Δύο βουλευτές Αμμοχώστου, Υπουργός και Ευρωβουλευτής στη λίστα Γιωρκάτζη


Έντεκα βουλευτές, ένας Ευρωβουλευτής και ένας Υπουργός παραδέχονται τη συμπερίληψή τους στη περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη και σπεύδουν να δώσουν εξηγήσεις με γραπτές τους ανακοινώσεις. 

-Γιάννης Καρούσος - Υπουργός Μεταφορών 

-Ηλίας Μυριάνθους - Βουλευτής ΕΔΕΚ

-Μαρίνος Σιζόπουλος - Βουλευτής ΕΔΕΚ

-Χριστιάνα Ερωτοκρίτου - Βουλευτής ΔΗΚΟ

-Ανδρέας Κυπριανού - Βουλευτής ΔΗΣΥ

-Γιώργος Γεωργίου - Ευρωβουλευτής

-Κώστας Κώστα - Βουλευτής ΑΚΕΛ

-Χαράλαμπος Θεοπέμπτου - Βουλευτής Κινήματος Οικολόγων 

-Πανίκος Λεωνίδου - Βουλευτής ΔΗΚΟ

-Άριστος Διαμιανού - Βουλευτής ΑΚΕΛ

-Σκεύη Κουκουμά - Βουλευτής ΑΚΕΛ Αμμοχώστου 

-Γεώργιος Παπαδόπουλος - Βουλευτής Αλληλεγγύης 

-Χριστάκης Τζιοβάνης - Βουλευτής ΑΚΕΛ Αμμοχώστου 

Να σημειωθεί πως με βάση διαρροές, στη δεκαπεντασέλιδη λίστα φιγουράρουν τα ονόματα 300 περίπου ΠΕΠ, δεκαπέντε από τους οποίους είναι - σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής - εν ενεργεία Βουλευτές.

Την ίδια στιγμή τα κόμματα στη σημερινή τους συνεδρίαση στη Ολομέλεια της Βουλής, αποφασίζουν αν θα δημιοσιοποιηθεί σήμερα η λίστα ή αν θα σταλεί για επικαιροποίηση και δημοσιευτεί στις 31 Ιουλίου.

Και το όνομα του Γιάννη Καρούσου στη λίστα Γιωρκάτζη

Γιάννης Καρούσος - Υπουργός Μεταφορών

Στη λίστα Γιωρκάτζη συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ίδιος σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ενημερώθηκε από δημοσιογράφο για τη συμπερίληψη του ονόματος του και δεν γνωρίζει λεπτομέρειες των στοιχείων που αναφέρονται στη λίστα.

"Εκείνο που μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά είναι ότι δεν υπάρχει το οποιοδήποτε δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα προς εμένα" ανέφερε ο κος Καρούσος. 

Ανδρέας Κυπριανού - Βουλευτής ΔΗΣΥ

Σύμφωνα με γραπτή του δήλωση, ο κος Κυπριανού "Το ένα δάνειο δεν είναι δικό του ισχυρίζεται και προφανώς πρόκειται για λάθος ή συνωνυμία ενώ για το δεύτερο "είναι  εξυπηρετούμενο χωρίς καμιά καθυστερημένη δόση από την ημέρα χορήγησης του και συμπεριλαμβάνεται στο Πόθεν Έσχες που έχω κατατεθειμένο στη  Βουλή των Αντιπροσώπων."

Όπως αναφέρει ο κος Κυπριανού, "το όνομα μου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη λίστα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και προς τούτο επιφυλάσσω όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου. Λυπούμαι πραγματικά για τον κατήφορο που έχει πάρει η πολιτική ζωή του τόπου που, αντί να ψάχνει αυτούς που πλούτισαν καταστρέφοντας την οικονομία του τόπου, προσπαθεί να σπιλώσει έντιμους ανθρώπους με δάνεια που θυσίασαν την ευημερία τους για να υπηρετήσουν με καθαρό μέτωπο αυτόν τον τόπο." 

Γιώργος Γεωργίου - Ευρωβουλευτής

Στη λίστα και το όνομα του Ευρωβουλευτή Γιώργου Γεωργίου για "δάνειο 11,266 ευρώ απόλυτα εξυπηρετούμενο" όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του.

"Αναφορικά με τη συμπερίληψη του ονόματός μου στην  περιβόητη λίστα Γιωρκάτζιη, δηλώνω κατηγορηματικά, σε ό,τι με αφορά προσωπικά, ότι το δάνειό μου, ημερομηνίας 22/05/2017  (11,266 ευρώ, με αριθμό 034307481010-8)  είναι απόλυτα εξυπηρετούμενο, πράγμα που επιβεβαιώνεται τόσο μέσα από την ίδια τη λίστα όσο και με βεβαίωση του τραπεζικού ιδρύματος, την οποία επισυνάπτω."

