Δυσφορία τουριστών που βρέθηκαν «θετικοί» από λάθος


Σημειώστε λάθος. Τα 30 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα και αφορούσαν Κύπριους οι οποίοι επέστρεψαν από τις διακοπές τους και Ολλανδούς τουρίστες, δεν ήταν τελικά όλα κρούσματα. Το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε χθες να μειώσει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά 26 (αναμένοντας τα αποτελέσματα άλλων τριών) και υποχρεώθηκε την ίδια ώρα να απολογηθεί δημόσια στα επηρεαζόμενα άτομα για το λάθος που φαίνεται να έγινε στη διαδικασία της εργαστηριακής εξέτασης των δειγμάτων που είχαν δώσει κατά την άφιξή τους στην Κύπρο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι υποψίες στα ίδια τα άτομα βεβαίως, άρχισαν να δημιουργούνται από το πρωί της Δευτέρας, αφού πριν καλά-καλά προλάβουν να ανακοινωθούν ως επιβεβαιωμένα κρούσματα, τους ζητήθηκε να περάσουν εκ νέου από τη διαδικασία της δειγματοληψίας, γεγονός που προκάλεσε από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», αντέδρασαν απορημένοι όταν δέχθηκαν το σχετικό τηλεφώνημα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, ενώ μεγαλύτερη ήταν η δυσφορία των Ολλανδών τουριστών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είχαν μεταφερθεί στο κέντρο φιλοξενίας στην Τερσεφάνου, όπου φιλοξενούνται όλα τα θετικά στον κορωνοϊό άτομα τα οποία δεν διαθέτουν μόνιμη στέγη στην Κύπρο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ήταν χθες το πρωί σαφής: «σε ό,τι αφορά στα 30 περιστατικά COVID-19 που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020, και αφορούσαν πολίτες που έφτασαν στην Κύπρο από το εξωτερικό (Μύκονος - 17, Ολλανδία - 10, Αγγλία - 2, Κροατία - 1) και υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία στο Αεροδρόμιο Πάφου, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει: Μέχρι αυτή την ώρα, ολοκληρώθηκε η επαναληπτική εργαστηριακή εξέταση για τα δείγματα 27 ατόμων, εκ των οποίων μόνο το ένα εντοπίστηκε θετικό στον ιό.

Εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται ότι υπήρξε επιμόλυνση κατά την επεξεργασία των συγκεκριμένων δειγμάτων στο συμβεβλημένο Κλινικό Εργαστήρι, και το θέμα διερευνάται περαιτέρω για λήψη τελικών αποφάσεων. Τα άτομα που εντοπίστηκαν αρνητικά στον ιό στην επαναληπτική διαγνωστική εξέταση, υποβάλλονται εκ νέου σήμερα (χθες) σε εργαστηριακή εξέταση. Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να εκφράσει ειλικρινείς απολογίες στα επηρεαζόμενα άτομα για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία».

Η χθεσινή ανακοίνωση φυσικά ήταν το αποτέλεσμα έντονου προβληματισμού, ο οποίος επικρατούσε στο υπουργείο Υγείας από το βράδυ της Κυριακής, όταν άρχισαν να καταφθάνουν στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τις τρεις συγκεκριμένες πτήσεις. Ωστόσο, ύστερα από τις διαβεβαιώσεις του κλινικού εργαστηρίου ότι έγινε επανέλεγχος όλων των δειγμάτων και το αποτέλεσμα εξακολουθούσε να είναι θετικό στον κορωνοϊό και με δεδομένο το γεγονός ότι και τις προηγούμενες ημέρες είχαν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα από Κύπριους οι οποίοι είχαν επιστρέψει στην Κύπρο από τις διακοπές τους στη Μύκονο, το υπουργείο Υγείας προχώρησε το πρωί της Δευτέρας στη σχετική ανακοίνωση.

