Δρ.Κωστρίκης: Με τεστ θα έρχονται τουρίστες – Πότε ανοίγουν γυμναστήρια


Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο δρ. Λεόντιος Κωστρίκης. Μια μέρα μετά το μεγάλο άνοιγμα ο δρ.Κωστρίκης μίλησε τόσο για τον σάλο που ξέσπασε από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης όσο και για την επόμενη μέρα της πανδημίας στην Κύπρο. Ο δρ.Κωστρίκης είπε ότι συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα των σχολείων αλλά δεν ρωτήθηκαν για το ζήτημα της ειδικής εκπαίδευσης. «Έγινε κάποιο μπέρδεμα και πρέπει τώρα να το ξεμπερδέψουν», είπε ο ιολόγος.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις έρευνες που θα γίνουν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για μελέτη του ιού. Ερωτηθείς για το πότε ανοίγουν τα γυμναστήρια, ο δρ.Κωστρίκης σημείωσε ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει, αφού δόθηκε προτεραιότητα στα υπαίθρια αθλήματα. «Θέμα χρόνου το ζήτημα των γυμναστηρίων. Έπρεπε να γίνει κατηγοριοποίηση. Αρχίσαμε με τα υπαίθρια αθλήματα που είναι δύσκολο να μεταδοθεί ο ιός. Αποφύγαμε σε πρώτη φάση ότι έχει να κάνει με στενή επαφή.

Αρκετά σύντομα ανοίγουν και τα γυμναστήρια. Πρόκειται για κλειστό χώρο όπου κάποιος εκπνέει έντονα και άρα αν είναι μολυσμένος θα μεταδώσει ευκολότερα», εξήγησε ο δρ.Κωστρίκης.

Κληθείς να απαντήσει τώρα για το πότε θα γίνουν γάμοι και βαφτίσεις, ο δρ.Κωστρίκης είπε ότι καθημερινά λαμβάνει πάνω από 10 email από κόσμο που ρωτά το ίδιο πράγμα.

«Βαφτίσια, γάμοι, συναυλίες είναι στον οδικό χάρτη από τα μέσα Ιουνίου και μετά. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της λοίμωξης. Αν πάμε έτσι ίσως να οδηγηθούμε νωρίτερα στην Τρίτη φάση», είπε ο δρ.Κωστρίκης.

Φυσικά το ζήτημα των αεροδρομίων είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους. «Σε πρώτη φάση θέλουμε να ανοίξουμε με χώρες που είναι όπως την Κύπρο ή και καλύτερες από την Κύπρο.

Θα υπάρχει έλεγχος. Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός. Ένας τουρίστας για να έρθει θα χρειαστεί να έχει χαρτί ότι έκανε έλεγχο μοριακό τις τελευταίες 3 μέρες. Αν δεν έχει θα το κάνει στην Κύπρο», είπε ο ιολόγος.

Κληθείς να απαντήσει αν είναι «ψευδής αίσθηση ασφάλειας» το τεστ, ο δρ.Κωστρίκης είπε ότι αν κάποιος ελεγχθεί στην Κύπρο και είναι αρνητικός, μπορεί να κολλήσει. 

Η εικόνα τόνισε είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι την περίμενε ο ίδιος.«Χθες ήταν ίσως η καλύτερη μέρα. Από πολλά τεστ βρήκαμε μόλις ένα κρούσμα από ιχνηλάτηση. Και μιλάμε για μια κατάσταση που πήγαν πίσω μαθητές, εργαζόμενοι. Οι επόμενες βδομάδες είναι καθοριστικές. Τέλειωσαν τα sms, άρχισαν οι συναθροίσεις.
Πρέπει να κοιτάζουμε με προσοχή. Παράκληση προς τους γονείς των μαθητών. Να δώσουν την συγκατάθεση τους για τα τεστ και να κάνουν τα παιδιά. Τόσο αυτά όσο και οι εκπαιδευτικοί. Θα έχουμε μια πραγματική εικόνα για το τι γίνεται στα σχολεία».

«Η έγνοια μας είναι να δούμε πώς θα καταλήξει το κύμα. Θέλουμε να δούμε πόσο συχνές θα είναι οι αναζωπυρώσεις, αν έχουμε. Η επιδημιολογική καμπύλη των χωρών της Ευρώπης βαδίζει επίσης προς το τέλος. Επίκεντρο τώρα είναι η Λατινική Αμερική και η Μαύρη Αφρική. Όταν τελειώσει αυτό θα δούμε ποιο από τα τρία σενάρια θα κυριαρχήσει.

Είμαι πεπεισμένος εγώ ότι θα έχουμε το καλό σενάριο. Έχουμε γνώση των SARS και MERS. Σειρά νηπιαγωγείων θα έρθει μετά από 2-3 βδομάδες να δούμε πώς θα πάει πρώτα το άνοιγμα Δημοτικών και Γυμνασίων», είπε μεταξύ άλλων.