Εισηγήσεις για διατήρηση των μέτρων-«Πιο αυστηρά σε περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα»


Μικρή είναι η βελτίωση που σημειώνεται στην επιδημιολογική μας εικόνα των τελευταίων ημερών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης, σημειώνοντας ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η Κύπρος είναι ακόμη στο κόκκινο.


Κληθείς να σχολιάσει τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων είπε πως κατ΄ αρχήν τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά δεν είναι με βάση την ημερομηνία που λήφθηκε το δείγμα, άρα δεν σημαίνει ότι ήταν όντως ρεκόρ χθες. Αυτό θα το δούμε, σημείωσε, όταν θα γίνει η ποιοτική ανάλυση.


Δεύτερον, συνέχισε ο Δρ. Τσιούτης, τα μισά από αυτά είχαν επαληθεύσεις με PCR προηγούμενων rapid tests. «Με αυτό τον τρόπο με το που αναφέρονται τα θετικά rapid tests και στην συνέχεια τα θετικά PCR πάνω στα rapid tests φαίνεται να είναι περισσότερα τα κρούσματα ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι», εξήγησε.


Τρίτον, ανέφερε, υπάρχουν πιο αξιόπιστοι και αντικειμενικοί δείκτες για να αξιολογήσουμε την κατάσταση, που δεν είναι σίγουρα ο αριθμός κρουσμάτων


«Ούτε εμείς ως Συμβουλευτική Επιτροπή και η Ομάδα των επιδημιολόγων δεν αξιολογούμε τους καθημερινούς αριθμούς των κρουσμάτων αλλά τους δείκτες που είναι ο αριθμός αναπαραγωγής, το ποσοστό θετικότητας, η αθροιστική επίπτωση περιστατικών ανά πληθυσμό καθώς και οι δείκτες νοσηλείας των νοσηλευόμενων, η πληρότητα των κλινών κλπ.», είπε.


Με βάση όλα αυτά, ανέφερε, υπάρχει μια σχετική βελτίωση στην κατάσταση στην Κύπρο. Επεσήμανε ωστόσο, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο κατά τις γιορτές που τις χαρακτήρισε υψηλού κινδύνου, λόγω των πολλών επαφών, των πολλών ατόμων που θα βρεθούν μεταξύ τους σε κλειστούς χώρους κ.ο.κ.


Το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση, είπε, είναι ακολουθώντας την φιλοσοφία και τον άξονα των μέτρων που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα και φαίνεται ότι είχαν αποτέλεσμα - είναι η μείωση των επαφών, η μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε χώρους κοινωνικών συναθροίσεων κλπ.


Τόνισε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη, παρά την μικρή σχετική βελτίωση που παρατηρείται.


Ερωτηθείς αν θα επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα, ο Δρ Τσιούτης, είπε ότι «οι εισηγήσεις μας ουσιαστικά θα κινηθούν στο να παραμείνουν τα μέτρα, όπως έχουν και να συζητήσουμε από εκεί και πέρα και τις παρατηρήσεις των τελευταίων ημερών εάν θα είχε αποτέλεσμα να γίνουν κάποια μέτρα πιο αυστηρά βάση των περιοχών όπου εντοπίστηκε ότι υπάρχει πρόβλημα».


Δεδομένου, συνέχισε, ότι θα συνεχίσουμε να τηρούμε όλα αυτά που συνιστώνται και να αντιληφθούμε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και την επιφύλαξη που έχουμε για την περίοδο των γιορτών, πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα.


Είπε ότι η Κύπρος παραμένει ακόμα στο κόκκινο και βέβαια θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτό.


«Η Κύπρος πρέπει να επιστρέψει στην ασφάλεια, όπως ήταν τον Σεπτέμβριο όταν ήταν η ασφαλέστερη χώρα στην Ευρώπη», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν θα επιβληθεί lockdown αν η κατάσταση επιδεινωθεί είπε πως είναι «απομακρυσμένο αυτό το σενάριο»


Πηγή: ΚΥΠΕ