Δύο τα SMS που θα μπορείς να στείλεις την ημέρα του Πάσχα


Δύο γραπτά μηνύματα για κατ' εξαίρεση μετακίνηση στο 8998 θα επιτρέπεται την ημέρα του Πάσχα, σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής. 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου χθες το απόγευμα από την Δευτέρα και έως την 9η Μαΐου θα επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μια φορά ανά άτομα ημερησίως με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998. Για μετάβαση για σκοπούς εμβολιασμού για την COVID-19, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος.

Οι κατηγορίες για κατ' εξαίρεση μετακινήσεις

Εξαίρεση για μετακίνηση με την αποστολή sms επιτρέπεται στις πιο κάτω περιπτώσεις:

Κατηγορία 1: Επίσκεψη σε ιατρό/ιατρικό κέντρο ή για διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης για COVID-19 (rapid test ή PCR) ή μετάβαση σε φαρμακείο.

Κατηγορία 2: Αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης από και προς επιχειρήσεις/υπηρεσίες, των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί, περιλαμβανομένου και του take-away και του drive-through από τους χώρους εστίασης (μέχρι τις 8:30 το βράδυ). Νοείται ότι η αγορά/προμήθεια αλκοολούχων ποτών από χώρους εστίασης δεν επιτρέπεται ούτε για take-away ή drive-through.

Κατηγορία 3: Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

Κατηγορία 4: Απόλυτα αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες, υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν η εργασία δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά. Στην εν λόγω Κατηγορία, εμπίπτει και η μετακίνηση πολιτών από και προς τα γειτνιάζοντα με τη μόνιμη κατοικία τους Πράσινα Σημεία που λειτουργούν σε διάφορους Δήμους/Κοινότητες.

Κατηγορία 5: Παροχή βοήθειας σε συγγενικά πρόσωπα ή/και συμπολίτες που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν ή εμπίπτουν σε ομάδες που οφείλουν να αυτό-προστατευτούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού. Μόνο για την ημέρα του Πάσχα, 2 Μαΐου, επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε οικία, νοουμένου ότι στην οικία θα βρίσκονται, πέραν των μόνιμα διαμενόντων, άτομα που προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.

Κατηγορία 6: Φυσική άσκηση, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο ενήλικα άτομα εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων και περιορίζονται στους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση. Επιτρέπεται επίσης η μετάβαση προσώπων σε άλλη Επαρχία, πέραν αυτής που μόνιμα διαμένουν (πρώτη κατοικία), για σκοπούς ατομικής άθλησης στη θάλασσα, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων που συνοδεύονται από τους γονείς τους. Η μετάβαση είναι για εύλογο διάστημα και τα πρόσωπα πρέπει να επιστρέψουν την ίδια μέρα στη μόνιμη κατοικία τους, το αργότερο μέχρι τις 9 το βράδυ. Οι μόνιμα διαμένοντες κάτοικοι σε Επαρχίες στις οποίες έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, δεν δύνανται να μεταβούν σε άλλη Επαρχία για σκοπούς φυσικής άθλησης.

Κατηγορία 7: Μετάβαση σε χώρο θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς ατομικής προσευχής ή για τελετές, όπως κηδείες, γάμους, βαφτίσεις (μέγιστος αριθμός ατόμων σε τελετές τα 10 πρόσωπα). Μόνο για το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε χώρο θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς συμμετοχής στη βραδινή Αναστάσιμη Λειτουργία

Κατηγορία 8 (με την προσκόμιση του απαραίτητου αποδεικτικού στοιχείου που ισχύει για κάθε περίπτωση):

▪ Μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, η οποία είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη επικοινωνία και επαφή γονέων και τέκνων. Τα πρόσωπα θα πρέπει να προσκομίζουν το Δικαστικό Διάταγμα που να αποδεικνύει ότι έχουν την ευθύνη για τη φύλαξη των παιδιών τους τις συγκεκριμένες μέρες/ώρες της μετακίνησης. 

▪ Εξειδικευμένες θεραπείες για άτομα με αναπηρίες ή πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις, μαζί με τον συνοδό τους. 

▪ Μετακίνηση για μεταφορά οπλίτη από και προς το στρατόπεδο. ▪ Μετάβαση από και προς τα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για μεταφορά προσώπων, με την παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου (εισιτήριο) με το οποίο να αποδεικνύεται η ημέρα και η ώρα άφιξης/αναχώρησης.

▪ Μετάβαση γεωργών και κτηνοτρόφων, νοουμένου ότι προσκομίζουν το έντυπο εκταρικής και κεφαλικής επιδότησης από τον ΚΟΑΠ ή, σε περίπτωση που αυτό δεν υπάρχει, σχετική βεβαίωση από το Επαρχιακό Γραφείο Γεωργίας

▪ Μετακίνηση προσώπων σε καταφύγια ζώων για φροντίδα των ζώων, νοουμένου ότι προσκομίζουν βεβαίωση επικυρωμένη από αναγνωρισμένη φιλοζωική οργάνωση, καθώς και σχετική απόδειξη γνωστοποίησης της κάθε μετακίνησής τους στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

▪ Μετακίνηση για μετάβαση σε κοιμητήριο. Όλα τα άτομα που μετακινούνται για οποιοδήποτε από τους πιο πάνω λόγους οφείλουν να φέρουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο, για σκοπούς ταυτοποίησης σε περίπτωση ελέγχου από τις Αρμόδιες Αρχές.

Πότε επιτρέπεται μετακίνηση χωρίς αποστολή SMS; 

Η μετακίνηση χωρίς αποστολή sms επιτρέπεται:

• για διακίνηση ατόμων με αναπηρία και ατόμων που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού, μαζί με τον συνοδό τους.

• για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή για φυσική άσκηση, νοουμένου ότι θα περιορίζεται στην περιοχή που γειτνιάζει με την κατοικία (σε ακτίνα 500 μ. από την κατοικία τους) και εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων που συνοδεύονται από τους γονείς τους.

• για μεταφορά ανήλικων παιδιών από και προς τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης.

• για εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται με φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις/κλάδους που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, και επιθυμούν στην διαδρομή από/προς τον εργασιακό τους χώρο να μεταβούν σε υποστατικά που παραμένουν σε λειτουργία για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης ή στα Πράσινα Σημεία που λειτουργούν σε Δήμους/Κοινότητες για την απόρριψη αντικειμένων.

• για εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται με φυσική παρουσία και οι οποίοι επιθυμούν να υποβληθούν σε rapid test στα σημεία δειγματοληψίας, κατά την μετάβαση ή αναχώρηση από τον εργασιακό τους χώρο ή κατά τη διάρκεια που βρίσκονται στην εργασία τους.

• Για σκοπούς μετάβασης σε Κέντρο Εμβολιασμού για προγραμματισμένο ραντεβού κατά της COVID-19, νοουμένου ότι προσκομίζεται το επιβεβαιωτικό μήνυμα ή το σχετικό έντυπο ή η Κάρτα Εμβολιασμού για σκοπούς επιβεβαίωσης της μετακίνησης τη συγκεκριμένη ώρα.

• Για σκοπούς μετάβασης σε Κέντρο Αιμοδοσίας