Δύσκολο να ανοίξουν φέτος Δερύνεια και Απλίκι, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αμμόχωστος

Δύσκολο να ανοίξουν είτε το οδόφραγμα Δερύνειας είτε το οδόφραγμα Απλικίου μέχρι το τέλος του χρόνου, υποστήριξε ο Οκάν Νταγλί, ο εκπρόσωπος της τ/κ Πρωτοβουλίας Αμμόχωστος και γνωστός ακτιβιστής.
 

«Τουλάχιστον με αυτά τα μυαλά δύσκολο να ανοίξουν», δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή της ιστοσελίδας Κίπρις ποστασί και υπέδειξε τον «υπουργό εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι ως τον υπαίτιο για τη διάρρηξη της «συμφωνίας κυριών» μεταξύ των κομμάτων της «συγκυβέρνησης» για τα θέματα Κυπριακού, επιβάλλοντας τη δική του γραμμή, ενώ τα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και Κοινοτικής Δημοκρατίας δεν αντιδρούν.
 
Για τους Τ/κ της Αμμοχώστου, ανέφερε ο κ. Νταγλί, το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας είναι σημαντικό. Αλλά δεν βλέπει την πιθανότητα διάνοιξης μέχρι το τέλος του χρόνου είτε εκείνου στην Δερύνεια, είτε εκείνου στο Απλίκι, πρόσθεσε ο Τ/κ ακτιβιστής. Στις συζητήσεις και τις εξελίξεις για την Δερύνεια αλλά και για το Κυπριακό και ο Τ/κ ηγέτης αλλά και ένα μέρος της «κυβέρνησης» έχουν μείνει άπρακτοι, χωρίς να υψώνουν φωνή. Τη «συμφωνία κυριών» στην «κυβέρνηση» έσπασε ο Οζερσάι και σε αυτή την περίπτωση ΡΤΚ και ΚΚΔ δεν χρειάζεται να τη στηρίζουν πια, πρόσθεσε.
 
Χωρίς να έχουν βγάλει ούτε ένα καρφί από τις πόρτες στην Δερύνεια, ακόμα και οι δημόσιοι διαγωνισμοί για τη διάνοιξη του οδοφράγματος έχουν κλείσει, δήλωσε στην Κίπρις ποστασί ο Οκάν Νταγλί εξηγώντας ότι ενώ δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό στην τ/κ πλευρά για το άνοιγμα του οδοφράγματος στην Δερύνεια, υπάρχει πρόβλημα με την παροχή ρεύματος από την «αρχή ηλεκτρισμού» που περιμένει κονδύλι από το «υπουργείο δημοσιονομικών», σήμερα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη κατασκευή χώρου στάθμευσης. Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, είναι έτοιμη εδώ και έξι μήνες ενώ στην τ/κ υπάρχει μια απροθυμία που πλέον φαίνεται. «Κάποιος πρέπει να δείξει ηγετικότητα, αλλά δεν υπάρχει».

Σύμφωνα με τον κ. Νταγλί ο τουρκικός στρατός έχει την ηγεμονία και την εξουσία στη «συνοριακή γραμμή» και δεν θέλει να υποχωρήσει από αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες του, είπε, κοντά στο σημείο διέλευσης στην Δερύνεια ο τουρκικός στρατός έχει ρίξει μπετόν σε δύο νέα σημεία. «Εάν δεν μπορείτε να αλλάξετε τη βούληση του στρατού στα σημεία διέλευσης πολιτών, τότε θα προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα. Γι αυτό το θέμα έχει αναλωθεί πολύς χρόνος. Υπάρχει μια φράση που λέγεται: λόγια πολλά, πράξεις καμιά. Εάν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία, ούτε η Δερύνεια, ούτε το Απλίκι θα μπορέσουν να ανοίξουν. Ας ανοίξουν τα οδοφράγματα, να πάρουν ανάσα οι άνθρωποι. Ας επανενωθούν οι δύο πλευρές του νησιού».
 
Ο Οκάν Νταγλί επέκρινε και τον Μουσταφά Ακιντζί που μένει σιωπηλός στο θέμα των οδοφραγμάτων, σημείωσε ότι μια ομάδα «βουλευτών» του ΡΤΚ που εργάζονται και πιστεύουν στον στόχο της λύσης του Κυπριακού επισκέφθηκε χθες και είδε από κοντά την κατάσταση στο οδόφραγμα της Δερύνειας ενώ, κατά τον Τ/κ εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας Αμμόχωστος, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας  «δεν υπάρχει πουθενά. Ας βγουν. Ας μιλήσουν».
 
Η Χαλκίν Σεσί αναφέρεται σήμερα πρωτοσέλιδα στην επίσκεψη της ομάδας Κυπριακού του ΡΤΚ χθες στο σημείο όπου θα ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας με τον «βουλευτή» του κόμματος, Ασίμ Ακανσόι να ζητεί όπως επιταχυνθούν οι εργασίες για τη διάνοιξη. Αν αυτή την εποχή το οδόφραγμα ήταν ανοικτό, οι τουρίστες θα μετέβαιναν από τον «νότο» στο «βορρά» και αυτό θα ήταν πολύ καλό για την οικονομική κρίση που υπάρχει, ανέφερε.
 
Ο «διοικητής» της «4ης μονάδας πεζικού», Αλί Κορούκ δήλωσε ότι οι εργασίες ασφαλτόστρωσης έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν οι εγκαταστάσεις στο σημείο διέλευσης.

Πηγή ΚΥΠΕ