Από την πρώτη στιγμή όμως γίνονταν σκέψεις για επανεξέταση των συγκεκριμένων ατόμων, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί σε τρεις μόνο πτήσεις θεωρήθηκε υπερβολικά μεγάλος. Έτσι, ακολούθησε δειγματοληψία η οποία διενεργήθηκε αυτή τη φορά από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, το οποίο και θεωρείται ως το «εργαστήριο αναφοράς» για εξετάσεις κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν από το πρωί της Δευτέρας οδηγίες στην έφορο Κλινικών Εργαστηρίων να διερευνήσει το κατά πόσον υπήρχε πιθανότητα λάθους στα αποτελέσματα των 30 δειγμάτων. Το βράδυ της Δευτέρας άρχισαν να φθάνουν στο υπουργείο Υγείας αποτελέσματα του επαναληπτικού ελέγχου τα οποία είχαν αρνητικό αποτέλεσμα και αυτό συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της Τρίτης, γεγονός που σήμανε νέο συναγερμό στις Αρχές.

Την ίδια μέρα, η έφορος Κλινικών Εργαστηρίων έλαβε εντολή για να επισκεφθεί το εν λόγω εργαστήριο προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση. Αρχικά όμως προέκυψε πρόβλημα αφού δεν ήταν ξεκάθαρο το κατά πόσο το εργαστήριο εξακολουθούσε να κατέχει τα αρχικά δείγματα των επηρεαζόμενων ατόμων, κάτι το οποίο, εάν συνέβαινε, θα σήμαινε μεταξύ άλλων και παραβίαση της σύμβασης του εργαστηρίου με το κράτος.

Το βράδυ της Τρίτης η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων είχε φθάσει στο υπουργείο Υγείας και ακολούθησε η σχετική ανακοίνωση λίγο πριν το μεσημέρι της Τετάρτης και ταυτόχρονα και τα 30 επηρεαζόμενα άτομα υποβλήθηκαν εκ νέου σε δειγματοληψία, αφού για να εξαλειφθεί και η τελευταία αμφιβολία για την ορθότητα των αποτελεσμάτων κρίθηκε απαραίτητο να διενεργηθεί και τρίτος έλεγχος. Το πρωί χθες εξάλλου επιλύθηκε και το ζήτημα με τα αρχικά δείγματα των επιβατών των τριών πτήσεων, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», η έφορος Κλινικών Εργαστηρίων ενημερώθηκε από το εργαστήριο ότι τα δείγματα υπήρχαν και δεν είχαν καταστραφεί και έτσι μπόρεσε να διενεργήσει και τον σχετικό επιτόπιο έλεγχο.

Επιμόλυνση των δειγμάτων

Μέχρι το απόγευμα χθες, το υπουργείο Υγείας ανέμενε τα αποτελέσματα του τρίτου ελέγχου στον οποίο υπεβλήθησαν οι 30 επιβάτες και αναμένεται ότι σήμερα θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις, ενώ προχώρησε και στην προσωρινή αναστολή της άδειας του εμπλεκόμενου κλινικού εργαστηρίου για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων για τον κορωνοϊό.

Η έφορος Κλινικών Εργαστηρίων, Καρολίνα Στυλιανού, χαρακτήρισε την περίπτωση ως «πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα». Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού, «το θέμα διερευνάται περαιτέρω για λήψη τελικών αποφάσεων» και εξήγησε ότι «μόλις δόθηκαν τα 30 θετικά αποτελέσματα σε μια ημέρα σήμανε συναγερμός στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, γιατί σύμφωνα με τα επιδημιολογικά και στατιστικά δεδομένα δεν αναμενόταν να υπάρχουν τόσα πολλά θετικά κρούσματα». Το πιο πιθανό, είπε, «είναι ότι επιμολύνθηκαν τα δείγματα μετά τη δειγματοληψία, δηλαδή από το θετικό δείγμα επιμολύνθηκαν τα άλλα δείγματα, γι’ αυτό και το εργαστήρι έβγαζε θετικά αποτελέσματα. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί δυστυχώς, όταν έχουμε να χειριστούμε μολυσματικά δείγματα οποιασδήποτε μορφής».

Εσωτερικός έλεγχος διενεργείται και στο ίδιο το κλινικό εργαστήριο. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το Mediterranean Hospital of Cyprus, στο οποίο ανήκει το εργαστήριο, «έχουμε ξεκινήσει εσωτερικό έλεγχο. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, εξετάζοντας όλες τις πιθανές αιτίες που σχετίζονται με το θέμα αυτό».


Πηγή:Φιλελεύθερος