Δύο ναυλωμένες πτήσεις για Κύπριους που έχουν εγκλωβιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο


Κύπριοι πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επαναπατριστούν με δύο ναυλωμένες πτήσεις, βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων.
 
Αρμόδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για μια ναυλωμένη πτήση της Aegean, η οποία θα αναχωρήσει τα ξημερώματα του Σαββάτου από το αεροδρόμιο του Χίθρου.
 
Θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη πτήση από Ηνωμένο Βασίλειο, όμως εξετάζεται κατά πόσο θα αναχωρήσει από το Λονδίνο ή το Μάντσεστερ, ώστε να καλυφθεί και εκείνη η περιοχή. Ως εκ τούτου δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ώρα αναχώρησης.
 
Σε ό,τι αφορά τον επαναπατρισμό πολιτών στο εξωτερικό, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η προτεραιότητα δίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εκεί βρίσκεται ο μεγαλύτερος όγκος των Κυπρίων που αναμένουν να επαναπατριστούν.
 
«Το Κέντρο εστιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εγκλωβισμένοι είναι εκατοντάδες, πάνω από 500» συμπλήρωσε.
 
Για τις πτήσεις που έχει ναυλώσει η Κυβέρνηση και ενδέχεται να αφιχθούν μετά τις 3.00πμ του Σαββάτου στην Κύπρο, που τίθεται σε ισχύ η καθολική απαγόρευση πτήσεων προς την Κύπρο, αναφέρθηκε ότι ισχύει εξαίρεση ως προς την ώρα άφιξης για όσα άτομα δικαιούνται να αφιχθούν στη βάση του σχετικού διατάγματος.
 
Σε σχέση με την Ελλάδα, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα για όσους θέλουν να επαναπατριστούν, με την πλειοψηφία να έχει εξυπηρετηθεί ήδη από προγραμματισμένες πτήσεις.
 
Αναφορικά με εγκλωβισμένους Κύπριους σε χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, αναφέρθηκε τέλος ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες εξετάζονται κατά περίπτωση σε συνεργασία με τις κατά τόπους Πρεσβείες.