Εικόνες προσφυγιάς στο Δασάκι Άχνας

Πανέτοιμη για τη διοργάνωση της τριήμερης εκδήλωσης «Παγκύπριο Συναπάντημα Προσφύγων», που αρχίζει αύριο, είναι η κοινότητα Δάσους Άχνας. 

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, Νίκο Βάσιλα, δεκάδες εκπαιδευτήρια, μετά από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επισκεφθούν το Θεματικό Πάρκο Προσφυγιάς, το οποίο θα λειτουργήσει στον χώρο της κεντρικής πλατείας Δάσους Άχνας, ενώ ενδιαφέρον εκδήλωσαν πολλοί άνθρωποι από όλα σχεδόν τα μέρη της ελεύθερης Κύπρου. Ως εκ τούτου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας αποφάσισε να επεκτείνει τη λειτουργία του Θεματικού Πάρκου Προσφυγιάς και κατά το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Νοεμβρίου. Το Πάρκο θα αρχίσει να δέχεται επισκέψεις από σχολεία και το κοινό από την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου.


Ήδη, πρόσθεσε, έχουν στηθεί αρκετά αντίσκηνα και σήμερα Τρίτη θα στηθούν και άλλα. Κάποια από αυτά θα λειτουργήσουν ως χώροι προβολής οπτικού υλικού από ντοκιμαντέρ και ρεπορτάζ δημοσιογράφων στο Δασάκι Άχνας τον πρώτο καιρό της προσφυγιάς του 1974. Όταν, σύμφωνα με υπολογισμούς, φιλοξενήθηκαν στο τότε παρθένο δάσος της Άχνας, τουλάχιστον 80 χιλιάδες ή και περισσότεροι πρόσφυγες. Επίσης, σε άλλα αντίσκηνα θα εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο επίσης διαθέτει το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας από εκείνη την περίοδο. Ακόμη, θα εκτίθεται εξοπλισμός που χρησιμοποίησαν οι πρόσφυγες εκείνη την περίοδο, όπως μαγειρικά σκεύη, ντιβάνια εκστρατείας, λουξ, λάμπες κηροζίνης, κ.λπ. 


Θα λειτουργήσει επίσης και ένα αντίσκηνο - νοσοκομείο παροχής Πρώτων Βοηθειών, παρόμοιο με αυτό που υπήρξε στον καταυλισμό την περίοδο του 1974, όπως και αντίσκηνα υπηρεσιών Μέριμνας Προσφύγων και πρόχειροι χώροι υγιεινής. Σημαντικό έκθεμα θα είναι επίσης και το αντίσκηνο-σχολείο, όπου οι επισκέπτες μαθητές θα μπορούν να δουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αμέσως μετά το 1974 τα παιδιά μάθαιναν γράμματα.


Σκοπός της προσπάθειας είναι οι επισκέπτες και κυρίως οι μαθητές, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή τους στο Θεματικό Πάρκο Προσφυγιάς, να έχουν αποκομίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα στο μυαλό τους για τις συνθήκες που υπήρχαν στο Δάσος Άχνας το πρώτο διάστημα μετά το 1974, είπε ακόμη ο κοινοτάρχης Άχνας.    

Το πάρκο θα λειτουργεί καθημερινά για τους επισκέπτες από τις 8.00 το πρωί. 

Συναυλία Γ. Κότσιρα  

Την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου στις 4.30 το απόγευμα στον χώρο του Θεματικού Πάρκου Προσφυγιάς, στο Μνημείο Πεσόντων, Αγνοουμένων και Προσφύγων θα τελεστεί δέηση υπέρ της απελευθέρωσης των κατεχομένων και της επιστροφής των προσφύγων. Θα ακολουθήσει στην πλατεία Δάσους Άχνας αντικατοχική συναυλία με τον Ελλαδίτη τραγουδιστή Γιάννη Κότσιρα, με ρεπερτόριο εναρμονισμένο στο πνεύμα της εκδήλωσης των Αχνιωτών. Σύμφωνα με τον κ. Βάσιλα, σε περίπτωση που ο καιρός δεν θα το επιτρέπει, έγιναν διευθετήσεις, ώστε η συναυλία να πραγματοποιηθεί σε κλειστή αίθουσα στο Δασάκι Άχνας. Για πληροφορίες σχετικά με την τριήμερη εκδήλωση στο Δασάκι Άχνας, στο τηλέφωνο 24721666, Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας.


ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