Κώστας Κώστα - Βουλευτής ΑΚΕΛ

Για υπερβάσεις σε δύο πιστωτικές κάρτες συμπεριλήφθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα.

"Κάνω αυτή τη δήλωση για να ξεκαθαρίσω για ποιο ακριβώς λόγο, βρέθηκε το όνομα μου σε αυτή τη λίστα και για να τον μάθει ο κόσμος αφού δεν έχω τίποτα να κρύψω" σημειώνει σε γραπτή του ανακοίνωση ο κος. Κώστα. 

"Διαπιστώθηκε ότι το όνομα μου, είναι στη λίστα αυτή για το συνολικό ποσό των 1,292 ευρώ και 91 σεντ, το οποίο αφορά υπερβάσεις σε δύο πιστωτικές κάρτες, στις 31/12/18. Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά έχουν ξοφληθεί πριν περίπου 18 μήνες και σήμερα οι λογαριασμοί αυτοί δεν παρουσιάζουν ούτε υπερβάσεις ούτε καθυστερήσεις."

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου - Βουλευτής Κινήματος Οικολόγων 

Έκπληξη εκφράζει για τη συμπερίληψή του στην περιβόητη Λίστα Γιωρκάτζη  ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Όπως εξιστορεί, σε ανακοίνωσή του, πρόκειται για σύγχυση με δάνειο της θανούσας συζύγου του, στο οποίο ήταν εγγυητής.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεοπέμπτου, το δάνειο συνοδευόταν με ασφάλεια ζωής, ωστόσο η πώληση του Συνεργατισμού, προκάλεσαν δυσκολίες στην εξασφάλιση του υπολοίπου μετά τον θάνατο της γυναίκας του.

"Να τονίσω ότι όταν γινόταν η συζήτηση για τον συνεργατισμό στη Βουλή είχα ενημερώσει γραπτώς τον Πρόεδρο της Βουλής για την σχέση μου σαν εγγυητής του δανείου."

Πανίκος Λεωνίδου - Βουλευτής ΔΗΚΟ

Εξηγήσεις για τη συμπερίληψη του στη λίστα Γιωρκάτζη, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, έδωσε σε ανακοίνωση ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Πανίκος Λεωνίδου. 

Όπως αναφέρει «έχω συνάψει στεγαστικό δάνειο με την πρώην Συνεργατική (νυν ΚΕΔΙΠΕΣ), για το οποίο δηλώνω κατηγορηματικά και απερίφραστα πως ήταν και είναι εξυπηρετούμενο και έχει συμπεριληφθεί στην δήλωση μου για το πόθεν έσχες, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Βουλής και αποτελεί την αληθή εικόνα της οικονομικής μου κατάστασης».

Ο κ. Λεωνίδου σημειώνει ότι «προς επιβεβαίωση των όσων έχω αναφέρει πιο πάνω, δημοσιοποιώ σχετικό πιστοποιητικό της τράπεζας, το οποίο θα καταθέσω στην Βουλή μαζί με τις σχετικές καταστάσεις λογαριασμών, που φαίνεται ξεκάθαρα ότι καταβάλλονται ανελλιπώς όλες οι δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου. Περαιτέρω δήλωσε ότι «είμαι εγγυητής σε φοιτητικό δάνειο του γιου μου, το οποίο επίσης είναι εξυπηρετούμενο και καταβάλλονται ανελλιπώς οι δόσεις».

Άριστος Διαμιανού - Βουλευτής ΑΚΕΛ

Και το όνομα του Άριστου Δαμιανού στη Λίστα Γιωρκάτζη.

Όπως σημειώνει σε γραπτή δήλωση το όνομά του περιλαμβάνεται για ορθά Μη εξυπηρετούμενο Δάνειο το οποίο ωστόσο είναι ξένο προς τον ίδιο.

"Για το δάνειο αυτό ενημέρωσα προ πολλού γραπτώς και με τα αναγκαία πιστοποιητικά απαλλαγής ως εγγυητής -ως όφειλα- τον Πρόεδρο της Βουλής, ένεκα της ιδιότητας μου ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, τα οποία επίσης δημοσιοποιώ" αναφέρει στη γραπτή του δήλωση. 

Σκεύη Κουκουμά - Βουλευτής ΑΚΕΛ Αμμοχώστου 

Τη δική της εξήγηση για τη συμπερίληψη του ονόματος της δίνει και η κ. Κουκουμά για το δάνειο του αποθανόντος πατέρα της.

"Είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επωφεληθώ από τις νομοθεσίες για ΜΕΔ που ψήφισε η Βουλή, αφού αυτές αφορούσαν προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, ενώ το δάνειο που με αφορά είναι γεωργικό.Το δάνειο ύψους 310,000 χιλιάδων ευρώ ήταν πάντα και είναι πλήρως εξασφαλισμένο με ενυπόθηκη γεωργική γη μεγαλύτερης αξίας από το δάνειο" δηλώνει μεταξύ άλλων η κ. Κουκουμά. 

Γεώργιος Παπαδόπουλος - Βουλευτής Αλληλεγγύης 

Την έκπληξη του που μια εκ των εταιρειών, στην οποία βρίσκεται μέτοχος περιλαμβάνεται στην λίστα Γιωρκάτζη, εξέφρασε ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στη Βουλή .

«Μετά εκπλήξεως πληροφορήθηκα ότι μια εκ των εταιρειών , η οποία βρίσκομαι μέτοχος περιλαμβάνεται στην λίστα Γιωρκάτζη. Παρουσιάζω επίσημη επιστολή από την Τράπεζα ότι η εταιρεία αυτή δεν έχει ούτε και ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο, πως και ποτέ δε μας έχει χαριστεί οποιοδήποτε ποσό, ούτε και ένα σεντ», κατέληξε.

Χριστάκης Τζιοβάνης - Βουλευτής ΑΚΕΛ Αμμοχώστου 

"Όλες οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Giovani που αναφέρονται στη λίστα Γιωρκάτζη,  αποπληρώνονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των τραπεζών και εξυπηρετούνται με συνέπεια.  Οι  δανειακές συμβάσεις και ρυθμίσεις εταιριών του ομίλου δεν έτυχαν ποτέ οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης από τραπεζικά ιδρύματα. Οι αριθμοί που αναγράφονται στην λίστα Γιωρκάτζη δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα" αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης. 

Όπως έκανε γνωστό, στη λίστα περιλαμβάνονται έξι δάνεια, εκ των οποίων τα τρία όχι μόνο εξυπηρετούνται κανονικά με βάση τη συμφωνία με την τράπεζα, αλλά έχουν μειωθεί κατά πολύ, έχοντας μάλιστα προπληρωμένες δόσεις αρκετών μηνών

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου - Βουλευτής ΔΗΚΟ

Στη λίστα Γιωρκάτζη βρίσκεται η βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου με την ίδια να δηλώνει έκπληκτη που το όνομα της περιλαμβάνεται στη Λίστα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Με ανακοίνωση της αναφέρει μεταξύ άλλων "δηλώνω κατηγορηματικά και απερίφραστα ότι ποτέ δεν είχα ούτε και έχω ΜΕΔ.  Δημοσιοποιώ βεβαίωση της Τράπεζας Κύπρου περί τούτου, την οποία και θα καταθέσω στη Βουλή. Το ποσό των 3,611 ευρώ και 62 σεντ ήταν το υπόλοιπο της πιστωτικής μου κάρτας (με πιστωτικό όριο 17.500 ευρώ),  κατά την 31.12.2018 το οποίο πλήρωσα κανονικά στην ημερομηνία εξόφλησης όπως κάνω κάθε μήνα"

Ηλίας Μυριάνθους - Βουλευτής ΕΔΕΚ

Την έκπληξή του εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους για το γεγονός ότι το όνομά του βρίσκεται στη λίστα Γιωρκάτζη για δάνειο που ουδέποτε όπως λέει ήταν μη εξυπηρετούμενο.

"Είναι με έκπληξη που είδα το όνομα μου να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα αυτή για το δάνειο το οποίο έχω μαζί με την σύζυγο μου και το οποίο δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε ήταν μη εξυπηρετούμενο. Το δάνειο αυτό το αναφέρω και στη δήλωση μου για το Πόθεν Έσχες στην Βουλή το οποίο είναι δημοσιευμένο και μπορεί όποιος θέλει να το μελετήσει"

Μαρίνος Σιζόπουλος - Βουλευτής ΕΔΕΚ

Για υπόλοιπο 2027 ευρώ που αφορά την πιστωτική του κάρτα, το όριό της οποίας είναι 6000ευρώ, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μαρίνος Σιζόπουλος. 

"Μετά εκπλήξεως σήμερα διαπίστωσα ότι και το δικό μου όνομα περιλαμβάνεται σε αυτήν τη λίστα για ένα υπόλοιπο 2027ευρώ που αφορά την πιστωτική μου κάρτα, όταν μάλιστα το όριό της είναι 6000ευρώ και όταν όλοι γνωρίζουν ότι το υπόλοιπο σε μια πιστωτική κάρτα μπορείς να το αποπληρώσεις καταβάλλοντας αρχικά το 10%" ανέφερε σε δηλώσεις του.