Eξάψαλμος σε Εφραίμ - Αθανάσιο για προσηλυτισμό 22χρονου

Με κόλαση χαρακτήρισε ο δικηγόρος Λουκής Λουκαϊδης τη διδαχή του μίσους από ρασοφόρους σε μοναχούς έναντι των γονέων τους, ενώ κατηγόρησε ιερείς ότι διδάσκουν εγκληματικές πράξεις. Έκανε επίσης αναφορά σε «ανήθικα διδάγματα», επικαλούμενος πατερικά κείμενα, ενώ μίλησε και για «τεχνάσματα προσηλυτισμού». 

 

Τα πιο πάνω περιλαμβάνονται στην αγόρευση του κ. Λουκαΐδη  στη δίκη με κατηγορούμενους τους Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, ηγούμενο Βατοπεδίου Εφραίμ και τη Μονή Βατοπεδίου για προσηλυτισμό του Χρίστου Νεάρχου στον μοναχισμό. Ο κ. Λουκαΐδης, ο οποίος εκπροσωπεί τον πατέρα του μοναχού Ανδρέα Νεάρχου και την οικογένειά του, επικαλέστηκε επίσης το πόρισμα εμπειρογνώμονα ψυχολόγου ο οποίος κατέληξε, πως «το λογικό συμπέρασμα είναι πως η απόφαση του Χρίστου Νεάρχου να γίνει μοναχός, δεν ήταν συνειδητή, αλλά αποτέλεσμα επηρεασμού της βούλησής του».

 

 

Με βάση την ίδια κατάθεση του εμπειρογνώμονα, η οποία δεν αμφισβητήθηκε από μαρτυρία, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η χειραγώγηση του Χρίστου Νεάρχου (ο οποίος ήταν σε ηλικία 22 ετών) όταν εντάχθηκε στο Βατοπέδι (εδώ και 16 χρόνια), αποδεικνύεται: Από τη μυστικότητα εισδοχής του, από τη σταδιακή αποκοπή του από την οικογένεια και τους φίλους του, από την αλλαγή στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του, και τον υπέρμετρο επηρεασμό του από τον ηγέτη, παράλληλα με την καλλιέργεια εξάρτησης από αυτόν.

 

Για την επικρατούσα κατάσταση στη Μονή Βατοπεδίου ο κ. Λουκαΐδης υποστήριξε και τα εξής: «Πρόκειται για καθεστώς καταπιεστικό και ασυμβίβαστο με τις αξίες των σύγχρονων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δεν επιτρέπουν καταπίεση της προσωπικότητας, κατακράτηση του ατόμου και αναγκαστική διακοπή σχέσεων και αγάπης με την οικογένειά του».

 

Επιχειρηματολογώντας για την καταπίεση, που όπως υποστηρίζει υπάρχει στο Βατοπέδι, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε:
«Μιλώντας για καταπίεση υπενθυμίζω το περιστατικό που ο νεαρός υιός του κ. Νεάρχου που ήταν έγκλειστος στη Μονή δεν τόλμησε να μιλήσει σε ετοιμοθάνατη θεία του απλώς για να ακούσει τη φωνή του… Ο λόγος που δεν πήγε στο τηλέφωνο είναι διότι δεν τον άφηνε ο κ. Εφραίμ, την άδεια του οποίου είχε ανάγκη για να πάει σε οποιοδήποτε τηλεφώνημα. 

 

«Προσευχήθηκε», είπε, «και η γυναίκα πέθανε και της έμεινε η προσευχή».Ο νομικός σύμβουλος της οικογένειας υποστήριξε επίσης πως ο Χρίστος Νεάρχου ήταν ευάλωτος επειδή δεν πέρασε τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο, κάτι το οποίο εκμεταλλεύθηκαν κληρικοί, συνεργαζόμενοι με το Βατοπέδι. Μάλιστα, όπως υποστήριξε επικαλούμενος μαρτυρία φίλου του Χρίστου Νεάρχου, οι δύο τους επισκέφθηκαν τον γέροντα Αμβρόσιο, στενό φίλο του ηγουμένου Εφραίμ, ο οποίος φερόταν να έχει τη διορατικότητα να προλέγει αν κάποιος θα πήγαινε μοναχός.

 

Αρχικά ο γέροντας Αμβρόσιος υπέδειξε τον φίλο του Χρίστου, ως μέλλοντα μοναχό, αλλά όταν αυτός του είπε ότι είναι παντρεμένος, τότε αυτός έδειξε τον Χρίστο». Επικαλέστηκε επίσης την κατάθεση του πατέρα του Χρίστου, ο οποίος ανέφερε ότι ο γιος του τού είπε ότι «στην παρουσία του γέροντα Εφραίμ αναδύθηκε καπνός από το δισκοπότηρο, γεγονός που ερμήνευσε ο γέροντας Εφραίμ σαν το σημάδι της θείας κλήσης για ένταξη του Χρίστου στον μοναχισμό. Μοναχισμός και πάλι μοναχισμός». 

 

«Ακόμη ένα τέχνασμα πίεσης προς τον Χρίστο Νεάρχου για γίνει μοναχός», είπε ο κ. Λουκαΐδης. Ο κ. Λουκαΐδης υποστήριξε επίσης ότι: «Λόγω των αναχρονιστικών κανόνων της Μονής Βατοπεδίου και των δεσμεύσεων, που ο Χρίστος έχει αναλάβει κατά τη μοναχική κουρά (υπακοή μέχρι θανάτου, παρθενία και ακληρία), έχει τεθεί υπό καθεστώς διαρκούς υποταγής στον γέροντα Εφραίμ, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται κατ’ εξακολούθηση τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά του, με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως και δικαιώματα της οικογένειάς του. 

Πηγή: philenews.com