδικο των 300 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν. Ωστόσο, από την εξέταση των πρώτων παραπόνων φαίνεται ότι και εδώ ένα μικρό ποσοστό των παραπόνων γίνεται αποδεκτό ενώ στην πλειονότητά τους απορρίπτονται, θεωρώντας ότι οι αστυνομικοί άσκησαν ορθά την κρίση τους. 

Αρκετοί πολίτες θεωρούν ότι καταγγέλθηκαν άδικα κυρίως επειδή δεν φορούσαν σωστά τη μάσκα τους και ειδικά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου, αφού δεν είχαν συνηθίσει ακόμα ή την είχαν κατεβάσει για λίγο για να πάρουν ανάσες. Όσα παράπονα κριθούν αποδεκτά τότε και εδώ εφαρμόζεται η ίδια διαδικασία, δηλαδή αποστέλλονται στον Γενικό Εισαγγελέα που είναι και ο μοναδικός που μπορεί να τα ακυρώσει.


ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