Είχε πυρετούς τρεις μέρες η 8χρονη Μαρία… Λέει ότι δεν υπήρχε γιατρός και ρίχνει ευθύνες στο Νοσοκομείο η μητέρα

Οι έρευνες του ΤΑΕ Λεμεσού αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σχετικά με το θάνατο της 8χρονης Μαρίας από τη Βουλγαρία, που τα ξημερώματα της Δευτέρας άφησε την τελευταία της πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης που διενήργησε χθες η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου κατέδειξε ότι το κοριτσάκι υπέστη σηπτικό σοκ, ενώ λήφθηκαν δείγματα για ιστολογικές και άλλες επιστημονικές εξετάσεις που ενδεχομένως να δώσουν περαιτέρω απαντήσεις στην οικογένεια.

Στο μεταξύ, τα μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού που χειρίζονται την υπόθεση προχωρούν με τη λήψη καταθέσεων τόσο από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Λεμεσού όσο και από το οικογενειακό περιβάλλον της άτυχης 8χρονης.

Η κατάθεση της μητέρας…

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σε κατάθεση που έδωσε χθες το απόγευμα στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού η μητέρα στην παρουσία της 18χρονης κόρης της για σκοπούς μετάφρασης -αφού η γυναίκα είναι από τη Βουλγαρία και ισχυρίζεται ότι δε μιλά καλά ελληνικά- ισχυρίστηκε ότι δε ζήτησε η ίδια εξιτήριο και είπε ότι υπέγραψε μεν ένα χαρτί, χωρίς ωστόσο να καταλάβει τι ακριβώς ήταν αυτό. Σημειώνεται ωστόσο ότι παρούσα εκείνη τη στιγμή ήταν και η 18χρονη κόρη της, η οποία μιλά άπταιστα ελληνικά. Μαζί τους στο Νοσοκομείο είχε μεταβεί και ο πατέρας της 8χρονης.

Αυτό είναι και το βασικότερο ερώτημα. Δηλαδή τι ακριβώς συνέβη και έλαβε τελικά εξιτήριο η άτυχη μικρούλα, ενώ η κατάσταση της υγείας της έχρηζε νοσηλείας στο παιδιατρικό τμήμα.

Πέραν αυτών, , η μητέρα ανέφερε ότι το παιδί είχε πόνους στο κεφάλι του και πυρετούς για τρεις μέρες και η ίδια αγόρασε σιρόπι από το φαρμακείο το οποίο χορήγησε στο παιδί, το οποίο αισθάνθηκε στη συνέχεια καλύτερα. Αργότερα, μετέφερε το παιδί της στο Νοσοκομείο για να ακολουθήσουν χρονικά τα γεγονότα που έχουν ήδη γίνει γνωστά. Η μητέρα ισχυρίζεται επιπλέον ότι το παιδί της εξετάστηκε πάνω σε δύο καρέκλες όταν αυτό μεταφέρθηκε στο Παιδιατρικό Τμήμα από νοσηλεύτρια και όχι από γιατρό, η οποία και την ρώτησε αν έχει κάρτα νοσηλείας.

Στην κατάθεση της η μητέρα ισχυρίστηκε επίσης ότι επειδή δεν υπήρχε γιατρός να εξετάσει το παιδί της, της είπαν να επιστρέψει την επόμενη μέρα το πρωί και ότι της είπαν μάλιστα να δει συγκεκριμένο γιατρό. Ισχυρίζεται επίσης ότι της ανέφεραν πως αν δεν επέστρεφε το πρωί με το παιδί στο Νοσοκομείο, θα της τηλεφωνούσαν από την Αστυνομία με σκοπό να το πράξει.

Η επιστροφή τα ξημερώματα…

Όταν το παιδί επέστρεψε στο σπίτι και ακολούθως ανέβασε ξανά πυρετό, με τον σύζυγο της το πήραν και πάλι στο Νοσοκομείο. Η ίδια είπε στην κατάθεση της ότι ανέμεναν 20 λεπτά για να εξεταστεί το παιδάκι και πως αυτό έγινε όταν τελικά άρχισε να φωνάζει ο σύζυγος της για την καθυστέρηση. Στις 4 και 40 είπε άκουσε το παιδί της να κλαίει και στις 5 την ενημέρωσαν ότι ήταν νεκρό.

Κατάθεση έδωσε χθες βράδυ και η 18χρονη κόρη της η οποία επί της ουσίας αναφέρει τα ίδια γεγονότα με τη μητέρα της.

Η Αστυνομία διερευνά στην παρούσα φάση όλα τα ενδεχόμενα ώστε να υπάρξει πρώτιστα απάντηση στο κατά πόσον υπήρξε οποιαδήποτε ιατρική αμέλεια. Έχει ήδη ζητηθεί και η συνδρομή Λειτουργού του Υπουργείου Υγείας. Ο Λειτουργός του Υπουργείου αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το κατά πόσον είχε ή όχι κάρτα νοσηλείας η γυναίκα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι η αλλοδαπή μητέρα του άτυχου κοριτσιού μετέφερε γύρω στις 7 και 30 το απόγευμα της Κυριακής το παιδί της στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου Λεμεσού με υψηλούς πυρετούς. Οι γιατροί προχώρησαν αμέσως με εισαγωγή και με ταχείς διαδικασίες λόγω της κατάσταση του, το παιδί μεταφέρθηκε στο παιδιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου για νοσηλεία. Γύρω στις 10 το βράδυ, κατόπιν δικής της επιθυμίας και αφού υπέγραψε σχετικό έγγραφο ώστε να του δοθεί εξιτήριο, η μητέρα μετέφερε το παιδί πίσω στην οικία τους.

Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα επέστρεψε στο Νοσοκομείο Λεμεσού με το παιδάκι σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.