"Είναι γελοίο να ζητούν αποζημιώσεις οι Κύπριοι"

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο 83χρονος Βρετανός, τέως συνταγματάρχης Sam Bedwell, ο οποίος πολέμησε στην Κύπρο κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, όταν ερωτήθηκε με επιστολή από κυβερνητικό δικηγόρο στην Βρετανία, εάν είχαν περιέλθει στην αντίληψή του βασανισμοί εις βάρος Κυπρίων αγωνιστών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, μέσω της επιστολής, ο κ. Bedwell ερωτήθηκε για το κατά πόσον είχε αντιληφθεί οτιδήποτε κακό κατά την διάρκεια της θητείας του στην Κύπρο. Μάλιστα, αντεπιτέθηκε χαρακτηρίζοντας ανοησίες τις αξιώσεις των Κυπρίων για αποζημιώσεις εναντίον των Βρετανών στρατιωτών.

 

Μάλιστα, αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι τον προηγούμενο μήνα η Βρετανική Κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε αρνητική πράξη, όπως βιασμούς και βασανιστήρια εις βάρος των Κυπρίων, κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα.

«Είναι γελοίο»

Όπως είπε ο κ. Bedwell, ο ίδιος βρέθηκε στην Κύπρο πριν από 62 χρόνια και ήταν μόλις 21 ετών. Τώρα ο ίδιος είναι 83 ετών, γι' αυτό και ισχυρίζεται πως είναι γελοίο το ότι Κύπριοι ηλικίας, μεταξύ 80 και 90 ετών, ζητούν αποζημιώσεις.


Αντίθετη γνώμη έχουν οι Κύπριοι

Βετεράνοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, έχουν την εντελώς αντίθετη άποψη, καθώς υποστηρίζουν ότι είχαν να αντιμετωπίσουν έναν αδίστακτο στρατό. Επίσης, οι δικηγόροι των Κυπρίων βετεράνων αγωνιστών ισχυρίζονται ότι κατέχουν αδιάσειστα στοιχεία, που αφορούν φυλακίσεις, καθώς και ιατρικές γνωματεύσεις.