Δύο νέα πεντάστερα στην Αγία Νάπα


Η δημιουργία μίας ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων με δύο πτέρυγες βρίσκεται ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Μία πτέρυγα για οικογένειες και μία ξεχωριστή μόνο για ενήλικες

Το «Formatio Hotel» αφορά μια ενιαία μικτή τουριστική ανάπτυξη (ξενοδοχειακή μονάδα) κατηγορίας πέντε αστέρων, η οποία θα αποτελείται από δύο πτέρυγες, εκ των οποίων η μια θα απευθύνεται σε οικογένειες, περιλαμβανομένων εξωτερικών ανώτερης ποιότητας σουιτών (Superior suites) νοτιοανατολικά της ανάπτυξης, και η άλλη θα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. 


Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους, διευκολύνσεις και χώρους στάθμευσης που απαιτούνται για ξενοδοχειακές μονάδες κατηγορίας πέντε αστέρων.

Όπως αναφέρεται στη περιβαλλοντική μελέτη, φορέας ανάπτυξης του υπό μελέτη έργου είναι η εταιρεία “Formatio Ltd” και αρχιτέκτονες οι «Eraclis Papachristou Architects» και «Skordas Design Studio».

Ανάδοχος της μελέτης είναι το γραφείο μελετών I.A.CO Environmental & Water Consultants Ltd βάσει σχετικής σύμβασης με τον Φορέα Ανάπτυξης του έργου.

Το κόστος υλοποίησης της ανάπτυξης εκτιμάται στα €50 εκατ.

formatio2

Στην «Άμμο του Καμπούρη»
Το Έργο «Formatio Hotel» εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγίας Νάπας στην τοποθεσία «Άμμος του Καμπούρη», και καταλαμβάνει τα τεμάχια αρ. 229 και 589 του Φ/Σχ. 0/2-293- 372, συνολικής έκτασης 84.932 τ.μ.

Η εν λόγω περιοχή στα νότια συνορεύει και περιλαμβάνει μικρό τμήμα της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 «Κάβο Γκρέκο», στα ανατολικά και δυτικά συνορεύει με σύνολο μεμονωμένων τουριστικών κατοικιών που είναι όμως οργανωμένες και προσβάσιμες από τοπικό οδικό δίκτυο, ενώ στα βόρεια εφάπτεται της Λεωφόρου Κρυού Νερού. 

Στα ανατολικά προς νοτιοανατολικά του προτεινόμενου έργου, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου βρίσκεται το «Kermia Beach Hotel and Bungalows», ενώ στα δυτικά προς βορειοδυτικά, σε απόσταση 1 έως 1,5 χιλιομέτρου περίπου βρίσκονται άλλες οκτώ τουριστικές μονάδες. Στην ευρύτερη περιοχή μελέτης, όσον αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες, αυτές ανέρχονται συνολικά σε 47, εκ των οποίων μόνο οι 4 είναι κατηγορίας 5*.
 

formatio3

Το έργο προσβλέπει στον εμπλουτισμό και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, καθώς και την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. 

Σημειώνεται ότι η εν λόγω μονάδα θα αποτελείται από την ανατολική πτέρυγα (Atlantica Bellevue Park) που θα απευθύνεται σε οικογένειες, περιλαμβανομένων εξωτερικών ανώτερης ποιότητας σουιτών (superior suites) νοτιοανατολικά της ανάπτυξης, και την δυτική πτέρυγα (Atlantica Ammos Bay) που θα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. 


To σύνολο του εμβαδού των κτηρίων της προτεινόμενης ενιαίας μικτής τουριστικής ανάπτυξης που προσμετράται στο εμβαδόν δόμησης, με την άντληση πολεοδομικών κινήτρων, ανέρχεται στα 29.026,65 τ.μ.

Αντίστοιχα, το σύνολο του εμβαδού των κτηρίων της προτεινόμενης ενιαίας μικτής τουριστικής ανάπτυξης που προσμετράται στο εμβαδόν κάλυψης ανέρχεται στα 10.727 τ.μ. περίπου.
 

Δυτική Πτέρυγα: Hotel A. Atlantica Ammos Bay
Η δυτική πτέρυγα της ανάπτυξης, καλούμενη ως «Hotel A. Atlantica Ammos Bay» θα αποτελείται από ένα υπόγειο, ένα ισόγειο με μεσοπάτωμα, πέντε ορόφους και ταράτσα με σπιτάκια με μεσοπάτωμα.

Η πτέρυγα αυτή, η οποία θα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, θα είναι δυναμικότητας 270 δωματίων (ή 536 κλινών) και θα διαθέτει τρία εστιατόρια, πέντε μπαρ, 18 κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες), ένα γυμναστήριο, ένα κέντρο ευεξίας (spa), αίθουσες χορού, τηλεόρασης και πολλαπλής χρήσης και γραφεία.

Στην εν λόγω πτέρυγα θα διαμορφωθούν συνολικά 169 χώροι στάθμευσης οχημάτων, εκ των οποίων οι 14 θα είναι για χρήση Αμ.ΕΑ., καθώς επίσης και 10 επιπλέον χώροι στάθμευσης ποδηλάτων.

Το συνολικό εμβαδόν επιφάνειας της δυτικής πτέρυγας της ανάπτυξης θα ανέρχεται σε περίπου 12.966 τ.μ.

formatio4

 

Ανατολική Πτέρυγα: Hotel B. Atlantica Bellevue Park
Η ανατολική πτέρυγα της ανάπτυξης, καλούμενη ως «Hotel B. Atlantica Bellevue Park» θα αποτελείται από ένα υπόγειο, ένα ισόγειο, πέντε ορόφους και ταράτσα.

Η εν λόγω πτέρυγα θα είναι δυναμικότητας 317 δωματίων (ή 634 κλινών), συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών ανώτερης ποιότητας σουιτών, και θα διαθέτει τρία εστιατόρια, τέσσερα μπαρ, 27 κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες), ένα γυμναστήριο, ένα κομμωτήριο /κουρείων, δύο καταστήματα, ξεχωριστές αίθουσες πολλαπλής χρήσης, τηλεόρασης, συνεδριάσεων /χορού και απασχόλησης παιδιών, καθώς και γραφεία.

Στον υπαίθριο χώρο βόρεια του κτηρίου θα υπάρχουν επίσης δύο γήπεδα αθλοπαιδιών, εκ των οποίων ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και ένα γήπεδο πολλαπλών αθλημάτων, ενώ στον υπαίθριο χώρο νοτιοανατολικά του κτηρίου θα υπάρχει παιδικό υδροπάρκο.

Οι πολυτελείς σουίτες (superior suites) χωροθετούνται στο νοτιοανατολικό άκρο του υπό ανάπτυξη οικοπέδου, θα έχουν άμεση πρόσβαση από τον δημόσιο δρόμο ανατολικά της ανάπτυξης, ωστόσο αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ξενοδοχειακής μονάδας. Οι εν λόγω σουίτες θα είναι συνολικά είκοσι (20).

1,170 τουρίστες την ημέρα, 500 εργαζόμενοι
Κατά τη λειτουργία της ανάπτυξης, ο αριθμός των παραθεριστών την περίοδο αιχμής εκτιμάται σε 1,170 ανά ημέρα, ενώ εκτιμώνται επιπλέον 500 επισκέπτες ανά ημέρα στα εστιατόρια, τα bars, τα καταστήματα, καθώς και σε όλους τους χώρους ευεξίας (spa).

Στην ανάπτυξη θα εργοδοτούνται συνολικά 500 περίπου εργαζόμενοι.