Δύο τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο


Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, σήμερα ολοκληρώθηκαν 622 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα κρούσμα αφορά Βούλγαρο κάτοικο Κύπρου που επέστρεψε χθες από την Σόφια, ενώ το δεύτερο αφορά μέλος πληρώματος πετρελαιοφόρου πλοίου που θα μετέβαινε για επαγγελματικούς λόγους σε γειτονική χώρα και υποβλήθηκε με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος μέσω της εταιρείας του σε εργαστηριακή εξέταση.

Ο χαμηλός αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων οφείλεται στο ότι μεσολάβησε Σαββατοκύριακο και άρα δεν γίνονταν δειγματοληψίες και στο γεγονός ότι κάποια από τα προγράμματα είναι προς ολοκλήρωση και συνεπώς ο αριθμός των δειγματοληψιών που απομένει είναι πολύ μικρός.

Αναλυτικά, τα νέα κρούσματα προέκυψαν από τα ακόλουθα προγράμματα:

-Από 143 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών/επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση των επαφών του ατόμου στη βάση των πρωτοκόλλων.

-Από 153 δείγματα που λήφθηκαν από ιδιωτική πρωτοβουλία, είχαμε 1 κρούσμα.

-Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

-Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διεκπεραιώθηκαν 4 διαγνώσεις,

-Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, ολοκληρώθηκαν 130 εργαστηριακές διαγνώσεις, και

-Από το πρόγραμμα παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 192 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 985.

Επιπλέον, μέχρι σήμερα το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου παραμένουν νοσηλευόμενοι δύο ασθενείς. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εξακολουθούν να νοσηλεύονται δύο ασθενείς, ένας διασωληνωμένος και ένας εκτός αναπνευστήρα.