Δυναμώνει η Airbnb στην Κύπρο

Αναδυόμενη δύναμη στην κυπριακή τουριστική βιομηχανία μπορεί να χαρακτηριστεί η ενοικίαση καταλυμάτων μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb ή άλλων παρόμοιων ιστοσελίδων. 

Όπως σημειώνεται σε πρόσφατη έκθεση της KPMG, παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο τα καταλύματα αυτού του τύπου κατέχουν ένα μικρό μέρος της αγοράς τουριστικών καταλυμάτων, εντούτοις το 2019 μπορούν να εξελιχθούν σε μια σημαντική πρόκληση για τον τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με την έκθεση της KPMG, τα καταλύματα τύπου Airbnb δύνανται σε κάποιο βαθμό να πάρουν ένα κομμάτι της πίτας του ξενοδοχειακού κλάδου. Εξάλλου, η σταθερή αύξηση που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια (48% για το 2017-2018) αποτελεί δείκτη της αναδυόμενης τάσης της εν λόγω κατηγορίας καταλυμάτων.

 

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, συνολικά 34.493 επισκέπτες είχαν διαμείνει σε διαμερίσματα τύπου Airbnb στην Κύπρο, εκ των οποίων οι 31.774 ήταν ξένοι και οι υπόλοιποι 2.719 ντόπιοι.

 


airbnb 1

 

Ειδικότερα, στην Πάφο είχαν φιλοξενηθεί 12.222 παραθεριστές, στη Λάρνακα 8.881, στη Λεμεσό 7.319, στη Λευκωσία 3.648 και στην Αμμόχωστο 2.423.

 

 

airbnb  2

 

Ειδικότερα, το ενιάμηνο του 2018 είχαν γίνει 20.400 κρατήσεις σε τέτοιου τύπου καταλύματα στην Κύπρο, ενώ την ίδια περίοδο λειτουργούσαν στο νησί μας περίπου 4.500 υποστατικά υπό το συγκεκριμένο καθεστώς.

 

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της έκτασης που προσλαμβάνει και στην Κύπρο, το φαινόμενο Airbnb έχει απασχολήσει και τη Βουλή, η οποία συζητά τις διάφορες πτυχές του, φορολογικές και άλλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες, όπως και στην Ελλάδα έχουν προωθηθεί νομοθετικές διαδικασίες κυρίως σε ότι αφορά τη φορολόγηση των ιδιοκτητών τέτοιων υποστατικών.


Πηγή: inbusinessnews.com