Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φως-Πώς θα μεταφερθεί σε όλες τις εκκλησίες


Την ευχή το Αγιο Φως να φωτίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτως ώστε να διευθετηθεί το Κυπριακό πρόβλημα, προς όφελος της αλήθειας και της δικαιοσύνης προκειμένου η λύση να είναι ειρηνική και ωφέλιμη για όλους τους Κυπρίους, εξέφρασε το απόγευμα ο Εξαρχος του Παναγίου Τάφου Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος.

Ο Μητροπολίτης Βόστρων μιλούσε μετά την άφιξη, γύρω στις έξι το απόγευμα, του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα με  αεροσκάφος της Cyprus Airways στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, το οποίο έγινε δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους.
Από το αεροσκάφος μέχρι την αίθουσα των Επισήμων του παλαιού αεροδρομίου στρώθηκε κόκκινο χαλί, παιάνιζε στρατιωτική μουσική της Εθνικής Φρουράς ενώ διακλαδικό άγημα αποτελούμενο από διμοιρία στρατού ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας απέδωσε τιμές.

Το Αγιο Φως υποδέχθηκαν στην Κύπρο μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, Αρχιμανδρίτης Στυλιανός, ο Δήμαρχος Αραδίππου, ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας και βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Με την είσοδο του Αγίου Φωτός στην αίθουσα του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας, εψάλη δέηση και αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Βόστρων ανέφερε ότι «με ιδιαίτερη συγκίνηση κομίζουμε από την Αγία Γη και από το αυτό το Ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου μας απ’ όπου ο Κύριος ανεστήθη το Αγιο Φως. Απευθύνουμε ευχαριστίες στον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο για την ευλογία και τη συμμετοχή του στην τελετή της υποδοχής του Αγίου Φωτός».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «οι Αγιοταφίτες πατέρες οι οποίοι νυχθημερόν κοπιώσει για να κρατηθούν τα προνόμια και τα δικαιώματα των Ορθοδόξων και ιδιαίτερα των Ελλήνων Ορθοδόξων στην Αγία Γη είναι καθημερινός αγώνας προσευχής αλλά και προασπίσεως αυτών των ιδεωδών που υπηρετούμε στην Αγία Γη».


Πρόσθεσε ότι «αυτό το Αγιο Φως επικαλούμεθα για να φωτίζει τις διάνοιες των κυβερνώντων, αλλά και όσων κρατούν στας χείρας τους τις τύχες του κόσμου, ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο όταν υπάρχουν πολεμικές διενέξεις και διαμάχες που απειλούν την ανθρωπότητα. Δεόμεθα αυτό το Αγιο Φως να φωτίζει αυτούς τους υπεύθυνους ούτως ώστε να εργάζονται για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον κόσμο».

Ολως ιδιαιτέρως συνέχισε «προσευχόμαστε να φωτίσει τη νέα ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και με όσους ο Πρόεδρος έχει αναλάβει υποχρεώσεις να συνομιλήσει, ούτως ώστε να διευθετηθεί το χρονίζων θέμα, το Κυπριακό, προς όφελος της αληθείας, της δικαιοσύνης η οποία πρέπει να επικρατήσει στην επίλυση αυτή, ούτως ώστε να είναι μια πάγια, ειρηνική και ωφέλιμος για όλους τους Κυπρίους, λύση».

Ο Βόστρων Τιμόθεος εξέφρασε ευχαριστίες προς «τον Υπουργό Αμυνας που σήμερα τιμά με τη δική του παρουσία την τελετή, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς" και ευχήθηκε "σε όλους τους Κυπρίους αδελφούς μας, το φως της Αναστάσεως να φωτίσει τις ψυχές μας, να τις ανασταίνει από τα πάθη μας και να μας κάνει κοινωνούς αυτού του ανέσπερου φωτός που όλοι προσδοκούμε με την ενάρετη ζωή μας να επιτύχουμε».

Ακόμα ευχαρίστησε «την Cyprus Airways που για πρώτη φορά πρότεινε να μεταφέρει το Αγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Κύπρο και θέλουμε να ευχηθούμε να έχει πολλά και ασφαλή αεροπορικά ταξίδια. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις μονάδες των μοτοσικλετιστών που εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που θεσμοθετήθηκε η μεταφορά του Αγίου Φωτός, έχουν αναλάβει τη μεταφορά του σε ενορίες και Ιδρύματα»

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Τράπεζας Κύπρου «το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στην Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου στην Λευκωσία και από εκεί θα διανεμηθεί σε όλη την Κύπρο.  Σώμα Εθελοντών του SupportCY της Τράπεζας Κύπρου υποστηρίζει, ακόμα μια χρονιά τη μεταφορά του Αγίου Φωτός μαζί με τους Ενωμένους Μοτοσικλετιστές Κύπρου (United Bikers) σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Η προσπάθεια υποστηρίζεται και από το ΕΤΕΑ και το Avgorou Bikers Club» προστίθεται.

Αναφέρεται επίσης ότι «η Εξαρχία του Παναγίου Τάφου και η οργανωμένη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Star Club Cyprus Chapter 1999 σε συνεργασία με τη Vespa Lambretta Club of Cyprus, το Lemesos Harley Riders και οργανώσεις, θα μεταφέρουν το Άγιο Φως για άλλη μια χρονιά σε αρκετά σημεία σε Λευκωσία και Λεμεσό».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «η Cyprus Airways ανέλαβε φέτος τη διαδικασία μεταφοράς του Αγίου Φωτός στην Κύπρο, στο πλαίσιο προγραμματισμένης πτήσης, σε συνεννόηση με όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στην Κύπρο και στο Ισραήλ. Οι διαδρομές και τα σημεία παράδοσης του Αγίου Φωτός θα ανακοινώνονται στις σελίδες των εμπλεκόμενων φορέων στο Facebook, ενώ για τις ακριβείς ώρες άφιξης στις Κοινότητες, το κοινό μπορεί να ενημερώνεται από τις εκκλησίες των ενοριών».