Εξώδικο για τα πάρκινγκ των ηλεκτρικών οχημάτων



Tην επιβολή εξώδικου προστίμου στους οδηγούς που σταθμεύουν τα οχήματά τους στους χώρους που προορίζονται για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα με σκοπό τη στάθμευση και τη φόρτισή τους, μελετούν από κοινού τα υπουργεία Μεταφορών και Δικαιοσύνης. Η υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου με προχθεσινή της επιστολή προς τη Βουλή επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, αναφέροντας ότι το υπουργείο της έχει εντοπίσει το πρόβλημα της στάθμευσης συμβατικών αυτοκινήτων σε χώρους επαναφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

 

Με την κ. Αναστασιάδου να πληροφορεί τη Βουλή, παράλληλα, ότι σε συνεργασία με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών θα προωθήσουν τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την απαγόρευση στάθμευσης συμβατικών αυτοκινήτων σε χώρους επαναφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τη δημιουργία κατάλληλης σήμανσης για τους χώρους αυτούς (ταμπελών, οδοστρώματος κ.τ.λ.).


Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί από την ΑΗΚ συνολικά 36 σημεία (18 διπλά) φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων ανά το παγκύπριο ως εξής: Έξι σταθμοί φόρτισης στην επαρχία Λευκωσίας, τέσσερις στη Λεμεσό, ένας στις Πλάτρες, δύο στη Λάρνακα, δύο στον Πρωταρά, δύο στην Πάφο και τέλος, ένας σταθμός στην Πόλη Χρυσοχούς.

 

Σε κάθε σταθμό φόρτισης υπάρχουν δύο ρευματολήπτες φόρτισης για να εξυπηρετούν ταυτόχρονα δύο οχήματα. Επιπρόσθετα, το υπουργείο Μεταφορών λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών από τον ιδιωτικό τομέα, έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση 10 διπλών δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε δημόσιους δρόμους σε σημεία που κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη κάλυψη του οδικού δικτύου.

 

Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών εισηγήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών να τροποποιήσει τα πρότυπα για παροχή και διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, έτσι ώστε, στις νέες αναπτύξεις που θα διαθέτουν περισσότερες από 100 θέσεις στάθμευσης, να είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση, τουλάχιστον, ενός δημοσίως προσβάσιμου σημείου φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και παράλληλα, εγκατάσταση πρόνοιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο 5% του συνολικού αριθμού παρεχόμενων θέσεων στάθμευσης για σκοπούς μελλοντικής εγκατάστασης σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ή άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.