Εγκαινιάστηκε η Λεωφόρος Περνέρας



Τα διάφορα έργα κόστους πέραν των 45 εκατομμυρίων ευρώ, που γίνονται στο Δήμο Παραλιμνίου, αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, δήλωσε απόψε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου.

Σε χαιρετισμό της στην τελετή των εγκαινίων της Λεωφόρου Περνέρας, η Υπουργός χαρακτήρισε το έργο σημαντικό και είπε πως πρόκειται για έργο «αναπτυξιακής υφής όχι μόνο για τον Δήμο Παραλιμνίου αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, καθώς αναβαθμίζει αισθητά το οδικό δίκτυο και τις παρεχόμενες τοπικές και τουριστικές υποδομές κοινής ωφελείας σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες  περιοχές της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «το έργο έχει αφετηρία και τέρμα την Λεωφόρο Πρωταρά- Κάβο Γκρέκο, το συνολικό μήκος των δρόμων που βελτιώθηκαν ανέρχεται σε τρία περίπου χιλιόμετρα και εκτελέστηκε από την Εταιρεία GENERAL CONSTRUCTION COMPANY LTD ύστερα από προκήρυξη ανοικτού Διαγωνισμού, με κόστος της τάξης των €6,8. Οι εργασίες άρχισαν στις 23 Μαρτίου 2016 και ολοκληρώθηκαν πλήρως τον Ιανουάριο του 2019".

Η Υπουργός είπε ότι «η λεωφόρος Περνέρας διαλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και τρίτη λωρίδα για δεξιόστροφες κινήσεις, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο, χώρους πρασίνου, παρόδιους χώρους στάθμευσης, διαβάσεις πεζών και στάσεις λεωφορείων. Το κεντρικό τμήμα του δρόμου μήκους περίπου 500 μέτρων είναι υπερυψωμένο και κατασκευασμένο με ειδικά υλικά».

Στα πλαίσια του έργου κατασκευάστηκε κυκλικός κόμβος στην συμβολή της Λεωφόρου Περνέρας με τις οδούς Αφροδίτης και Μανταλιού και εγκαταστάθηκαν φώτα τροχαίας σε δύο σημεία, στην αρχή και στο τέλος του έργου, στις συμβολές με την Λεωφόρο Πρωταρά - Κάβο Γκρέκο. Παράλληλα, έχουν υπογειοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, έγινε εγκατάσταση κεντρικού συστήματος απορροής των ομβρίων και εγκατάσταση νέου, σύγχρονου οδικού φωτισμού.

Στον χαιρετισμό της η κ. Αναστασιάδου αναφέρθηκε στα έργα που ολοκληρώθηκαν στον Δήμο Παραλιμνίου. Πρόκειται για την ανέγερση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, (με κόστος €6,6 εκ.), την αναβάθμιση της Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου (€2,3εκ.), την ανέγερση αίθουσας Αθλοπαιδιών από το Δήμο Παραλιμνίου, στο χώρο του τέταρτου Δημοτικού Σχολείου (€1,5εκ.), την ανέγερση αίθουσας εκδηλώσεων στην Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου (€0,43εκ.), την ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 1ο  Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου (€0,33εκ.), την επέκταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παραλιμνίου (€0,23εκ.) ενώ έγιναν έργα βελτίωσης του Στίβου στο Γήπεδο Τάσου Μάρκου (€0,5εκ.)

Υπό κατασκευή βρίσκονται επίσης το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, με κόστος έξι εκατομμυρίων ευρώ και η κατασκευή τμήματος της Λεωφόρου 1ης Απριλίου, με συνολικό κόστος €2,4 εκατομμυρίων.

Η Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε και στα έργα που αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2019 -2020 με τον Δήμο Παραλιμνίου να είναι η αναθέτουσα αρχή σε  μερικά από αυτά. Πρόκειται για το οδικό δίκτυo Κάππαρη, την αναβάθμιση του Γυμνασίου Παραλιμνίου, βελτιωτικά έργα στα αλιευτικά καταφύγια της Αγίας Τριάδας και του Παραλιμνίου, την ανάπλαση του κέντρου του Παραλιμνίου και δημιουργία χώρων στάθμευσης και την τρίτη φάση διαμόρφωσης του παραλιακού πεζόδρομου στον Πρωταρά.

Σημείωσε ακόμα ότι «το σύνολο των έργων, κόστους πέραν των 45 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναβαθμίζουν ουσιαστικά το Δήμο Παραλιμνίου, έχουν ως τελικούς αποδέκτες των ποικίλων θετικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν, τους ίδιους τους πολίτες, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον που επιδεικνύουμε για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, ενστερνιζόμενοι το όραμα των τοπικών αρχών σχετικά με την ανάπτυξη και εξέλιξη του Δήμου».

Η κ. Αναστασιάδου στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε και στην μαρίνα Παραλιμνίου, η οποία, όπως είπε, «αναμένεται να αποφέρει, τόσο κατά το στάδιο κατασκευής όσο και μετά την ολοκλήρωση της, πολλαπλασιαστικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στην τοπική κοινωνία αλλά και την ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συμφωνίες για την εμπορική χρήση των χώρων, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και όσον αφορά την αγορά οικιστικών μονάδων».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «αναβαθμίζοντας την εικόνα της περιοχής, αναμένεται να ενισχύσει και να προσδώσει σημαντική ώθηση στην εμφανώς παρατηρούμενη ανάπτυξη που σημείωσε η επαρχία Αμμοχώστου τα τελευταία χρόνια, με νέα σημαντικά έργα υποδομής, όπως η μαρίνα Αγίας Νάπας, το γήπεδο γκολφ, η ανάπλαση του ποταμού Λιοπετρίου και η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων".

Σημείωσε ακόμα ότι "η υλοποίηση των έργων αυτών, πέραν της προφανούς αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της ελεύθερης Αμμοχώστου, θα προσελκύει νέες ξένες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα αυξήσει τα έσοδα από παραδοσιακές και νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης, θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας".

ΚΥΠΕ