Δρ.Βωνιάτης για covid: Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, δεν θα πρέπει να επιβληθούν μέτρα


Στο τραπέζι βρίσκεται η επαναφορά της μάσκας σε κάποιους χώρους ενώ υπάρχει και η σκέψη για ενδεχόμενο διαφοροποίησης των μέτρων μέσα στις επόμενες ημέρες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. 

Στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο μίλησε ο Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης, ο οποίος σχολίασε τον προβληματισμό του Υπουργείου Υγείας για τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και η αύξηση των νοσηλειών και αν είναι κτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου, ο κ. Βωνιάτης ανέφερε ότι είναι ένα καμπανάκι αλλά δεν είναι μεγάλος ο κίνδυνος στο παρόν στάδιο όμως αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση τότε ναι θα έχουμε πολλαπλάσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οπότε αυτό θα είναι μία επιβάρυνση.

«Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι όπως πέρσι που αν θυμάστε το καλοκαίρι περάσαμε πολύ δύσκολα, δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο γιατί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Έχουμε ένα πληθυσμό που έχει ψηλή εμβολιαστική κάλυψη, ένα πληθυσμό που έχει νοσήσει πάνω από μισό εκατομμύριο και από εκεί και πέρα έχουμε και άλλα όπλα τα οποία μας επιτρέπουν να αποτρέπουμε τι πολύ βαριές νοσήσεις» σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι έχουμε τα φάρμακα τα οποία όταν χορηγηθούν έγκαιρα ειδικά στις ευάλωτες ομάδες, τουλάχιστον το 90% αποτρέπεται η βαριά νόσηση. Επομένως, είχαμε αυξημένες νοσηλείες από την άλλη όμως δεν είχαμε την ανάλογη αύξηση και στις βαριές νοσηλείες.

Τα πράγματα, πρόσθεσε, μας προειδοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. «Κατά την άποψη μου τα μέτρα είναι πολύ λογικά και είναι κάτι που περισσότερο αφορά το καθένα μας, είναι θέμα ατομικής ευθύνης» τόνισε.

Όσο αφορά τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι ο κ. Βωνιάτης δεν υπέρ της επιβολής αυτή την στιγμή αλλά όποιος έχει την κοινή λογική αν πειγαίνει σε χώρους και δεν θέλει να μολυνθεί, καλό είναι να χρησιμοποιεί την μάσκα του. «Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι διαχειρίσιμα και δεν θα πρέπει να επιβληθούν μέτρα» υπογράμμισε.

Όσο αφορά την νέα αναζωπύρωση, ο κ. Βωνιάτης την αποδίδει στην πλήρη χαλάρωση των μέτρων αλλά και των νέων υποπαραλλαγών που φαίνεται ότι  επεκτείνονται στον πληθυσμό. «Από τον Σεπτέμβριο είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε τα ενισχυτικά εμβόλια μίας δόσης τα οποία θα καλύπτουν και τις νέες υπόπαραλλαγές της όμικρον 2, γιατί τα εμβόλια μας δεν φαίνεται να καλύπτουν αυτές τις υποπαραλλαγές επαρκώς και γι’ αυτό συστήνουμε στον κόσμο να προσέχει.

Συστήνω στα άτομα τα οποία ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες να βάλουν και την τέταρτη δόση γιατί κάποια προστασία υπάρχει και μπορεί να φανεί χρήσιμη στο τέλος της ημέρας» κατέληξε.

Δείτε το βίντεο: