Παραλίμνι: "Έφυγε" ο Κόκος Οικονόμου


Θλίψη στο Παραλίμνι, καθώς απεβίωσε ο Φρεναριτης πρώην προπονητής της ΕΝΠ Κόκος Οικονόμου:

Η ανακοίνωση:

Το Δ.Σ αλλά και ολόκληρη η οικογένεια της ΕΝΩΣΙΣ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ θα ηθελε να εκφράσει δημόσια τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του αείμνηστου ΚΟΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, μιας ηγετικής μορφής αλλά και καθοριστικής για την εξέλιξη της ιστορίας της ομάδας μας. 

Φτωχά τα λόγια για να περιγράψουν ένα τέτοιον άνθρωπο, του οποίου η παρουσία μέχρι και πρόσφατα, καθημερινώς στο σωματείο της ομάδας μας, περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δέσιμο και την αγάπη του προς την ομάδα του τόπου μας.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει...Αιωνία του η μνήμη.

Ακολουθεί αφιέρωμα από την σελίδα Enosis family:

«Ο Πρώτος Προπονητής και  Αναμορφωτής»

ΚΟΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ημερομηνία Γέννησης: 16/9/1938


Ένας  πραγματικός ποδοσφαιράνθρωπος ο Κόκος  Οικονόμου, με πλούσια δράση και προσφορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο και στην Ένωση, τις δεκαετίες  50 και 60.

Από τη Σαλαμίνα ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα και σε ηλικία 15 χρονών αγωνίστηκε στην Α’ Ομάδα και στην πρώτη κατηγορία του κυπριακού πρωταθλήματος. Πολύ γρήγορος ποδοσφαιριστής, αγωνιζόταν στην επίθεση σαν δεξιός εξτρέμ.  Εννιά  ολόκληρα χρόνια παρουσίας στη Σαλαμίνα και μια απόφαση για πώληση του Οικονόμου στην ΕΠΑ, για το εξωπραγματικό ποσό των 20,000 λιρών, σήμανε το τέλος μιας σπουδαίας πορείας στην ομάδα της Αμμοχώστου. Ο Κόκος Οικονόμου αρνείται  να μετακινηθεί στη Λάρνακα, αφού εργαζόταν στην Αμμόχωστο με τον μακαριστό γιατρό Χ’Κακού και οι δύο ομάδες καταφεύγουν στην Ομοσπονδία και ο παίκτης τιμωρείται με εξάμηνο αποκλεισμό. Έτσι παίρνει τη μεγάλη απόφαση για να έρθει στην ομάδα του τόπου του.

Το 1963, έχοντας πολύ μεγάλη φήμη σαν ποδοσφαιριστής, αναλαμβάνει σαν προπονητής-παίκτης την ομάδα μας. Για πέντε ολόκληρα χρόνια έψαχνε στις αλάνες για να εντοπίσει καλούς αθλητές που θα μπορούσαν να παίξουν ποδόσφαιρο. Το κτίσιμο της μεγάλης Ένωσης μόλις είχε ξεκινήσει. Ο ίδιος, λόγω έλλειψης αμυντικών  αγωνιζόταν σαν στόπερ, όντας δίδυμο με τον μακαριστό Φόρσο. Από το Αγροτικό στο Πρωτάθλημα Β’  Κατηγορίας, με πολλά εμπόδια να εμφανίζονται για να μην επιτευχθεί η άνοδος. Θυμάται χαρακτηριστικά, όταν λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, ζητήθηκε από την ομάδα μας  να βάλει καθίσματα για 300 άτομα, διαφορετικά θα παρέμενε στο Αγροτικό. Μέσα σε λίγες ώρες, μια ξύλινη κερκίδα 500 θέσεων ήταν γεγονός και η ομάδα μας αγωνίστηκε κανονικά στο πρωτάθλημα. Παίκτης, προπονητής, φυσιοθεραπευτής, φροντιστής. Τα έκανε όλα!!!

Το καλοκαίρι του 1968, ο ίδιος ζητά από τη Διοίκηση να φέρει προπονητή και να παραμείνει σαν ποδοσφαιριστής με μοναδικό στόχο την άνοδο στην Α’ Κατηγορία. Έρχεται ο Δημήτρης Ζάγκυλος από την ΑΕΚ Αθηνών και η άνοδος είναι γεγονός. Ο Κόκος Οικονόμου στηρίζει με πάθος τον προπονητή του και τον βοηθά να πετύχει στο έργο του. 

Σαν ποδοσφαιριστής, προκαλούσε εντύπωση η αλτικότητα που είχε παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ψηλός. Με απορία μιλούσε γι αυτόν  και το άλμα του, ο μεγάλος προπονητής Πάμπος Αβρααμίδης.

Θυμάται ένα φιλικό παιχνίδι το 1968, σε εγκαίνια που έκανε το ΓΣΠ, κόντρα στην Ομόνοια των Χαραλάμπους και Καϊάφα, που η ομάδα μας επικράτησε με 0-2, ενώ βρισκόταν ακόμη στη Β’ Κατηγορία. Ο Νίκος Χαραλάμπους είπε τότε στους ανθρώπους της Ένωσης, ότι αυτή η ομάδα θα ανεβεί κατηγορία και θα μεγαλουργήσει…

Θυμάται επίσης, ένα παιχνίδι στην Πάφο με τον ΑΠΟΠ, που η τοπική ομάδα είχε ανάγκη τους βαθμούς και «έφαγε ξύλο» γιατί αγωνιζόταν με πάθος, από τους Παφίτες.

Κατέκτησε με την ομάδα μας το Ασλανίδειο Τουρνουά και όπως προαναφέραμε πανηγύρισε την άνοδο σε δύο Κατηγορίες. Τελευταία του αγωνιστική χρονιά η 1971 – 1972, σε ηλικία 34 χρονών!

Αποτελεί αναπόσπαστο μέλος του Συνδέσμου παλαιμάχων  και παρακολουθεί από κοντά τα νέα της ομάδας μας.