Έφεση για την ποινή - χάδι σε παιδεραστή

Το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης κατά της απόφασης του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας να καταδικάσει σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης 48χρονο για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης μελετά ο Γενικός Εισαγγελέας, θεωρώντας την ποινή ως ανεπαρκή. 
 

Παράλληλα, χθες, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις για την ποινή την οποία θεωρούν ως χάδι για τον παιδεραστή.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά εκφράζει δημόσια την απογοήτευσή της αναφορικά με την απόφαση του δικαστηρίου σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού από ενήλικα. Όπως τονίζει, η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας να επιβάλει ποινή φυλάκισης μόλις τεσσάρων χρόνων σε ενήλικα, ο οποίος κρίθηκε ένοχος σε κατηγορία σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού με νοητική αναπηρία, αποτελεί πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα κάθε προβληματισμένου και ευαισθητοποιημένου πολίτη.


Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιού συνιστά ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα.

 

Η ποινή που έχει επιβληθεί, προσθέτει, εύλογα μπορεί να θεωρηθεί τουλάχιστον ως επιεικής, αφού δεν φαίνεται να έχει λάβει υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 6 (4)(β) που προβλέπει διά βίου φυλάκιση σε περιπτώσεις που το θύμα είναι νοητικής υστέρησης.

 

Η κ. Κουρσουμπά επισημαίνει επίσης ότι οι λειτουργοί της Κυπριακής Δικαιοσύνης έχουν υποχρέωση και καθήκον να ενεργούν και να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, και όταν αυτές σχετίζονται με παιδιά κυρίως τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Έχουν υποχρέωση και καθήκον να λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες να αποτυπώνουν την αποφασιστικότητα πολιτείας και κοινωνίας να θέσουν τέρμα στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. 

 

 

Στο μεταξύ, έκπληξη και απαρέσκεια για την απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι η Πολιτεία έχει διασφαλίσει τη δυνατότητα των δικαστηρίων να επιβάλλει αυστηρότατες, παραδειγματικές και αποτρεπτικές ποινές για τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα. Όσο τυφλή και αν πρέπει να είναι η δικαιοσύνη, αναφέρει, δεν μπορεί να είναι τυφλή μπροστά σε τέτοια αρρωστημένα εγκλήματα, καθώς και στην ανάγκη της κυπριακής κοινωνίας να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Το ΑΚΕΛ σημειώνει επίσης ότι το ειδεχθές αυτό έγκλημα πρέπει να καταπολεμηθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση, καταλήγει, θεωρούμε ότι οι ποινές χάδι δεν αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα.

 

Η πάταξη της παιδεραστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, προληπτικά, αλλά και με ουσιαστική στήριξη του θύματος.  Την απογοήτευσή της για την ποινή χάδι που επιβλήθηκε για το περιστατικό της σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης με νοητική αναπηρία, εκφράζει μέσω ανακοίνωσης η βουλευτής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου.

 

«Είμαι βέβαιη ότι η Νομική Υπηρεσία σωστά θα ασκήσει έφεση και, ταυτόχρονα, οι αρμόδιοι φορείς σε συνεννόηση με το Συμβούλιο «Φωνή» θα μελετήσουν την υπόθεση» αναφέρει. Η ποινή που επιβλήθηκε σε συνάρτηση με τους τόσο επιβαρυντικούς παράγοντες που συνυπήρχαν είναι απογοητευτικά χαμηλή, τονίζει η βουλευτής.

 

Επιείκεια και μια αναίρεση

 

Η ποινή τεσσάρων ετών που επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης, «δεν μπορεί παρά να υποδηλοί την επιείκεια του Δικαστηρίου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και το οξύμωρο της δήλωσης περί αποτροπιασμού, που αναιρείται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού. Προσθέτει ότι «κανένα έγκλημα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών δεν αντιμετωπίζεται, αλλά ούτε και καταπολεμάται με δηλώσεις αποτροπιασμού και την ταυτόχρονη επιβολή ποινών ‘χάδι’».

 

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, «συγκριτικά με τα παιδιά χωρίς αναπηρίες, τα παιδιά με αναπηρίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να βιώσουν σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, οπότε, οφείλουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίζουμε την προστασία και την ευημερία τους».