Δρ. Τσιούτης: «Ο Φεβρουάριος δεν είναι μήνας χαλαρώσεων» (ηχητικό)


Παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει μια απότομη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον Πολίτη 107.6 & 97.6 ο επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Λευκωσίας,  Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης. Μια απότομη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, εξήγησε, θα φέρει τη χώρα μπροστά από μια νέα έξαρση του ιού. Αυτός είναι ο λόγος, που έχει επανειλημμένα τονισθεί από την επιδημιολογική ομάδα ότι η διαδικασία της χαλάρωσης των μέτρων πρέπει να είναι προσεκτική, ειδικά στις αρχές κάτι το οποίο σημαίνει πως ο Φεβρουάριος δεν θα είναι μήνας χαλαρώσεων, συμπλήρωσε ο Δρ Τσιούτης, ο οποίος είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδας που συμβουλεύει τον υπουργό Υγείας για θέματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού . Η αποκλιμάκωση, τόνισε, πρέπει να ξεκινήσει να γίνεται από χώρους χαμηλού κινδύνου.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα προτείνουμε τη διάνοιξη χώρων που θα βοηθούν στη μεγάλη συγκέντρωση πολιτών σε ένα χώρο παρά την καλή επιδημιολογική μας εικόνα. Είναι νωρίς ακόμη για εισηγήσεις χαλάρωσης αν και υπάρχουν κάποιες» σχολίασε. Ερωτηθείς σχετικά με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ο Δρ Τσίουτης είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί η μαγική συνταγή, αφού όπως εξήγησε από τη μια είναι η επιδημιολογική κατάσταση, που πρέπει να ελεγχθεί με τη μείωση των επαφών, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί κατά την παρουσία των μαθητών στο σχολείο, και από την άλλη όμως θα πρέπει, είπε, να σκεφτούμε την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών και ταυτόχρονο τη λειτουργικότητα των γονιών.

Για τους εμβολιασμούς, ο Δρ Τσιούτης σημείωσε πως δεν είναι ικανοποιητικοί οι αριθμοί που φθάνουν στην Κύπρο και για το λόγο αυτό έγιναν και οι ανάλογες κατηγοριοποιήσεις, ενώ επισήμανε ότι θα δούμε την εμβολιαστική κάλυψη να αυξάνεται αισθητά τον Φεβρουάριο.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο Καθηγητής ανέφερε πως αν και ο αριθμός των νοσηλευόμενών άρχισε να μειώνεται εντούτοις παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Πρόσθεσε δε πως ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευμένων πέφτει μετά και το εντατικό πρόγραμμα ελέγχων (τεστ) που ξεκίνησε από το Νοέμβριο σε οίκους ευγηρίας και το οποίο συνέτεινε στη μείωση των κρουσμάτων σε άτομα μεγάλη ηλικίας. Ταυτόχρονα, όμως, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο μεγάλος αριθμός μεταδόσεων από το στενό οικογενειακό περιβάλλον ή τους χώρους εργασίας. Ο Δρ Τσιούτης, ενέφερε ταυτόχρονα ότι παρατηρήθηκε και το φαινόμενο όπου άτομα τα οποία νοσούσαν με covid-19, αργούσαν να επισκεφθούν το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ενδονοσοκομειακές νοσηλείες. Οι ασθενείς, εξήγησε πρέπει να επισκέπτονται το νοσοκομείο, όταν η νόσος δεν υποχωρεί, τα συμπτώματα είναι έντονα και διαρκούν πολλές ημέρες.

Ακούστε τον Δρα Τσιούτη στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται στον Πολίτη 107.6 & 97.6: