Δύο χιλιάδες εταιρείες υπό έλεγχο για τα επιδόματα


Πίσω παίρνει τα επιδόματα το υπουργείο Εργασίας από κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες συμμετείχαν στα κυβερνητικά σχέδια μέσω των οποίων επιδοτούνταν οι απολαβές των εργαζομένων ή έλαβαν εφάπαξ χορηγία και προσπάθησαν να ξεγελάσουν τις αρχές με παραπλανητικά ή ψευδή στοιχεία. Κατά κύριο λόγο δήλωναν πως η μείωση του κύκλου εργασιών τους ξεπερνούσε το 25%, όπως ήταν η προϋπόθεση, αλλά στην πραγματικότητα, η συρρίκνωση της επαγγελματικής τους δραστηριότηταν ήταν μικρότερη.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί εκ των υστέρων στα στοιχεία που κατάθεσαν οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στα σχέδια, για τις τρείς πρώτες περιόδους εφαρμογής τους, δηλαδή από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 12 Ιουνίου, διαπίστωσε πως πολλές επιχειρήσεις δεν πληρούσαν το κριτήριο της μείωσης του κύκλου εργασιών ύψους 25%.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις συγκεκριμένες περιόδους, οι επιχειρήσεις δεν είχαν υποχρέωση να προσκομίσουν βεβαίωση από λογιστή για τη μείωση του κύκλου εργασιών τους, ώστε να συμμετάσχουν στα σχέδια. Ήδη το υπουργείο έχει ζητήσει από 2 χιλιάδες και πλέον επιχειρήσεις επιπλέον στοιχεία, για να ξεκαθαρίσει εάν τελικά αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα της επιχείρησης.

Το υπουργείο Εργασίας εντόπισε επιχειρήσεις που δήλωσαν αναληθή στοιχεία μέσω τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου. Το υπουργείο, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, απαιτεί από τις επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν την προϋπόθεση της μείωσης του 25% στον κύκλο εργασιών τους να επιστρέψουν τα χρήματα που δαπάνησε το κράτος μέσω της στήριξης των εργαζόμενων αλλά και της εφάπαξ χορηγίας.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η οποία συζήτησε τα κυβερνητικά σχέδια αλλά και τα προβλήματα που εντοπίζονται, η υπουργός δήλωσε πως η κρατική στήριξη δεν δόθηκε ως δώρο στις επιχειρήσεις, αλλά, όπως είπε, παραχωρήθηκε γιατί είχαν μείωση του κύκλου εργασιών τους. Όπως είπε η κ. Αιμιλιανίδου, όσες επιχειρήσεις έλαβαν χρήματα χωρίς να είναι δικαιούχες θα πρέπει να τα επιστρέψουν πίσω. Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των συγκεκριμένων περιπτώσεων, το υπουργείο θα μελετήσει τα στοιχεία που δήλωσαν οι επιχειρήσεις που έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσά από  το κράτος. Οι επιχειρήσεις που εντόπισε προκαταρκτικά το κράτος πως δήλωσαν αναληθή στοιχεία, θα μπορούν να επιχειρηματολογήσουν ενώπιον του υπουργείου Εργασίας.

Κίνητρα και αντικίνητρα 

Παράλληλα, η υπουργός επανέλαβε πως το κράτος δεν θα αποδεχθεί αυθαίρετες και μονομερείς αποφάσεις, στις οποίες δυνατό να προχωρήσουν εργοδότες μέσω μειώσεων μισθών και απολύσεων προσωπικού. Σύμφωνα με την κ. Αιμιλαινίδου, θα εφαρμοστούν αντικίνητρα για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, καθώς θα αποκλειστούν από τα σχέδια της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ θα απορρίπτονται και τα αίτηματα τους σε σχέση με εργοδότηση ξένων εργατών. Την ίδια ώρα, σημείωσε, θα δοθούν θετικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που αξιοποιούν τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και εφαρμόζουν το νόμο περί προστασίας των μισθών.

Θα αποφασίζει μέχρι τον Μάρτιο

Εξάλλου τις επόμενες ημέρες το υπουργείο θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα παρατείνεται μέχρι τον Μάρτιο του 2021 η εξουσία της υπουργού να εκδίδει διατάγματα και να αποφασίζει για επιδόματα προς τους εργαζόμενους, καθώς οι υφιστάμενες ρυθμίσεις λήγουν στον Οκτώβριο. Τέλος, την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σχέδια για την επιδότηση πέραν του 75% του μισθολογικού κόστους για πρόσληψη ανέργων, καθώς και σχέδια που θα αφορούν κατάρτιση σε θέματα ασφάλειας και υγείας και ψηφιακών γνώσεων, όπου θα επιδοτείται το 25% του μισθολογικού κόστους μιας μικρής επιχείρησης.


ΠΗΓΗ: philenews.com