Δρ. Κωστρίκης: Ίσως εντός Δεκεμβρίου οι πρώτες δόσεις εμβολίου στην Κύπρο


Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο καθηγητής μοριακής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.

Μίλησε για το ποσοστό της κοινωνίας που θα πρέπει να εμβολιαστεί για να υπάρξει η ανοσία της αγέλης στην Κύπρο, αλλά και για τις πιθανότητες διαφοροποίησης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Αρχικά ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να υπάρχει σταθεροποίηση των λοιμώξεων χωρίς αυξητικές τάσεις, αλλά σε υψηλό αριθμό. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ψηλά νούμερα καθώς είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των εξετάσεων.

Στη συνέχεια μίλησέ και για την «εισβολή» του ιού σε οίκους ευγηρίας και σχολεία, τονίζοντας ότι η Κύπρος δεν αντιμετώπισε τέτοιο πρόβλημα στο πρώτο κύμα της πανδημίας. «Αυτή τη φορά ο ιός έχει εισβάλει σε πολλούς οίκους ευγηρίας όπου στεγάζονται άτομα που είναι επιρρεπή στον κορωνοϊό».

Επεσήμανε ότι ο Υπουργός Υγείας έχει διορίσει ειδική επιτροπή η οποία θα επισκεφθεί όλους τους οίκους ευγηρίας και θα εξετάσει αν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν θα γίνει Νοσοκομείο Αναφοράς το οποία θα φιλοξενούνται μόνο ηλικιωμένοι, συμπληρώνοντας ότι γίνονται διάφορες σκέψεις για διαφοροποίηση.

Παράλληλα, μίλησε και για τα εμβόλια. «Υπάρχει η Pfizer η οποία είναι η πρώτη εταιρία η οποία έκανε αίτηση για έγκριση του εμβολίου και θα ακολουθήσει η Moderna και η AstraZeneca». Επεσήμανε ότι έχει γίνει μια ειδική επιστημονική ομάδα για τους εμβολιασμούς και «πιστεύω πως έχουν παραγγελθεί οι εξοπλισμοί που χρειάζονται, καθώς το εμβόλιο της Pfizer φυλάγεται σε πολύ χαμηλούς βαθμούς». Συμπλήρωσε ότι χρειάζονται ειδικά ψυγεία καθώς πρέπει να φυλάγεται στους -70C και εξοπλισμός για μεταφορά του εμβολίου.

«Αν όλα πάνε καλά τότε ίσως τον Δεκέμβριο να έχουμε τις πρώτες δόσεις στην Κύπρο και θα γίνει ένας κατάλογος με τις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι».

Εξήγησε ότι οι εταιρίες ανακοινώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους και αυτό δεικνύει τη σχέση που έχει η προστασία του εμβολίου στην κλινική φάση 3 από την ομάδα η οποία έχει πάρει το εμβόλιο εν σχέση με την ομάδα που πήρε το εικονικό εμβόλιο.

Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με μελέτες ο δείκτης αποτελεσματικότητας μπορεί να διαφοροποιηθεί όταν το εμβόλιο δοθεί στην κοινωνία. «Είναι διαφορετικό όταν εμβολιάζονται 50.000 άνθρωποι, από το να εμβολιασθεί ολόκληρη η κοινωνία».

Διευκρίνισε ότι η ανοσία της αγέλης σχετίζεται με την μεταδοτικότητα του ιού. «Για να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης στην Κύπρο θα πρέπει να εμβολιαστεί το 65%-70%», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο: