Έγκριση δύο σχεδίων επιδότησης επιχειρήσεων


Στην έγκριση των δύο νέων σχεδίων επιδότησης επιχειρήσεων που παρουσιάστηκαν προκαταρκτικά στις 12 του μήνα και προβλέπουν την καταβολή εφάπαξ χορηγιών για κάλυψη λειτουργικών εξόδων και ενοικίων επιχειρήσεων προχώρησε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Την είδηση γνωστοποίησε χθες στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, αφού τα δύο σχέδια θα τα εφαρμόσει το υπουργείο της.

Το πρώτο σχέδιο καλύπτει κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις που λόγω των διαταγμάτων για περιορισμό της πανδημίας παραμένουν υποχρεωτικά κλειστές από τον Μάρτιο (σ.σ. καλύπτει κυρίως κέντρα διασκέδασης). Όπως είχε αναφέρει ο υπ. Οικονομικών, δικαιούχοι του σχεδίου είναι επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και εργοδοτών, που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή από τις 16/03/2020. Προϋπόθεση αποτελεί οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες να ήταν ενταγμένοι στο Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής των Εργασιών Επιχείρησης. Το ύψος της χορηγίας για επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και εργοδοτών που τελούσαν υπό πλήρη αναστολή των εργασιών τους από 16/03/2020 και εργοδοτούν μέχρι 9 άτομα, ανέρχεται σε 10 χιλ. ευρώ, ενώ, για επιχειρήσεις που εργοδοτούν από 10 άτομα και πάνω, η εφάπαξ χορηγία αυξάνεται στις 15 χιλ. ευρώ.


Διαφήμιση:

Acropolis Quality Food Paralimni: Ερχόμαστε στην πόρτα του σπιτιού σου με ένα τηλεφώνημα - 23 828 999☎️


Το δεύτερο σχέδιο καλύπτει επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους «που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, σύμφωνα με τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ή έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80% και θα συμμετέχουν στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας». Το ύψος της χορηγίας εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, αυτοτελώς εργαζόμενοι ή επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι ένα άτομο θα λάβουν εφάπαξ βοήθεια 500 ευρώ, όσοι εργοδοτούν 2 - 5 άτομα θα πάρουν χορηγία 1250 ευρώ, αυτοτελώς εργαζόμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν 6 - 9 άτομα θα πάρουν 1750 ευρώ, όσοι  εργοδοτούν 10 - 50 άτομα 2500 ευρώ και όσοι  εργοδοτούν από 51 άτομα και πάνω βοήθεια 3000 ευρώ. Περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σχέδια αναμένεται να δοθούν από το υπουργείο Εργασίας.


 Ρεπορτάζ: Αδάμος Αδάμου  / Φιλελεύθερος