Εξελίξεις στις έρευνες για το βίντεο του Al Jazeera


Εξελίξεις σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις έρευνες της Αστυνομίας για το κατά πόσον προκύπτουν αδικήματα διαφθοράς μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο του Al Jazeera. Όσο οι έρευνες προχωρούν σε βάθος, τόσο εντοπίζονται στοιχεία που δείχνουν κατευθύνσεις για το τι γινόταν σε σχέση με αιτήσεις για παραχώρηση κατ’ εξαίρεση υπηκοοτήτων μέσω του προγράμματος επενδύσεων. 


Ρεπορτάζ: Μιχάλης Χατζηβασίλης / Φιλελεύθερος


Πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν προκύψει εξελίξεις σε δύο μέτωπα: Πρώτον, όσον αφορά στην ανάλυση των τεκμηρίων που παραλήφθηκαν από διάφορα πρόσωπα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, και δεύτερο, στη λήψη καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, από τις χιλιάδες e-mails που εξετάζονται στη βάση ειδικού προγράμματος, προκύπτει η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ κάποιων προσώπων που εμπλέκονται στο βίντεο. Ειδικότερα, φαίνεται ότι κάποιοι αντάλλασσαν μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρονταν στις υποθέσεις πολιτογραφήσεων και τον τρόπο που θα ενεργούσαν. Τα e-mails αυτά διαχωρίστηκαν από τις χιλιάδες των υπολοίπων ώστε να εξεταστούν επισταμένα και σε συνάρτηση με έγγραφα υποθέσεων που ενδεχομένως αφορούν τα υπό εξέταση πρόσωπα.

Επίσης, σε μια άλλη εξέλιξη, τις τελευταίες ημέρες λήφθηκε μια άκρως σημαντική κατάθεση από πρόσωπο που αρχικά αρνείτο να καταθέσει και τώρα το περιεχόμενό της θα εξεταστεί επισταμένα, ώστε στη βάση των όσων αναφέρονται να αρχίσει νέος κύκλος εξετάσεων. 

Παράλληλα, οι ανακριτές το επόμενο διάστημα θα κινηθούν και προς άλλη κατεύθυνση, ήτοι θα αποταθούν σε δικαστήριο και θα ζητήσουν την έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπήρξαν δοσοληψίες που σχετίζονται με πολιτογραφήσεις και να διερευνηθούν.

Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το έργο της ανακριτικής ομάδας είναι τεράστιο, αφού έχει να κάνει με πολύπλοκη υπόθεση και χρειάζεται να εξεταστεί τεράστιος όγκος εγγράφων, ενώ τεκμήρια θα τύχουν δικανικής εξέτασης από αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας. Όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, υπάρχει η βάση για τη διενέργεια εκτεταμένων ερευνών.

Χθες εξάλλου, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης εξερχόμενος της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις και κληθείς να σχολιάσει τις προχθεσινές δημοσιεύσεις του δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζιη που αφορούσαν το επίδικο βίντεο, απεύθυνε αυστηρή σύσταση. «Η σύσταση μου προς όλους τους εμπλεκόμενους δικηγόρους είναι να αποφεύγουν δηλώσεις όπως αυτές που έχω δει σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενα το θέμα να απασχολήσει τα αρμόδια όργανα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Στο μεταξύ, σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διερεύνηση της υπόθεσης πολιτογράφησης Ιρανών με ψευδή στοιχεία που ερευνάται με την εμπλοκή ενός δικηγορικού γραφείου και μιας εταιρείας στη Λάρνακα. Επίσης συνεχίζεται η έρευνα για την περίπτωση πολιτογράφησης οικογένειας Κινέζων στην Πάφο καθώς και της πολιτογράφησης του Τζο Λο.