Δριμύ κατηγορώ από πατέρα παιδιού της Ειδικής Εκπαίδευσης

Σοβαρές καταγγελίες κατά του Υπουργείου Παιδείας και αρμόδιων υπηρεσιών του, εξαπολύει μέσα από επιστολή του πατέρας εφτάχρονου παιδιού, το οποίο παρουσιάζει χαρακτηριστικά αυτισμού. Ήδη τα σχολεία διανύουν την τέταρτη εβδομάδα της νέας χρονιάς και ο μικρός Α.Κ. δεν έχει πάει ακόμα στο σχολείο. Και το πιθανότερο, και κάποια άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Η γνωστοποίηση της περίπτωσης του εφτάχρονου συγκλονίζει αφού μία ανοικτή επιστολή του πατέρα του, με την οποία εκφράζει την ένστασή του στην απόρριψη αιτήματος για σχολικό βοηθό (επιστολή ημερομηνίας 27 Σεπτεμβρίου 2018), αποτυπώνει την πραγματικότητα που βιώνει η οικογένεια αλλά και σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην εκπαίδευση παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και κρίνεται ότι θα πρέπει να φοιτήσουν σε μονάδα Ειδικής Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για εφτάχρονο παιδάκι το οποίο παρουσιάζει αυτιστικές διαταραχές και όπως έχει εξηγήσει στο philenews ο πατέρας του, έχει κάποια χαρακτηριστικά αυτισμού όμως το παιδί μιλά, τραγουδά και επικοινωνεί με το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει να είναι αυτό της κοινωνικοποίησης. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η οικογένεια του μικρού αντιδρά στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα της Επαρχιακής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΕΕΑΕ) όπως ο Α. φοιτήσει για δεύτερη χρονιά (φοιτούσε και πέρσι) στην Ειδική Μονάδα του σχολείου του.

«Εάν οι υποδομές της συγκεκριμένης Μονάδας ήταν καλές και όχι μια μικρή αίθουσα στην αυλή, στην οποία στοιβάζουν τα παιδιά με προβλήματα, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να πάει το παιδί», αναφέρει στο philenews ο πατέρας του, σημειώνοντας παράλληλα πως ο περσινός χρόνος φοίτησης του παιδιού στη συγκεκριμένη Μονάδα Ειδικής Εκπαίδευσης ήταν καταστροφικός. Κι αυτό διότι, το παιδί παρουσίασε αρνητικά δείγματα γραφής στην εξέλιξή του και όχι σημάδια βελτίωσης.

Δείτε εδώ αυτούσια την επιστολή του πατέρα

Η άρνηση της ΕΕΕΑΕ να εγκρίνει συνοδό για το παιδί ώστε αυτό να μπορέσει φέτος να μπει σε μια «τυπική» σχολική αίθουσα και να φοιτήσει κανονικά, με αποτέλεσμα να πρέπει να φοιτήσει για δεύτερη χρονιά στη Μονάδα, έφερε την αντίδραση της οικογένειας, η οποία αποφάσισε να μην πάρει το παιδί στο σχολείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κατηγορώ» γονιών για παραμέληση ειδικής εκπαίδευσης

«Διεξάγουμε έναν άνισο αγώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πατέρας του παιδιού, επισημαίνοντας ότι η μοναδική αξιολόγηση στην οποία στηρίχθηκαν οι αρμόδιοι ήταν αυτή που έγινε σε μία κακή μέρα του παιδιού πριν από δύο χρόνια.

Παράλληλα, στην επιστολή του ο πατέρας του Α. προβαίνει σε σοβαρές καταγγελίες όσον αφορά στην αντιμετώπιση που λαμβάνει από λειτουργούς ενώ δεν διστάζει να καταγγείλει τις περικοπές που γίνονται στην Ειδική Εκπαίδευση ώστε να καλυφθούν τρύπες σε άλλους τομείς του κράτους, στοχοποιώντας στην ουσία τα παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη από στήριξη και από σχολικό βοηθό ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν και να φοιτήσουν κανονικά.

ΥΠΠ: Στηρίζουμε κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες στη βάση των αξιολογημένων του αναγκών

Όσον αφορά στην πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και το πώς το ίδιο τοποθετείται στο σοβαρό αυτό θέμα, το philenews δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσει με αρμόδιο λειτουργό παρά τις προσπάθειες. Ωστόσο, πηγές του Υπουργείου Παιδείας παρέπεμψαν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 σχετικά με την Ειδική Εκπαίδευση, την πολιτική που ακολουθείται αλλά και τις διευκρινίσεις που το ίδιο έδωσε τότε, σχετικά με καταγγελίες που υπήρξαν για τον αριθμό σχολικών συνοδών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι αναφορές στα ΜΜΕ ότι κάποια παιδιά παραμένουν στο σπίτι, οφείλονται στο γεγονός ότι οι γονείς τους αμφισβητούν τις αποφάσεις των ΕΕΕΑΕ για το πλαίσιο φοίτησης του παιδιού τους ή για τον τρόπο στήριξης του από βοηθητικό προσωπικό ακόμη και για το ποιο άτομο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του».
 
Μεταρρυθμίζεται η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Παιδείας, βρίσκεται στη διαδικασία μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης νομοθεσίας και των πρακτικών που ακολουθούνται στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό, όπως ανέφεραν πηγές του Υπουργείου, εμπειρογνώμονες από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Φορέα επισκέφθηκαν την Κύπρο στο πρόσφατο παρελθόν και χθες παρουσίασαν σε υπηρεσιακό επίπεδο τις εισηγήσεις τους. Σήμερα, οι εμπειρογνώμονες θα ενημερώσουν σχετικά και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Διαμαρτυρία γονέων
Οι γονείς που έχουν παιδιά που φοιτούν στην Ειδική Εκπαίδευση είναι αποφασισμένοι να μην μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Σαν ένα πρώτο βήμα διαμαρτυρίας αναμένεται να παρευρεθούν σήμερα στη Βουλή με στόχο να μεταφέρουν τις καταγγελίες και τα παράπονά τους (ο κάθε ένας για τη δική του περίπτωση) στους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες.